Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj holky.
Chtěla bych se zeptat na vaše tipy ohledně používání kalíšku. Jedu si na něm třetí měsíc a jsem moc spokojená, už jsem si jistá v zavádění a relativně se na něj můžu spolehnout. Jediné, co mě trochu trápí a limituje, je špinění „ze zbytků“.
Vždy, když kalíšek zavádím/vyměňuji, určité množství krve mezitím steče do pochvy a zůstane na jejích stěnách. Když člověk zaváděl tampon, po jeho cestě dovnitř se to nasáklo, ale u kalíšku tato krev zůstane na poševních stěnách jakoby pod ním, a to pak postupně vytéká a špiní prádlo. Není to nová, protékající krev, fakt jen zbytečky, ale objevuje se to průběžně po delší dobu. Jak tohle řešíte? Vyplachujete se nějak, vytíráte? Intimky mě otravují, kalíšek chci používat proto, abych právě nic nemusela mít v kalhotkách.
Děkuju za postřehy
Z.
Kalíšek se má používat s intimkama, pokud je používat nechceš, ani ty látkové, tak si tam prostě dávej kousek toaleťáku. Já jsem si ušila svoje vlastní intimky, takže s kalíškem používám ty ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky.
Chtěla bych se zeptat na vaše tipy ohledně používání kalíšku. Jedu si na něm třetí měsíc a jsem moc spokojená, už jsem si jistá v zavádění a relativně se na něj můžu spolehnout. Jediné, co mě trochu trápí a limituje, je špinění „ze zbytků“.
Vždy, když kalíšek zavádím/vyměňuji, určité množství krve mezitím steče do pochvy a zůstane na jejích stěnách. Když člověk zaváděl tampon, po jeho cestě dovnitř se to nasáklo, ale u kalíšku tato krev zůstane na poševních stěnách jakoby pod ním, a to pak postupně vytéká a špiní prádlo. Není to nová, protékající krev, fakt jen zbytečky, ale objevuje se to průběžně po delší dobu. Jak tohle řešíte? Vyplachujete se nějak, vytíráte? Intimky mě otravují, kalíšek chci používat proto, abych právě nic nemusela mít v kalhotkách.
Děkuju za postřehy
Z.
Mně se to teda neděje
Používám ho třetí cyklus.
Chápu jak to myslíš, a je teda trochu divné to tady popisovat, ale… … kalíšek vyndám, omyju, zavedu. Při zavádění zpět stejně okolo něj jakoby rejdím prsty abych zkontrolovala, že je tam kde má a tímto způsobem jaksi jakoby rovnou prsty omyji co zůstalo okolo… následně se utřu a jsem cajk. Vyměňuji kdekoli, nemusím u toho být jen doma. Prostě když je potřeba a je po ruce samostatný záchod s umyvadlem. Otázka 3minut se vším všudy.
Intimky, ani nic jiného s kalíškem nepoužívám. Tanga rulezz
![]()
Lucie
@Amy_Farrah_Fowler píše:
Používám ho už delší dobu a vždycky měním pod sprchou abych ty zbytky vypláchla. Nikde na veřejnosti ho neměním. Vždycky v klidu domova. Pokud nemáš nějak extra silnou MS tak vydrží i 12 hodin.
Taky ho právě měním pod sprchou, ale nevyplachuju se zevnitř, takže to nějak nic neřeší
ale asi teda budu muset zamířit proud i jinam
zakl.
@Tableta píše:
Kalíšek se má používat s intimkama, pokud je používat nechceš, ani ty látkové, tak si tam prostě dávej kousek toaleťáku. Já jsem si ušila svoje vlastní intimky, takže s kalíškem používám ty
Promiň, ale to je fakt rada
kalíšek určitě nebyl primárně vynalezen s tím, že bude muset být používán ještě s něčím jiným, to pak podle mě zcela ztrácí význam
zakl.
@Anonymní píše:
Mně se to teda nedějePoužívám ho třetí cyklus.
Chápu jak to myslíš, a je teda trochu divné to tady popisovat, ale… … kalíšek vyndám, omyju, zavedu. Při zavádění zpět stejně okolo něj jakoby rejdím prsty abych zkontrolovala, že je tam kde má a tímto způsobem jaksi jakoby rovnou prsty omyji co zůstalo okolo… následně se utřu a jsem cajk. Vyměňuji kdekoli, nemusím u toho být jen doma. Prostě když je potřeba a je po ruce samostatný záchod s umyvadlem. Otázka 3minut se vším všudy.Intimky, ani nic jiného s kalíškem nepoužívám. Tanga rulezz
Lucie![]()
Díky za reakci
tak nějak si to představuju, asi budu muset být v tom rejdění prsty (
) důkladnější
ještě mě napadlo vzít si na pomoc nějaké intimní ubrousky, ale asi to teda jde i bez nich ![]()
@Anonymní píše:
Promiň, ale to je fakt radakalíšek určitě nebyl primárně vynalezen s tím, že bude muset být používán ještě s něčím jiným, to pak podle mě zcela ztrácí význam
zakl.
