Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Mam dotaz, vajicko jsme vymenili za Cybex sironu S. Dcerka ma 10 mesicu a i v poloze nakloneni do lehu ji pri spanku prepadla hlavicka dopredu. Rozhodne si nemyslim, ze to je nekvalitni autosedacka, ale co s tim? Tohle je hrozne nebezpecne
. Nejake tipy prosim, cim to muze byt?
Nám to teda delaji všechny sedačky, také se mně to vůbec nelíbí. Ale i když dospělý někdy hluboce usne, tak mu také přepadne hlava dopředu.
Rekla nych, ze je ještě mala. My jsme kluky vozili ve vajíčku do roka a něco, nějakých 14 nebo 15 měsíců asi. A i to mi přišlo brzo na větší sedačku, ale vajíčko už bylo malý. A teda máme britax, nevím přesně jakej, ale tam nikomu hlava nepadala ani když to nebylo v poloze na spaní. Spíš to teď řešíme u staršího, kterej je už v 15-36 a tomu teda ta hlava taky padá, naštěstí většinou dozadu a navíc v autě sli jen velmi málo a chvíli.
Někdy to bývá způsobené i vykrojením sedadla v autě. My máme protisměrnou Besafe a v našem autě je ok. U dědy v novějším autě je ale autosedačka v prudším sklonu a hlava padá.
Na FB je skupina Děti proti směru a tam to někteří nějak řešili. Nejsem si úplně jistá, ale třeba hodně vykrojené sedadlo s prudkým sklonem například pokládali ručníkem, nebo tka něco.
Příspěvek upraven 21.06.18 v 07:05
@chaela Zakladatelka má ale autosedačku, co je proti směru jízdy. Podle novější normy i-size je pro děti od narození do 105 cm délky.
A tyto bývají bezpečnější, jak mnohá vajíčka,protože je na isofixu a má podpůrnou nohu.
@Yukii Aha, to jsem nevěděla. Já jsem zase četla, že tyto sedačky pres několik kategorií jsou méně bezpečné, to je ale jedno. Potom mi není mi jasné, jak může důtku v protismerne redakce, ještě ke všemu ve sklopene poloze padat hlava. To pak asi opravdu bude autosedackou.
@chaela toto není sedačka přes několik kategorií
a navíc je podle nové normy. Naopak pokud dítě jezdí co nejdéle proti směru jizdy, je to nejvíce bezpečné. V severských zemích, kde na bezpečnost dbají opravdu hodně, se jezdí proti směru naprosto běžně až klidně do 4 let dítěte.
Jde hlavně o to, co při prudkém nárazu dělá hlava dítěte v posměrné versus protisměrné sedačce. Doporučuji podívat se na crash testy.
@Luciferka_j tak jsem se zběžně dívala na Děti proti směru a ten sklon sedačky opravdu „kazí“ blbý sklon sedadla v autě.
Někteří výrobci (Axkid) prodávají speciální vyrovnávací klíny pod autosedačku pro správný sklon.
Někdo doporučuje speciální polštářek proti padání hlavy.
@Cuddy
Myslim, ze hlavicka padat ale nesmi. Ze to je v pripade nehody pruser.
@chaela
Je to sedacka od 0-18 kg, takze od narozeni.
@Yukii
Super tip, mrknu do te skupiny.
Nebo spis zkusim polozit dotaz vyrobci. Ten by to urcite mel vedet, co je spatne. Zkusim prozkoumat tu podpurnou nohu, aby opravdu byla co jsk nejniz. Sedacky asi vykrojene budou. Ale stejne mi to nebere hlava, kdyz ji davam do polohy temer v leze ![]()
@Yukii
Taky me polstarek napadl, treba jen ten anatomicky motylek? Tyto lidi pisou, ze pak uz tam neni zadne misto a jak je dite vetsi, je naprd
@Yukii Ti vím a nezpochybňuju, ale pokud je to od narození až do metru délky dítěte, tak to je pres několik kategorií. Běžné kategorie jsou 0-13, 9-18 a 15-36. Všechny ty 0-18, 9-36 atd jsou pro dvě kategorie. Samozřejmě netvrdím, že jsou všechny nebezpečné, jen jsem někde četla, že jsou méně bezpečné než ty pro jednu kategorií. A je to logické, ty s menším rozsahem věku dítěte se mu lépe přizpůsobí, kdežto ty od mimina až do 12 let musí logicky ve spoustě parametrů udělat nějaký kompromis.
Pokud je sedačky zakladatelky od narození do 18 kg, tak je minimálně do 4 let. Ale nechci se tu o tom hádat, pokud někdo nemá nějakou no name sedačku po šesti dětech z bazaru, tak nebezpečná určitě nebude. Jen každému vyhovuje něco jiného, navíc hodně udělá tvar sedaček v autě v kombinaci s tvarem autosedacky.
Jsem volala primo do ceskeho zastoupeni Cybexu a byla prekvapena, ze to slysi poprve u tohoto typu. Doporucila mi nepatrne snizit hlavovou operku a vyndat jeste takovou tu vypln z pod zadicek. Ze to je tak do 4./5. mesice a ze tam tim padem vic zapadne. Mela jsem to tam proto, ze dcera jeste uplne tak nejak nesedi. Ale dala jsem to pryc, operku soupla trochu dolu a zitra na daleke ceste vyzkousim. Mam i ten polstarek , tak snad… ![]()
@chaela
Tahle sedacka je novinka tohoto roku a absolutne nejlepsi hodnoceni. A co se tyka bocniho natazu- bezkonkurencni. Rozhodne neni pres dve kategorie, je s oznacenim i-size, takze vydrzi jen o neco malo dele nez ostatni. To stejne jsme pred tim meli Kidy i-size - a absolutni vitez v testech
.
@Luciferka_j ano, chápu, je to bezkonkurenčně nejlepší a nejbezpečnější sedačka. Znovu opakuju, že netvrdím, že není bezpečná. Jen jsem někdy někde četla (z víc zdrojů), že určitě sedačky jsou méně bezpečné než jiné. A pardon, že to zas opakuju,ale pokud jsou běžně sedačky 0-13 a 9-18, tak 0-18 JE pres dvě kategorie. Ale to je opravdu úplně jedno, nechci se hádat. My máme jiné sedačky, taky kvalitní, bezpečné, dobře vyšly v testech a jako bonus v nich dětem nepadá hlava.