Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jeeezis to je drama pro nic
Mamka ti jen rekla jeji nazor, jak s nim nalozis je tvoje vec… doporucuju se nad nim zamyslet, pokud ti prijde jako padny, tak zkusit v zivote nevo zmenit… a pokud ne tak ho vypustit druhym uchem. A k vasi situaci s mamzelem… tak me teda prijde vicemene normalni, asi proto, ze to doma mam podobne
Chlap hodne pracuje, je casto pres noc nebo i o vikendu pryc, takze se ho pece o deti s domacnost netykaji… kdyz ale ma cas, tak s nami rad podnika vse mozne ( vylety, kola, bazen…), vim ze nas ma rad a ze nas zabezpeci. Mne to vyhovuje… mam s nim dve deti a treti planovane cekam
A co se tyce prace… pracuju k tomu na zkraceny uvazek… nekdy padam na hubu ale to chlap po praci taky… zivot neni pericko ![]()
Mama ma pravo ti rict nazor. Ja se nedivim, ze ma obavy. Boji se, aby jsi to zvladla a aby to vas vztah vydrzel. Ona uz ma tech zkusenosti proste vic, takze ma na vse jiny pohled nez ty.
Jak s tim mas nalozit? No asi se nad tim zamyslet a pak usoudit, jak se zaridis. Pokud ti to takhle vyhovuje, tak jsi snas dost velka na to, aby jsi mamce rekla, ja vim, ze se o mne bojis, ale nam to takhle s manzelem vyhovuje a my to takhle chceme, neboj mamko, ja jsem stastna a chapu, tvoje obavy.
A ne se vztekat, jak maly dite, jako, co si to ta mamka vubec dovoluje.
Odjet, vztekat se nad tím, co že ti to řekla.
Je to tvoje matka, máš si vážit, že ti řekne její názor, že to není nějaká přiblblá slepice, která se jen přetvařuje.
Dle popisu ti to řekla maximálně vkusně.
Co s tím uděláš je jen na tobě, k ničemu tě nenutí.
Na názor má právo.
Třeba se bojí, že z jejího vnuka vyroste stejně defektní osoba, jako je jeho otec. To se nediv, ty ses už smířila s tím, že to tak viděl doma, tak co.
To bude mít tvoje dítě pěkný vzor, hlavně že nemusíš nic řešit. Užívej si těch dobrých vlastností.
Na druhou stranu, to že stavíš svého manžela před svého syna z tebe zrovna matku roku taky nedělá.
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 ano, mrzí mě že manžel není super nadšený tatínek, který by obětoval část práce kvůli dítěti/dětem… ale co s tím mám dělat, nic… Je takový jaký je, v takovém rodinném nastavení vyrostl a i jeho otec v tom vyrostl. A je na mě jestli to překousnu, budu se zaměřovat na pozitiva našeho manželství a jeho otcovství a nebo se na to vykašlu a pak můžeme jít od sebe…
Tak nechápu proč mi takový poznatek jeden z nejbližších říká, čeho tím dosáhne…
Myslím, že tě v první řadě mrzí, že si máma všimla něčeho, co je pravda a co tě trápí. Teď se na ni zlobíš, že to vyslovila, že to vidí. Nemá smysl být naštvaná na ni. Můžeš jí říct, že má pravdu, ale že se svým životem naložíš sama. Pro mámu je těžké mlčet, to taky jednou poznáš a třeba si na mámu v takové chvíli ještě vzpomeneš.
@Anonymní píše:Řekla ti svůj pohled a názor…však se podle toho řídit nemusíš kolik budete mít děti je vaše věc. A manželovi nic neříkej proč jako?
@AniNevim asi máš nejspíš pravdu, ale jak já teď s tou informací mám naložit? Říct manželovi, víc dětí nebude, máma si nemyslí že je to dobrý nápad? To by mi nejspíš sbalil kufry a poslal za maminkou sám… nebo se rozvést a pořídit si lepšího tatínka?
Cítím se hrozně zrazená, bezradná… pere se ve mně zůstat u našich na návštěvě (mám tu být s prckem do pátku) nebo se zítra v tichosti sbalit a odjet. Nebo jí něco říct? Ale co?
Me osobne by treba tohle taky nevyhovovalo. Podle me se boji, ze budes sama s dvema detma, na celou domacnot a do toho budes jeste chodit do prace.
Osobne nevidim problem, pokud to maji lidi doma presne rozdelene na chlapskou a zenskou roli a zenka je bud doma a nebo chodi na castecny uvazek. Ale vzdy je v tomhle pripade potreba, aby ten chlap, tu roli te zeny dostatecne umel ocenit a vazil si toho. A ne kazdy chlap je natolik vyzraly. Pokud to takhle mate rozdelene a vyjasnene, tak kde je problem? Proste to mamce vysvetli. Pokud ovsem pichla do vosiho hnizda a dotkla se citl. mista, tak chapu, ze te to vytaci, ale tva reakce je prehnana.
Jsi naštvaná, protoze je to pravda. Jinak si neumím vysvětlit, proč by ti to tak vadilo a zakládala kvůli tomu diskuzi.
Myslím, že to máma vidí jen podle sebe. Tipla bych si, že víc dětí, než jedno nechtěla a tak tě chce přesvědčit o svém úhlu pohledu, že bys měla mít taky jen jedno ![]()
Je dobře, že vidíš pozitiva na svém muži a bereš ho takového jaký je.
Jinak je to na vás jestli si na další dítě troufnete ![]()
Možná, že máma to vidí i z toho úhlu, kolik času stojí starší děti… každé období má své, ale mít třeba školkáče a školáka, chodit do práce a být na to sama je časově náročné. Nebo třeba pokud se bude chtít starší něčemu věnovat, ono to taxikaření taky zabere čas. Obzvlášť, nemáš - li nikoho, kdo by ti pomohl v době nemoci dětí, třeba ![]()
já na tvém místě bych s dalším potomkem počkala(nepíšeš, kolik ti je), je otázkou, jak dlouho bude muž pracovat mimo a jestli čas nepřinese třeba nějakou změnu, že by mohl být třeba více s vámi.
jinak jak tu zaznělo, počet je na vás, je to vaše volba, máma může říkat, co chce (i s tím obligátním dovětkem: já ti to říkala).
ale asi bych taky byla naštvaná, ale řekla jen svůj názor a opravdu, kdo jiný, než máma by to měla myslet dobře ![]()
Jako první si rozmysli co chceš ty.
My to máme podobně, já se starám o domácnost a děti, chlap vydělává. Já se do práce budu vracet na částečný úvazek a hlavně proto, že by mi doma jinak asi hráblo. Mě to takhle vyhovuje. Nemám potřebu si dělat někde kariéru, jsem ráda s dětmi.
U tebe mi přijde jako problém to, že ti tvoje situace nevyhovuje a žere tě, že si toho máma všimla. I když sis nestěžovala. A řekla to nahlas.
To, že jsi se situací smířená, neznamená, že jsi spokojená.
Taky moc nechapu proc by ses mela ridit tim co ti rekla mama. Me ta moje kdyz jsem cekala treti posilala na potrat s tim ze jsem si znicila zivot a hroutila se. Pak to prekousla a ted kdyz cekam ctvrte je z toho poprdena
jelikoz mi deti nezivi a hlida minimalne je jeji nazor jen nazor. Jinak si to ridime my s muzem teda…
Co se tyka zapojovani ratinka- s prvnimi dvema jsem byla doma ja. Manzel chodil od rana do vecera. Ve vsedni den mel cas tak precist pohadku. Pak jsem zacala chodit na privydelek tak hlidal. No katastrofa - deti blbe oblecene, vsude neporadek proste vsechno na me ![]()
Ted to se tak zamotalo ze ja delam a muz je doma. Ze zacatku jsem mela hruzu co bude ale zapracoval se nadherne. Vse klape, vsichni spokojeni. Tim chci jen rict ze i tatinci co vypadaji „k nicemu“ se mohou zmenit a fungovat bezporuchove ![]()
Nemít děti, protože ti to poradila maminka je samozřejmě nesmysl.