Jasně, jasně. Jde vidět, že nemáš nastudováno …
Chapu. Dva dny v cyklu to taky tak mam. Doma se sprchuju a kdyz nekam jdu, beru si vlhcene ubrousky- tim se ,, vydrhnes” bez problemu ![]()
nešla bych do něj kvůli endo. ta krev se vám může ,,vylít", zpatky do dutiny břišní. když je tam jen tak a celej den.nic moc zdravýho to nebude. tampon to aspon nasaje, vložka taky. jsem přesvědčena, že za pár let se zjistí jak je to vlastně na houno a škodlivý, stejně jako teď haněný vložky a tampony
a vymyslí se něco dalšího vychvalovaný do nebes.
@Anonymní píše:
Promiň, ale to je fakt radakalíšek určitě nebyl primárně vynalezen s tím, že bude muset být používán ještě s něčím jiným, to pak podle mě zcela ztrácí význam
zakl.
@Tableta píše:
Jasně, jasně. Jde vidět, že nemáš nastudováno …
Teď se teda nechci nějak hádat nebo provokovat - jen…
Odkaz co jsi poslala je reklama na látkové intimky… nikoli rada od výrobců kalíšku, že k němu se mají používat intimky ![]()
Snažila jsem se pohledat nějakou nestrannou informaci o tom, že kalíšek se má používat s intimkama, jak jsi napsala. Nikde jsem nic takového nenašla.
Informací o kalíšku v kombinaci s intimkama je sice dost, ale všechno jsou to reklamy na látkovky. Pro mě prostě jen cílená reklama. Komu jinému prodat látkové intimky než ekobio ženám… a jak je poznám? No přeci tak, že rozhodně nepoužívají vložky a tampony, ale kalíšky, jelikož je to ekobio. Tak napíšu, že ke kalíšku doporučujeme látkové intimky. Nic proti - souhlas.
Ovšem je to pořád jen reklama zaměřená na cílovou skupinu. Nic oficiálního od výrobce.
Doporučení, že ze začátku používání je vhodné ke kalíšku raději intimku mít, beru jako dobrou radu, né však za podmínku od výrobce, že ke kalíšku intimka cíleně patří. Tak to není… ![]()
Toliko k „nastudování“ ![]()
@malá_holka píše:
nešla bych do něj kvůli endo. ta krev se vám může ,,vylít", zpatky do dutiny břišní. když je tam jen tak a celej den.nic moc zdravýho to nebude. tampon to aspon nasaje, vložka taky. jsem přesvědčena, že za pár let se zjistí jak je to vlastně na houno a škodlivý, stejně jako teď haněný vložky a tamponya vymyslí se něco dalšího vychvalovaný do nebes.
Snažím se nějak vykoumat jak by se mohla krev z kalíšku dostat do dutiny břišní
![]()
@FreeLady12 píše:
Snažím se nějak vykoumat jak by se mohla krev z kalíšku dostat do dutiny břišní![]()
![]()
stejně jak při endo
zpětnej chod
@malá_holka píše:
stejně jak při endozpětnej chod
No dobře, ale to se dostane zpět do dělohy - odkud zase vyteče… to by neměl být problém, ne?
Do břišní dutiny se něco dostane pouze při ruptuře stěny nějakého orgánu.
@FreeLady12 píše:
No dobře, ale to se dostane zpět do dělohy - odkud zase vyteče… to by neměl být problém, ne?
Do břišní dutiny se něco dostane pouze při ruptuře stěny nějakého orgánu.
jako nevím, ale jak se ti při endo udělaj srůsty na střevech? jak se ti ta krev infiltruje na močák? na vaječník?
to celý beru jako břišní dutinu. asi to není odborný, ale je to břicho. taky jsem nevěděla, že to je možný
vytíct zpàtky to nemusí, se to tam chytne a už to jede. neví se proč, jen dohady. prej se to údajně děje všem, ale záleží na imunitě. u ženský, co je ok, jí to tělo zničí, u té, která má smůlu to tělo nepozná a smolík.ale zase ,,údajně"
ja to neriskuju.
asi to prostě netěsní
jako zavřená láhev
divný to je ![]()
Příčinou vzniku endometriózy je retrográdní (zpětná) menstruace (tzn. že během menstruace dochází ke krvácení nejen z dělohy přes pochvu pryč z těla, ale částečně i obráceným směrem, tedy z dělohy přes vejcovody do dutiny břišní). Uvádí se, že ke zpětné menstruaci dochází u 75-90 procent žen s bezproblémově průchodnými vejcovody. „Retrográdní menstruace u většiny žen nezpůsobuje žádné potíže, protože imunitní systém ženy děložní tkáň sám zničí.
U části žen však toto nefunguje, imunitní systém nerozpozná ložiska endometria mimo dutinu děložní a vzniká rozvoj onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Robert Hudeček, Ph. D., primář Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno.
Významný vliv na výskyt endometriózy má dědičnost. Pokud se v rodině ženy vyskytuje případ diagnostikované endometriózy u matky či sestry, je vysoká pravděpodobnost, že onemocněním bude postižena i samotná žena.