Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@panenka87 píše:
Zdravím, můžu mít na vás zkušenější otázku? Co je náročnější?
Mít dvě děti rok po sobě nebo dvojčata? Čekám nějakým zázrakem po několika letech dvojčátka a taky se toho děsím, přesně jako zakladetelka
Mám doma oba případy
. A do určitého věku dětí je to mazec oboje. Těžko říct, co bylo náročnějšího. Nicméně záleží hlavně na temperamentu dětí. Pokud budeš mít 2 pohodová miminka, budeš na tom líp než s jedním náročným
.
Mezi prvni a druhou dcerou mame presne 2 roky, mezi druhou a treti 15 mesicu. Zvladala jsem to uplne v pohode, a to byl manzel od rana do vecera v praci a babicka (nebo kdokoliv jiny) nam poprve hlidala byt jedno dite v jejich 2,5, 3 a 3/4 a 5 a 3/4 letech. Do te doby nehlidala vazne ani jednu, ani na chvilicku, to mi ulehcovala jen skolka.
Bydleli jsme teda ve ctvrtem patre s tim, ze vytah jel do tretiho, takze pesky to bylo jen 1 patro. No a treti dcera se narodila v mych 33 letech.
Ctvrta se narodila 3 a 1/4 roku po treti, tj. presne 6,5 roku po prvni, v mych 36 letech. Nejmladsi jsou ted 2 roky, dalsi mimco si dokazu predstavit, ale hodne by tim utrpel nas partnersky zivot, protoze nejmladsi nam jeste nikdo nehlidal, nebyli jsme roky nikde sami. Snad tak za rok si na ni babicka troufne. Dodavam, ze manzel je uz 3 roky na HO, takze mi s malou pomaha, narozdil od dob, kdy jsme meli 3 deti.
Podle me to zvladnes bez problemu. Prvni a druhe dite uz mas velke, samostatne. Ani si nemyslim, ze nejstarsi pripravis o detstvi, jak nekdo psal.
Jeste dodam, ze vsechny nase holky jsou silena torpeda, ktera neposedi, nepostoji, vsude lezou a staci jim malo spanku
Dokazou se hrozne porvat, ale zaroven se vzajemne miluji ![]()
Mám rozdíl 15 měsíců a na začátku je to záhul, to nepopírám, Já k tomu tedy neměla starší děti, jen to batole a mimino. Náročné to bylo (a to mi pomáhala mamka, že si je někdy vzala do kočárku), ale nakonec to rychle uteklo a jak povyrostli, jsou to parťáci a pak jsem naopak měla větší „klid“, že si spolu vyhráli.
To spíš záleží na tobě, jestli zvládnete čtvrté dítě, už bych neřešila ten rozdíl, ale celkově uživení čtyř dětí.
Ale já bych třeba na potrat jít asi nedokázala - to už si musíš říct ty, co chceš víc a jak to ustojíš.
@panenka87 píše:
Mít dvě děti rok po sobě nebo dvojčata? Čekám nějakým zázrakem po několika letech dvojčátka a taky se toho děsím, přesně jako zakladetelka
Já nemám zkušenost s dvojčaty, jen s krátkým rozestupem od sebe. A co mě napadá, že u dvojčat může být lepší, že je dáš spát zároveň a spí ti oboje. Kdežto u nás to bylo tak, že starší spal už jen po obědě, ale mladší dopoledne a pak odpoledne, takže když spal mladší, starší byl vzhůru a když šel starší spát, mladší se vzbudil, takže jsem neměla možnost jít si chvilku lehnout nebo něco udělat bez nich ![]()
Já bych nešla do 4 dětí a už vůbec ne takhle po sobě a když budeš na to sama. To je na zbláznění a ve finále to odnáší nejen matka, ale i ty děti, kterým se nedostává tolik pozornosti…už teď se musí dělit o pozornost s kojencem, a pak se 2 je to téměř nemožné. A pak jsou tu samozřejmě třeba i finance, opět prodloužíš dobu o to, kdy nebudeš moci do práce a zároveň namísto 3 dětí dělit mezi 4 a ve finále se nedopřeje pořádně žádnému dítěti.
