MD s dovolenou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Emilie píše:
Přesně tak. Řádná dovolená se vybírá (asi) po ukončení MD, ale bohužel to neposunuje RD.
RD to posunuje, resp. nástup na RD to posunuje, to jen sposta lidí nechápe rozdíl mezi RD a rodičovským příspěvkem.
A koneckonců i o ten je možné zažádat od pozdějšího data, pokud by člověk chtěl, ale s aktuální úpravou už to i má někdy určitý smysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U prvního dítka jsem čerpala dovolenou za MD co mi naběhla hned po nástupu na RD…
Sice bych přišla o nějaký peníz, když nastoupím na RD, ale polepšila bych si o 5 tisíc… A navíc ty vycházky.-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kristyna+Daník píše:
@j.a.n.i1 Takže 6tt je maximum, co jde… ze zákona…
Minimum, nicméně ano. Nebo tedy můžeš z práce nastoupit později než 6 týdnů před TP, ale pak se ti MD krátí… a z neschopenky později nesmíš, resp. neschopenka se musí ukončit nejpozději 6 týdnů před TP, pokud se nestane, že porodíš dřív o víc jak 6 týdnů, to se pak zpětně ukončí den před porodem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 A kdybych byla na té dovolené a nastoupila třeba 4 tt před termínem?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě jeden dotaz. Někde jsem četla, že mohu nastoupit na mateřskou 8 týdnů před termínem, ale to se prý nějak neslučuje s nemocenskou - když jsem na nemocenské, musím jít max. těch 6 týdnů. Ale už nevím, kde jsem to četla - možná je to blbost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kristyna+Daník Tak se připravíš minimálně o 2 týdny mateřské, možná o víc, pokud porodíš dřív než máš termín. A v každém případě se připravuješ o peníze, jak vybíráním dovolené před nástupem, tak pozdějším nástupem na MD. Plus ti tedy ještě zaměstnavatel nemusí tu dovolenou vůbec teď dát, pokud už s penězi za ni teď nepočítá… a co budeš dělat pak? Nastoupíš přes vánoce do práce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Králičice píše:
A ještě jeden dotaz. Někde jsem četla, že mohu nastoupit na mateřskou 8 týdnů před termínem, ale to se prý nějak neslučuje s nemocenskou - když jsem na nemocenské, musím jít max. těch 6 týdnů. Ale už nevím, kde jsem to četla - možná je to blbost
Ne, je to blbost, i z neschopenky můžeš 8 týdnů přes TP, akorát je to tedy finančně méně výhodné, proto většina lidí jde až těch 6 týdnů, ale pokud to řešíš kvůli vycházkám, tak to lze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 No mě to takhle právě řekl zaměstnavatel, že si musím vybrat dovolenou… že proplatit nelze, proto se tady ptám, jak to funguje.. Zase bych nerada o ní přišla
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kristyna+Daník No, ale vybrat si ji můžeš příští rok v návaznosti na MD, v tom problém není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 U nás se právě stará dovolená ale nepřevádí.. tak se raději ptám
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kristyna+Daník Ze ZP ti ji prostě převést musí, pokud sis ji nemohla vyčerpat, neexistuje nějaké „že se nepřevádí“, ano, těm co chodí do práce ji může zaměstnavatel nařídit vyčerpat, ale tobě jelikož si na neschopence, tak ne.
Jako můžeš se s ním samozřejmě domluvit a ukončit neschopenku dřív, ale v součtu připravuješ o peníze sama sebe, přestože jich teď dostaneš víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
pokud vím, tak jsem si dovolenou vybírala zároveň s nástupem na RD. Prostě jsem dva měsíce dostávala zároveň rodičák i proplacenou dovolenou. Jinak to nejde. Je škoda si krátit neschopenku a MD je placená dost podobně jako neschopenka, aspoň u mě to tak bylo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Laaja píše:
Ahoj,
pokud vím, tak jsem si dovolenou vybírala zároveň s nástupem na RD. Prostě jsem dva měsíce dostávala zároveň rodičák i proplacenou dovolenou. Jinak to nejde. Je škoda si krátit neschopenku a MD je placená dost podobně jako neschopenka, aspoň u mě to tak bylo.
Ale to nebylo zároveň s RD, to bylo pouze zároveň s pobíráním rodičáku, na RD u zaměstnavatele si nastupovala až po vybrání té dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 nejspíš jo, až tak po detailech jsem nepátrala. Prostě jsem zároveň pobírala rodičovský příspěvek a zaměstnavatel mi proplácel dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit