Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat mamky jaké máte zkušenosti s kontrolami během těhotenství.Praktiky mého lékaře mi přijdou podivné zvhledem k tomu co jsem zjistila od jiných žen, které chodí k jinému lékaři. Celé těhoteství, každou kontrolu se ve mne šťoural. Což ostatní mamči říkali že ke konci těhotenství už jejich klékaři do nich nešahali.Pak mi udělal jakýsi chvat teď před termínem, prý na podráždění porodních cest.Probíhalo to tak že do mě strčil ruku a násilně pootáčel s maličkym.Od mamin co k němu chodí vim že jim to udělal taky.Ale vůbec mi na to předem neupozornil a neprobral to se mnou. Až když byl v akci.Prý se tim měl urychlit porod. Nic méně, nic mi to nepomohlo stále jsem doma.Chci se jen zeptat: je nutné aby se ve mě šťoural celé těhotenství? Co vim tak ke konci ostatní mamči říkali že se dělá jen poslech srdíčka a měření… Ale doktor do nich již nešahal… Marcel
tak me dr vyšetřoval teda ručne, ne vždy delal uzv-ultrazvuk, kontroloval čípek,azjištoval zda mám plod stále kp-konec pánevní nebo zda cítí hlavičku, ten chvat co ti delal a štoural sese jmenuje hamilton, delá se když je žena dole připravená k porodu, oddelí se nák ty blány, a nekteré porodí jiné ne,ale me to příjde jako standartní postup všechno…jak jinak by te mel vyšetřit??
Ahoj, je to individuální, moje dr. nemá ultrazvuk, takže mně vnitřně vyšetřuje vždy už 7. měsíc.
A ten hmat, co ti dr. udělal se jmenuje Hamiltonův, je to na „urychlení“ nástupu porodu. Nepootočí s miminkem
, to by ani nešlo, jen ti prstem obkrouží čípek, aby se podráždil nebo začal otevírat. Účinnost tohoto hmatu je diskutabilní, většinou je to nanic, pokud cesty nejsou připravené, nic se nestane. Já bych si to udělat nenechala, a hlásila to pokaždé dopředu.
Sice se metody gynekologů někdy docela dost liší, ale jak jinak by měl zjistit, jestli se neotevíráš (cervix skóre) než ručně… a ten hmat nebylo otáčení miminka, ale Hamiltonův hmat - jak už psala Petra. Někdy zabere, někdy ne, mně zabral až druhej.
Ahoj Marcel,
s vnitrnim vysetrenim ti neporadim, jsem 29tt a muj lekar, kterymu naprosto duveruju, se „ve me porad stoura“.
To, co popisujes jako nasilne pootaceni s malickym se jmenuje Hamiltonův hmat
dle odborne literatury se jedna o „bimanuální stlačení dělohy při poporodním krvácení. Jedna ruka je zavedena do vaginy, druhá tlačí přes stěnu břišní“
Pokud vim, provadi se pri prenaseni, ma se za to, ze pomáhá porod vyvolat.
Ahoj jsem ve 34tt a kvůli problémům s čípkem chodím každý týden na kontrolu a mudra mě vyšetřuje vždycky pohmatem
jedině tak zjistí jak moc hlavička tlačí na čípek ,že se otevírám
a pak dělá vždycky UTZ do 20tt pravidelně měřila malýho,po 20tt mi ho vždycky jen ukázala a myslím ve 28tt nebo 32tt ho zase měřila.
