Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím o radu, jaké boty si mám představit pod pojmem měkká obuv? Byla jsem se synem na ortopedii, má ploché nohy a myslela jsem, že mu napíše vložky do bot, ale řekl mi, že jsem to zanedbala
,že už je moc velký (11let)na to aby se to vložkama dalo napravit
, doporučil mu rehabilitace, nechodit bosky a má nosit měkkou obuv, ovšem až doma mi došlo, že vlastně netuším jaké boty by to měly být ![]()
@Petruška2016 Tak kdyby instrukce zněla „chodit bosky a nosit měkkou obuv“ tak bych i věděla, co si pod tím představit, ale kombinace zakazování bosé chůze a doporučení měkkých bot mi přijde zvláštní.
taky jeden z důvodů proč si nevím rady
Než jsme šli na tu ortopedii, tak jsem měla v plánu koupit barefoot, ale teď mám hlavu v pejru
Hlavně jsem se měla zeptat toho doktora, ale on je tak strašně nepříjemný, že jsem celou dobu myslela jen na to ať už jsme pryč ![]()
Porid mu barefoot a naopak at hodne chodi bos… venku v trave, pisku. Obtiskni si jeho chodidlo at mas porovnani jake nohy byly a zkontroluj tak za pul roku. Muj bracha si takhle vylecil ploche nohy ve triceti!
@Petruška2016 Já bych mu barefoot boty pořídila, jelikož v nich sama chodím a nemůžu si je vynachválit, chodí v nich i děti. Zároveň bych ale našla dobrého fyzioterapeuta a rehabilitace, protože boty samy o sobě můžou pomoct, ale problém jako takový nevyřeší. Ploché nohy jsou následkem vadného držení celého těla a ochablých svalů, případně špatného zapojování svalových skupin.
@Petruška2016 píše:
Holky prosím o radu, jaké boty si mám představit pod pojmem měkká obuv? Byla jsem se synem na ortopedii, má ploché nohy a myslela jsem, že mu napíše vložky do bot, ale řekl mi, že jsem to zanedbala,že už je moc velký (11let)na to aby se to vložkama dalo napravit
, doporučil mu rehabilitace, nechodit bosky a má nosit měkkou obuv, ovšem až doma mi došlo, že vlastně netuším jaké boty by to měly být
Jestli nemyslel barefoot obuv. Zkus pogooglit. Je to obuv s měkkou podrážkou, která simuluje chůzi naboso a má dostatečný prostor pro nohu i prsty do délky i šířky. Značky - Vivobarefoot, Ahinsa shoes, Tikki, KidOfit, Froddo, Pathik shoes a další..
Pokud je ti tak nepříjemný jdi k jinému. Potom bych se synem šla ještě k fyzioterapeutovi. Pak až bych si udělala názor co dál. Jestli je pro tebe schůdné Brno doporučuji ortopeda Poula nebo Urbáška oba jsou nakloněni barefoot. Fyzioterapeut je prý dobrý Martin Vala, je též nakloněn BF.
@j.a.n.i1 píše:
@Evulina Nojo, ale zas kdyby myslel, tak proč nechodit bos
Ale jo, bosky chodit je fajn, ale zas třeba na rozpálený asfalt ve městě anebo tam, kde hrozí poranění chodidel, bych si obula BF boty.
My na ně taky nedáme dopustit, ač v nich „jedeme“ teprve třetí měsíc. Dcerce vyhovují, od té doby i ráda chodí bosa a já celé léto chodím buď bosa nebo v samo domo huarache sandálech. Roztáhly se nám oběma nohy o 0,5 cm do šířky! Ale to je normální.
@Evulina TO jo, ale zakladateka píše, že doktor doporučoval nechodit bos… což mi k barefoot botám přijde divné. Jinak je jasný, že jsou místa, na která je lepší se obout.
@j.a.n.i1 píše:
@Evulina TO jo, ale zakladateka píše, že doktor doporučoval nechodit bos… což mi k barefoot botám přijde divné. Jinak je jasný, že jsou místa, na která je lepší se obout.
Jo já četla, že doporučoval…a jo, je to tam..tak tomu nerozumím ![]()
Děkuji moc za odpovědi, dnes nad tim celý den dumám jestli tam zavolat a zeptat se, jak to myslel, ale fakt z něho mám tak nepříjemný pocit (i sám malý, kterému doktoři běžně nevadí, řekl, že k tomuto protivovi už ho nedostanu), tak asi zajdeme jinam. Ještě mě napadlo jestli to nemyslel tak, že nemá chodit bos třeba doma na rovné podlaze?
Ale tak to už je asi jedno, hold jsem blbá, že jsem se nezeptala ![]()
@Petruška2016 píše:
Děkuji moc za odpovědi, dnes nad tim celý den dumám jestli tam zavolat a zeptat se, jak to myslel, ale fakt z něho mám tak nepříjemný pocit (i sám malý, kterému doktoři běžně nevadí, řekl, že k tomuto protivovi už ho nedostanu), tak asi zajdeme jinam. Ještě mě napadlo jestli to nemyslel tak, že nemá chodit bos třeba doma na rovné podlaze?Ale tak to už je asi jedno, hold jsem blbá, že jsem se nezeptala
Nejsi blbá, měl ti to vysvětlit. Protože pokud řekl, že NEMÁ chodit bos, ale MÁ nosit obuv s měkkou podrážkou, tak si to podle mě docela odporuje. Šla bych být tebou jinam.
http://www.cely-clovek.cz/…-nohou-i-bez
@Evulina píše:
Nejsi blbá, měl ti to vysvětlit. Protože pokud řekl, že NEMÁ chodit bos, ale MÁ nosit obuv s měkkou podrážkou, tak si to podle mě docela odporuje. Šla bych být tebou jinam.
http://www.cely-clovek.cz/…-nohou-i-bez
Já bych to chápala, jako doma. To by odpovídalo tomu, že nemá chodit bos, ale má chodit s botama s měkkou podrážkou
Přípdaně ve škole atd.
No jo ale on právě neřekl obuv s měkkou podrážkou(to bych pochopila),ale,,měkkou obuv,,a to mi zamotalo hlavu, jestli má být měkká ta podrážka nebo celá ta bota, jako že nemá nosit nějaké pevné kotníkove boty, ale jen tenisky?
![]()