Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s dlouhodobým nálezem krve v moči (mikroskopiské, ne viditelné). Já se s tím potýkám už pár let a podstatě nevím, z čeho to je. Infekce byla vyloučena, podezření je na ledviny, takže chodím na nefrologii. Ale ani tam mi nějak nejsou schopni odpovědět, co to znamená a co očekávat. Jinak funkce ledvin je pořád normální.
Nemáte někdo zkušenost? Děkuji
Mám zkušenosti u dcery. Hematurie byla zachycena při kontrole po nějaké viróze zhruba před pěti lety a od té doby je to prakticky beze změny. Je sledovaná na nefrologii s dg. izolovaná mikroskopická hematurie. Subjektivně bez potíží, příčina nezjištěná, ledviny i močový měchýř vypadají podle UZV v pořádku, žádné léky nebere. Pouze musí na pravidelné kontroly a odběry (cca jednou za 18 měsíců).
Ahoj, mám mikrohematurii nonstop už skoro 12 let, do toho při zánětech makrohematurii ( krev je vidět, hodně vidět), sledují mě na urologii, jsem znovu objednaná k jinému nefrologovi, ten předtím jen řekl, ať mě sledují na uro a až se to bude horšit, myslel tím kreatinin, že mám přijít. No uroložce se to moc nelíbilo, takže mě teď objednala jinam, tak uvidím. Co sběr moči? Ten máš v pořádku? Mě ještě ten nefrolog poslal na vyšetření moči ve fázovém kontrastu( jen se vymočíš v laborce do šampusky, nic bolestivýho
), kde se zjistilo, že kromě močáku mi jde ta krev i z ledvin. Jiný nález v moči nemáš, třeba bílkovinu, bílý krvinky? Bakterie asi ne, když byla infekce vyloučena. Já mám teda bohužel i ty leukocyty, bílkovinu i bakterie i za stavu, kdy mi je subjektivně fajn
Ahoj, dcera měla krev v moči také. V 5 letech prodělala Henoch-Schönleinovu purpuru. V nemocnici zjistili, že má mikroskopické množství krve v moči. To pak přetrvalo do jejích 12.let. Někdy se přidávaly i zvýšené leukocyty.
Od té doby byla sledována na nefrologii, kam jsme chodili 7 let. Stav byl stejný, nic dalšího se neprokázalo. Léčba žádná neprobíhala. Pouze kontrola moči, občas sono ledvin.
Počátek souvisel zřejmě s jejím onemocněním. Předtím její moč ale dlouho nikdo nezkoumal, takže lékaři to nevěděli jistě.
Omezení žádné, od 7 let sportovala, později celkem 6 let vrcholově. Nyní sama studuje medicínu. ![]()
Držím palce, aby bylo vše v pořádku. ![]()
@Ela025 jinak v moči bakterie a bílé krvinky asi nemám. někdy po angíně jsem měla tu bílkovinu, ale ta pak sama odezněla. Takže ty to máš už 12 let a funkce ledvin se zatím nehorší? Kolik máš kreatinin? A kolik ti je prosím?
@Airika je mi 27, kreatinin jsem naposled měla lehce zvýšený, někdy ho mám lehce zvýšený, hlavně při a po akutním zánětu ledvin, pak se zas dá do normálu a furt dokola, ale jsem hlídaná hodně často aspoň na té urologii včetně sona, samý odběry atd.. Tohle je ale hrozně individuální, jak rychle se něco zhorší a zda vůbec. To je případ od případu.
Dobrý den. Diskuze sice 3 roky stará. Ale jak jste pokročili? Řeším stejný problém, po viróze (horečky, krev a bílkovina v moci), zůstává přes rok krev. Vše vyloučené, nejdřív, ze těžce zúžená trubice.. Tak jsem v listopadu byla na rozšíření. Krev na dva křížky neustále. Prý jsou to jen v minimálním množství červené krvinky (Hamburgruv sediment mi testovali). Krevní testy v pořádku, ledviny to prý nedělají. Nikdo z dr mi není schopny vysvětlit, proc to tak je. Doktor pořád, že to nic není, že se někdy prostě na příčinu nepřijde.
@Lucka3003 My stále stejně. Všechny výsledky testů ledvin i močového měchýře OK, hematurie přetrvává. Stále bez léků a stále kontroly po 18 měsícících.
@Airika Ahoj, chci se zeptat, jestli ti to už vymizelo nebo přetrvává? Já před rokem absolvovala (po objeveni mikrohematurie) nejdriv sono ledvin a mocaku (ok), potom urologie a tam nejdriv cevkovani (moč ok bez bakterii, bilkovin jen krve na 1#), nasledovala cystoskopie (bez nalezu) tak me poslala na CT a vse pry v poradku! Takze jsem z toho spis na nervy! Na prouzcich na domaci testovani tu krev furt mam. A taky chodim dost casto curat…. Mam pocit ze staci abych se vic napila naraz a JDU. Prutokac. Jsem po trech sekcic, posledni pred 4 lety. Rikam
Si jestli tam nemam nejaky srusty ????ale to nikdo nezjisti.
@lucka3003 já taky resim. Mam za sebou vsechna vysetreni, nic nenašli. Na nefrologii me teda neposlali. Mam prijit zas za rok na uro. Ale na domacim testu mam krev porad
jak jste na tom vy?
Ahoj, řeším totéž… Kolísavé hodnoty erytrocytů v moči, už od dubna. Několikrát sono ledvin, ok… Cystoskopie, ok… Čeká mě CT 😪
@Adel606 drzim palce, ale myslim si, ze vam taky nic nenajdou, pokud mate za sebou nekolik sono. Je to zahada???? ja si furt myslim, ze mi s nim neco udelali pri tech 3 sekcich 👀
@Yellowfixa
Bojím se toho CT… Vyšetření i toho aby něco nenašli. Doktor mě uklidňuje, že to nic nebude, ale mívám i hodnotu kolem 100..