Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Biny, já Ti rozumím, ale až budeš mít druhé dítě, poznáš, že na každé dítě platí něco jiného, i když má stejné podmínky a stejné rodiče. Sama jsem se poučila a nemám ráda taková ta porovnávání s jinými dětmi. Se starší holkou jsem tuto metodu vyzkoušela v desíti měsících, kdy se začala budit co půl hodiny, celou noc jsem vstávala a kojila a ona už přitom ani nepila, jen mi okusovala prso. Ráno jsme se budily zničené obě, já jsem pak byla protivná celý den. Podle mě se u ní začaly vytvářet špatné spánkové návyky a ty jsem jí po týdnu odnaučila. Spaly jsme pak obě spokojeně a byly jsme OBĚ i přes den mnohem klidnější. Mladší dcera měla stejný problém, ale o pár měsíců dřív. Opět, buzení po půhodině, pak půlhodinové uspávání. Po zkušenostech, které jsem měla, jsem udělala totéž, jen už jsem nečekala s rozhodnutím tak dlouho.
Nepíšu to proto, abych se obhájila, protože vinu necítím. Spíše jde o to, že každému z nás se to dítko chová jinak a vcítit se do druhého je v tomhle směru nemožné. Ani můj manžel si nedovede představit, co to noční vstávání obnáší.
Označení vyřvávací metoda se mi vůbec nelíbí. Nikdy nenechám dítě řvát pro nic za nic. Tohle je spíše návyk samostatného usínání. Kdo nechce, ať to nedělá, ale kdo cítí tu potřebu, tomu se nedá nic vyčítat.
A propos, i matka si musí uchovat psychické zdraví. Starší dcera byla do půl roku strašně plačtivá, proplakala celý den. Přiznám se, že jsem někdy byla na pokraji psychického zhroucení a udělala jsem i to, že jsem ji nechala brečet v postýlce a šla si dát sprchu a uklidnit se, protože jsem měla strach, že když u ní zůstanu, tak ji udeřím. Kdo to nezažil, ten to nepochopí.
Tak to tě chápu, koukám že se nám ta diskuze pěkně rozjela. Občas když se malého pokouším uspávát, snažím se ho nevyndavat z postýlky, hladím ho po hlavičce střídavě skouším dudák a plýnu a on jen řve tak ho raději vezmu položím do postýlky k hračkám a jsu na minutku na vzduch cítím totoiž silnou touhu ho minimálně poplácat po zadečku, ale neudělám to vím že je maličký a nechápalby to. A tyk jsem podle rad z fóra začala zkoušet vyřvávycí metodu s ukecáváním a plyšákama hlazením. No snad jednu dospějeme k tomu že to bude moc bít bez toho zbytečného breku.
Taky si myslím že maminky miminka musí být hlavně v pohodě jinak se nemůže pořádně starat o své děťátko, tak se vůbec nedivím že se chce člověk alespoň trošku vyspat.Pokud bych byla opravdu vyčerpaná tak netuším jak bych svého téměř 10kg 5měsíčního synáčka chovala když si zamane. Nejespíš bych ho neunesla.
Já vím, že každé dítko je jiné. Taky pevně doufám, že to druhé, co někdy budu mít se nebude chtít kojit, co dvě hodiny i v noci, a že se možná za pár let vyspím i dýl než 2 hodiny v kuse ![]()
To co jsem napsala jsem napsala proto, že si myslím, a vidím to i kolem sebe, že se někdy na mimina moc spěchá - abych už sám spal, aby už sám papal, aby už chodil na nočník ..... Oni mají svůj rytmus a je jim někdy zbytečné naši vůli vnucovat.
Nemysli si Anka taky jsem byla kolikrát na prášky a naprosto vyčerpaná. Jsem člověk, co v noci spí a spí rád v kuse aspoň 6 hodin. Toto se mi nepoštěstilo od porodu. Závidím maminám, co říkají, že se jim mimi budí 1-2 za noc. ![]()
P.S. Ani to nechci říkat nahlas, ale teď se mi už dvě noci zadařilo, že se Ondra vzbudil JEN JEDNOU.
Nicméně já se stále budím, protože mám spánek totálně rozhozený
A doufám, že mu takto už vydrží
![]()