Ahoj, mně MUDr. v těhotenství vyšetřuje vnitřně vždycky
Záleží na lékaři, někde se už od vnitřního vyšetřování ustupuje…
Hamiltonův hmat mám za sebou u všech těhotenství kromě prvního a miminko to ven vyhnalo
Osobně jsem teda byla šťastná, že už konečně porodím ![]()
Ahoj, tak do me sahla PA az posledni kontrolu pred porodem a udelala toho hamiltona, zabral u obou deti do 2 dnu, ale asi to bylo tim, ze uz se miminkum ven stejne chtelo. V tehu poslouchala PA srdicko miminka, me merila tlak a kontrolovala moc a bricho otlapkavala aby vedela, jak lezi miminko. Jinak krevni testy delala, to je jasny. UTZ jsem mela dva u prvniho kluka tri ze zdravotnich duvodu. Prohlidky gynekologem mi ani moc neschazeli, obcas sem teda byla na nervy, kdyz sem tady cetla, kolik kdo ma vysetreni a jakejch, ale ve finale sem se stajne ujistila, ze kdyby neco bylo spatne, tak to PA zjisti. Mozna lepsi min vysetreni, treba ty miminka pak nejsou tolik „nasrany“, ze jim nekdo hrabe do domecku. PS. Ale nebyla sem tehotna v CR a ani sem v CR nerodila.
Ahoj,tak me dr. cele tehotenstvi na kazde prohlidce vzdycky vysetril rucne a pak se na UZ podival na ozvy.
Na každé prohlídce po mě lékař chce vzorek moči, tlak, váhu, otoky, klasická koza a UTZ. I když je každý lékař jiný a závisí i na jeho vybavení v ordinaci, myslím, že ten tvůj je standart. K Hamiltonu tu bylo řečeno vše. Někdy pomůže, někdy prý ne. Nemám zatím zkušenost. Prý je to ale dost bolestivé.
Ad hamilton - zalezi asi kdo ho dela, me nebolel ani jednou. Myslim, ze nektery doktori maji pocit, ze cim vic boli, tim vic funguje
Nebo si myslej, ze je fuk ze to boli, dyt porod bude taky bolet. ![]()
Záleží jak kdo. Můj dr. dělá vyšetření spodem jen na první kontrole a pak už je měří tlak, kontroluje cukr a bílkovinu v moči, zapisuje váhu a 2× za těhu dělá utz. Jinak měří krejčovským metrem obvod břicha a výšku fundu. Na konci myslím ještě dělá výtěr na streptokoka.
chodila jsem ke dvěma a oba mě vyšetřovali pokaždé ručně. zpočátku utz + ruční kontrola, a od 18tt ruční a ozvy. právě ruční vyšetření je myslím docela nenahraditelné v okamžiku, kdy lékař nedělá utz.. spolu s jemným prohmatem břicha pro zjištění polohy dítěte..
to co ti udělal, byl zřejmě tzv. Hamiltonův hmat, který se skutečně používá kolem termínu porodu pro vyvolání porodu.
je ale trochu divné, že s tebou nic nekonzultuje, lékař by měl s pacientem vždy mluvit.
Petra_a_Eli píše:
To, co popisujes jako nasilne pootaceni s malickym se jmenuje Hamiltonův hmat
dle odborne literatury se jedna o „bimanuální stlačení dělohy při poporodním krvácení. Jedna ruka je zavedena do vaginy, druhá tlačí přes stěnu břišní“
Pokud vim, provadi se pri prenaseni, ma se za to, ze pomáhá porod vyvolat.
Tohle je omyl, hamiltonův hmat se provádí tak, že se prst zavede do čípku a obkrouží se dolní děl. segment, čímž se odlepí vak blan od sliznice dělohy a to vyprovokuje produkci prostaglandinů. Může to vyvolat porod, ale pokud se už k porodu „samo od sebe“ neschyluje, neudělá to nic.
Příspěvek upraven 22.07.10 v 11:48
Lasicka píše:
Záleží jak kdo. Můj dr. dělá vyšetření spodem jen na první kontrole a pak už je měří tlak, kontroluje cukr a bílkovinu v moči, zapisuje váhu a 2× za těhu dělá utz. Jinak měří krejčovským metrem obvod břicha a výšku fundu. Na konci myslím ještě dělá výtěr na streptokoka.
Gratuluji k osvícenému doktorovi
Já jsem si za opakované odmítnutí vag. vyšetření vysloužila do karty poznámku „pacientka komplikovaná“ ![]()