Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím pěkně poraďte mi, zda nevíte, kdo prodává rouby na meruňky a broskve nebo mě prosím odkažte na nějaký spolek ovocnářů, kde by mi mohli toto prodat, pokud o něčem takovém víte?…
Potřebuji přeroubovat strom a co jsem našla, tak většinou se prodávají jen stromy…
Díky moc ![]()
Naroubujte sama z jakékoliv meruňky, která má dobré plody, ale většinou se roubují mladé stromky, netuším jak naroubovat starý strom. U nás roubuje jedenáctiletý syn. Naučil ho to děda.
@Iveta 23 No a odkud jsi? Bez téhle informace ti těžko někdo poradí.
Ten strom je právě mladý
No a to je právě ten problém, že nevím o nikom, kdo byl měl meruňku do vyšších poloh, zase po cizích zahradách se moc nepotloukám
. Jsem z Rožnova p. R. ![]()
No, Meruňkám se daří spíše na jihu, v Rožnově mám bratra, mohla bych po něm něco poslat, ale byly by to rouby z jižní Moravy, takže asi ne moc odolné.
Na Prostřední Bečvě má někdo v zahradě snad každý rok obsypaný strom broskvema, tak jsem si říkala, že to zkusím a uvidíme. Našla jsem si právě na internetu, že existují i odrůdy do vyšších poloh.
Budu moc ráda za ty rouby a odrůda je to prosím jaká?
Tak jestli to nepotřebuješ nutně teď, tak bych si během roku udělala spoustu výletů do okolí a pokukovala lidem do zahrádek, našla, kde mají nějakou meruňku a vyprosila si odběr roubů třeba za flašku (a domluvila se na vhodnou dobu). ![]()
Lépe ti neporadím, nejsem tamní. ![]()
Odrůdu nevím, tady jsou oblíbené Velkopavlovické, ale co nám roubuje děda se synem, to netuším.
Pochopila jsem dobře, že teď není ta správná doba na roubování? Sama se v tom nevyznám, ale vím o někom, kdo by to dokázal… ![]()
@Iveta 23 píše:
Pochopila jsem dobře, že teď není ta správná doba na roubování? Sama se v tom nevyznám, ale vím o někom, kdo by to dokázal…
Teď už je letos pozdě. Tady je o tom celá ohromná diskuse:
https: //www. zahrada. cz/forum/merunky/roubovani-merunek-315258/?kotva=roubovani-merunek-327843
/musíš z odkazu odstranit mezery, aby fungoval/
@Iveta 23 píše:
Pochopila jsem dobře, že teď není ta správná doba na roubování? Sama se v tom nevyznám, ale vím o někom, kdo by to dokázal…
Ano už je pozdě. Roubuje se v zimě kdy ještě nemají stromy mízu. Na jaře roub natáhne mízu a už je „spojen“. My máme taky meruňky. Jsme jižněji než vy a už 2 roky po sobě dost pomrzly.
Kdysi jsem slyšela doporučení že je dobré sadit stromky koupené ze severnějších oblastí. Nejsou tak choulostivé. Jestli je to ale pravda, nevím. Takže obhlédni zahrady teď a v zimě si půjdeš vyprosit větvičku. Z vlastní zkušenosti doporučuji neskoré odrůdy. Kvetou později a je menší pravděpodobnost že pomrznou.
Děkuji za rady, myslela jsem si, že to teď ještě půjde, tak musíme hold počkat…