Na druhou stranu tam nevidím nic tak hrozného, ty píšeš, že docílí toho, že tam prestanes jezdit
kvůli tomu, že řekla pravdu?(sama jsi psala, ze to tak je).Já bych z toho nedělala kovbojku a ohledně muže a dětí se zaridila dle svého. Mamka to určitě neřekla, aby ti ublizila, třeba ji to samotnou trápí.
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
Jdu se víceméně vypovídat, ale možná trochu i pro radu jak se zachovat. A anonymně, protože se stydím a je to pro mě citlivé téma.
Moje mamka mi dneska nepřímo sdělila že můj manžel se o syna nestará a že bych s ním neměla mít další děti…Řekla to stylem většina chlapů po 30 chtějí s dětma trávit co nejvíc času a ten tvůj ne. A dál pokračovala o tom že bysme neměli mít víc dětí…
Já jsem jedináček, máma by se pro mě, teď už pro nás rozdala, ale tohle mě zdrtilo. Jaké má právo mi tohle říkat? Samozřejmě že nejsem blbá, sama to vidím, ale manžela jsem si vybrala já a žiju s ním já.
Mám mámu ráda, ale proč mi to říká? Čeho tím dosáhne. Jedině toho že k našim s malým přestanu jezdit a s ní komunikovat…Hrozně mě to mrzí. Vím že moje manželství není ideální, ale nemusí mi to vlastní máma omlátit o hlavu ještě s tím, že jsem si jí nijak nestěžovala.
Zakladatelko, mamka ti to řekla jen jednou, nebo ti to říká pravidelně a pokaždé když k ní přijdeš. Pokud ti to řekla jednou, tak bych to viděla jako snahu mi říci svůj názor (mamčin názor) a k tomu bych ji odpověděla (ale ne naštvaně). Pokud by mě to říkala pokaždé, když k ní přijedu, asi bych to řešila nejdříve rozhovorem s mamkou, že mě to ubíjí a ubližuje, když mi to při každé návštěvě říká, že si chci u ní odpočinout apod.
Nebrala bych to hned jako podraz od mamky, nebo že mi chce ublížit. Možná to jen řekla v nevhodnou dobu nebo nevhodnými slovy.
![]()
@Anonymní píše:
@Fazulina představa mojí maminky je asi taková, že by kolem malého skákal jak já řeknu nebo sám iniciativě něco udělal.
Malému je 10m, manžel teď začal pracovat v zahraničí, bydlí na hotelu, protože ještě nesehnal byt, takže mi za ním nejezdíme a on jezdí každý víkend za námi… tenhle víkend byl na horách s kolegy z české pobočky, protože to měl domluvené už půl roku dopředu. A proto já jela se synem k rodičům na téměř 14 dní. Bydlíme 150km daleko, takže malého nevidí tak často, tak jsem myslela že budou rádi.
Jinak dokud byl v ČR, tak když přišel domů dřív než malej spal, tak ho vykoupal, o víkendech s ním chodil ven, abych já třeba mohla v klidu vyžehlit apod, nebo i hlídal když jsem měla doktory a jiné důležité pochůzky. Ano, občas když hlídal si vzal do obýváku počítač, na malýho pasivně dohlížel a dělal svoje věci na počítači…A teď 4. den po sobě malej při večerním uspávání strašně moc řve. Netuším proč, ale včera jsem mámu poprosila aby ho místo mě neuspávala (vždycky když malej začal hodně řvát, tak přišla a jako že mi pomůže a jala se ho uspávat sama), že by si mohl zvyknout, že když nebude moct usnout, že přijde někdo jiný a pomůže mu. A že když jsme doma sami, tak nemám nikoho dalšího kdo by mi s ním pomohl…
Máš 10-ti měsíční dítko, v té době jsem si také nedokázala představit, že budu mít další, i přes to, že jsme s manželem počítali, že budeme mít děti dvě. A to, že manžel se dítku moc nevěnuje, tak v té době manžel se dcerce také moc nevěnoval, nevěděl co s ní má podnikat a jezdit s ní kočárkem po okolí ho nebavilo.