Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@malá_holka píše:asi to prostě netěsní
jako zavřená láhev
divný to je
Příčinou vzniku endometriózy je retrográdní (zpětná) menstruace (tzn. že během menstruace dochází ke krvácení nejen z dělohy přes pochvu pryč z těla, ale částečně i obráceným směrem, tedy z dělohy přes vejcovody do dutiny břišní). Uvádí se, že ke zpětné menstruaci dochází u 75-90 procent žen s bezproblémově průchodnými vejcovody. „Retrográdní menstruace u většiny žen nezpůsobuje žádné potíže, protože imunitní systém ženy děložní tkáň sám zničí.
U části žen však toto nefunguje, imunitní systém nerozpozná ložiska endometria mimo dutinu děložní a vzniká rozvoj onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Robert Hudeček, Ph. D., primář Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno.
Významný vliv na výskyt endometriózy má dědičnost. Pokud se v rodině ženy vyskytuje případ diagnostikované endometriózy u matky či sestry, je vysoká pravděpodobnost, že onemocněním bude postižena i samotná žena.
Zajímavé informace… ![]()
Možná by bylo lepší si na noc, když nefunguje gravitace
, vzít normálně vložku a kalíšek používat jen přes den kdy se dá spolehnout na zmíněnou gravitaci… to máš asi recht čoveče. ![]()
@FreeLady12 píše:
Zajímavé informace…Možná by bylo lepší si na noc, když nefunguje gravitace
, vzít normálně vložku a kalíšek používat jen přes den kdy se dá spolehnout na zmíněnou gravitaci… to máš asi recht čoveče.
myslím si to no, ono asi nejidealnější by bylo spat vestoje ![]()
@malá_holka píše:
myslím si to no, ono asi nejidealnější by bylo spat vestoje
A to je výzva ![]()
Ja se jen bojim abych pak nebyla vytahana gam dole, přece jenom tampon byl o něco menší ze
Ahoj, přidám příspěvek do téhle diskuze, chtěla bych se zeptat kde v dm najdu menstruační kalíšek? Včera jsem tam byla, koukala jsem všude možně po obchodě a ne a ne najít. Přitom potom doma jsem se koukala on-line jestli mají skladem a měli… Vím, měla jsem se zeptat paní prodavačky, ale vzhledem k tomu, že mi je jenom 16 a ta paní byla nesmírně protivná, jsem to já hloupá raději nechala tak.
![]()
@Paprsek17 Upřímně a jaký rozdíl je se na něj zeptat nebo ho pak u pokladny platit?
@Paprsek17 jak to víš, když ses jí neptala? No to je jedno, budou ho mít pravděpodobně u vložek a tamponů. Jinak v životě budeš muset jednat i s protivnými lidmi, to si stejně budeš muset zvyknout.
@Paprsek17 u vložek, tamponů by měl být. Mrkni ještě jednou. Přinejhorším objednej na netu ![]()
Ahojky holky, menstruační kalíšek používám už asi 2,5 roku a jsem absolutně spokojená!!! Žádné kupování vložek a tamponů, hlídání jestli mám všechno dostatek a finančně když to spočítam na rok tak je to pěkná pálka
navíc jsem neznasela vyhazování použitých na návštěvě nebo v práci. mě stačí vyměnit ho ráno a večer ve sprše, ale ani na WC není problém. První den mám ms docela sylnou, tak pro jistotu používám intinku.
Mám kalíšek který jsem koupila v drogerii. Vyrábí ho Tampax a je super. Se zaváděním problémy nemám a můžu s ním i do bazénu. Pořídila jsem si ho protože jsem používala tampóny ale štvalo mě, že je nemůžu mít na noc, protože spím déle jak osm hodin a kalíšek může mít 12 hodin. ![]()
Ahoj holky, jsem nováček a mám menstruacni kalíšek Yuuki velikost L a když si ho zavedu tak mám pocit ze mi každou chvilku vyjedete a při chůzi ho cítím, a když ho strčím hlouběji tak ani nevím že ho mám, ale tak zase protékám, co dělám špatně, poradíte prosím 🙈 ☺️
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda má někdo i špatnou zkušenost s kalíškem. Teď jsem ho použila poprvé. Mám po dětech bolestivejsi menstruaci, ale včera, kalíšek druhý den, byla jsem v práci a pobolivalo mě břicho, takovou klasickou bolestí, ale najednou se bolest zvyšovala, že jsem ani nemohla vstát ze židle, opravdu šílená bolest a prudká až do mdlob. Kolegyně mě položila, zvedla nohy a otevřela okno, vzala jsem si ibalgin a čekala. Přešlo to po 15 minutách, ale teda šílený. Mě kalíšek první den vůbec nešel vyndat a hrozně to bolelo, priznavam, že se mi nepovedlo narušit podtlak, ale včera už to s vyndavanim bylo v pohodě. Bolestivou menstruaci já mám, ale tohle bylo šílený. Tak se chci zeptat, jestli to byla zrovna náhoda s pro mé tělo novinkou, kalíškem nebo se to někomu s kalíškem taky stalo a jsem odsouzena k tamponum
si nedokážu představit, že bych sebou někde na ulici řizla ![]()
@Aneta0 Ahoj, tak to se mi nikdy nestalo. Lehké nevolnosti jsem občas mívala s tampony.