Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím, je možné dát lehčí, mladší dítko do autosedačky vyšší kategorie? Malá má 13kg a asi 97cm. Teď má sedačku Rommer King 9-18kg. Za chvíli do této sedačky doroste syn, tak jestli už dceři pořídit 18-36kg
?
U autosedačky není důležité věk ani výška ale váha… Takže za mě ne
@clea14 tak další kategorie sedaček je od 15 kg, tj. 15 - 36 kg, ale zatím bych ji do ní nedávala. Počkala bych ty 2 kg.
Prave ze jsem resila s odbornikem na sedacky a paradoxne rekl, ze dulezita je vyska.To je rozhodujici kriterium. Byl to odbornik na Romer sedacky, staci jim napsat na mail, pani poradi. Ja teda resila prechod z vajicka na 9-18 kg.
Nejdůležitější je výška. V sedackach od 15 kg se uz často pouta velkým 3B pasem, a ten musi vést pres klíční kost a ne pres krk. Malé dite by mohl uskrtit. Rid se výškou, vaha je opravu jen orientační.
@e008 vážně? Já když to tenkrát řešila tak zas všude uváděli váhu…
nakonec sem pořídila 0-18 a bylo ![]()
Určitě nerozhoduje váha ale výška…přesně jak říkají výše holky, kvůli pásu který u malého dítěte by vedl přes krk. Nejlepší by bylo vzít dítě a společně s ním autosedačku vybrat ve spec.prodejně. Tam ti přímo ukážou jestli vašemu dítěti sedačka sedí nebo ne ![]()
Ve tvém případě bych šla do této sedačky. Mám integrované pásy až do 25kg i pro vyšší dítě a nemusíš tedy řešit, jestli přechod na vyšší kategorii bude bezpečný. Kupovali jsme takovouto sedačku z opačného důvodu. Dítě mělo ve 20měsících 18kg. Eventuálně můžeš zvolit jinou sedačku z kategorie 9-36kg. Hodně se mi líbila Britax Evolva.
@Marie432875 a můžu se jen zeptat jaká ke min výška pro autosedacku 18-36kg?
Důležitá je opravdu výška!
My řešili přestup do Cybexu 9-36, malá váhu splňovala, ale byla menší a problém, že jak tam seděla, tak musí mít hlavu přesně v těch opěrkách, ne níž!
Takže za mě, nejlepší je zajít si do obchodu, kde požadovanou sedačku mají a dítě do ní posadit, personál by měl být dostatečně erudovaný, aby posoudil, zda dítě do sedáčky dorostlo nebo ne ![]()
My nakonec raději zvolili do 18 kg a bylo to dobré řešení.
@mumisek79
„Co se týče výšky dítěte, obvykle se poprvé umísťují do autosedačky 15 – 36 kg děti kolem 90 centimetrů výšky“… Tohle jsem našla na webu.
@clea14 ty největší sedačky jsou kat. 15-36 kg, takže tam dítě musí mít nejméně 15 kg, pokud má 13 je to málo a vydržte ve stávající sedačce.
Nové sedačky podle normy I-Size jsou již podle výšky a ne podle váhy, nicméně, ta největší kategorie I-Size je 100-150 cm, takže zase nejmenší výška 100 cm a to dcera také nemá, takže zůstaňte ve stávající sedačce než dosáhne váhu či výšku.
@mumisek79 netuším, obavám se, ze to snad ani výrobci neudavaji. Nicméně syn s výškou cca 98 cm ma sedačku 15-36 (gracco logico) a je to tak tak, byt o kousek menší, rezal by ho pas do krku.