@Schnapi píše:
Já nemám zkušenost s dvojčaty, jen s krátkým rozestupem od sebe. A co mě napadá, že u dvojčat může být lepší, že je dáš spát zároveň a spí ti oboje. Kdežto u nás to bylo tak, že starší spal už jen po obědě, ale mladší dopoledne a pak odpoledne, takže když spal mladší, starší byl vzhůru a když šel starší spát, mladší se vzbudil, takže jsem neměla možnost jít si chvilku lehnout nebo něco udělat bez nich
Kamarádka má 7,5letou dceru, 5,5letého syna a 2letá dvojčata (kluka a holku). Ta dvojčata od narození prakticky nespí zároveň. Musí jí s nimi pomáhat manžel, v noci každý uspává jedno mimčo. A to on pracuje. Přes den taky nespí společně, ani doma, ani v kočárku. Pro kamarádku je to šílený záhul.
@Janča6 píše:
Kamarádka má 7,5letou dceru, 5,5letého syna a 2letá dvojčata (kluka a holku). Ta dvojčata od narození prakticky nespí zároveň. Musí jí s nimi pomáhat manžel, v noci každý uspává jedno mimčo. A to on pracuje. Přes den taky nespí společně, ani doma, ani v kočárku. Pro kamarádku je to šílený záhul.
Tak to má teorie bere za své ![]()
@Janča6 píše:
Jo, takhle to u nás bylo také. Ale já za to byla ráda, protože když nespaly obě, měla jsem s nimi plné ruce práce. Když se střídaly a bylo vzhůru jen jedno, tak jsem měla možnost věnovat se s ním starším dětem. V noci se kojily na střídačku. Když nespalo jen jedno, dalo se s tím něco dělat. Když nespaly obě, tak musel nastoupit manžel. Měl pak už tak vycvičené spaní, že ho řev jednoho dítěte nevzbudil, ale jak nastal dvojřev, vyrazil hned na pomoc
. Nejlepší byly nemoci. To jsme většinu noci pochodovali po bytě oba. Ale vzpomínám na to ráda. Máme 4 báječné děti a teď s nimi spím celou noc a často i 2 hodiny po obědě.
@panenka87 píše:
Všechno je náročný
to si nevyberete, u dvojčat je podle mě nejnáročnější první rok, musí to být mazec řešit jednou řvoucí a vzápětí druhý řvoucí mimino, ale já to vlastně taky musela řešit, když se pak za necelý rok narodil syn, ale výhoda teda byla v tom, že ten první rok jsem měla jen jedno mimino, vy budete mít dvě, o to to právě bude náročnější, za rok se to otočí a vy už budete mít s miminama režim, kdežto ten, kdo má skorodvojčata, tak tomu to teprve všechno začíná
![]()
@panenka87 píše:
Mám dvojčátka a s maminkami dvojčátek v okolí jsme se shodly, že bychom nechtěly děti po roce
. Dvojcata nemusí mít všechno stejně (moje mají odlišný spankovy režim a motoricky vývoj, jedno je o cca měsíc až dva napřed). Naopak mají stejné jídlo, stejne hračky, stejně většinu doktorů…
Dvojcata jsou mazec a zároveň veliký dar. Já jsem na nervy, ale zpětně mi přijde, že starší dítě proti nim bylo vlastně hrozně osamělé.
Je to jiné. Ona jsou víc zvyklá být v pořadí. Od mala jsou sebou navzájem omezena a zároveň se mají, učí se od sebe (zejména lumparny
). Naštěstí jsou nase dvouvajecna, takže se kromě povahy liší i vzhledově.
@Zoe1 píše:
Všechno je náročnýto si nevyberete, u dvojčat je podle mě nejnáročnější první rok, musí to být mazec řešit jednou řvoucí a vzápětí druhý řvoucí mimino, ale já to vlastně taky musela řešit, když se pak za necelý rok narodil syn, ale výhoda teda byla v tom, že ten první rok jsem měla jen jedno mimino, vy budete mít dvě, o to to právě bude náročnější, za rok se to otočí a vy už budete mít s miminama režim, kdežto ten, kdo má skorodvojčata, tak tomu to teprve všechno začíná
![]()
Režim je v tom smyslu, že uz je člověk zná a je to usazenejsi. Ale jak se dají obě do pohybu, tak teprve začíná legrace. Zcela vážně uvažuji o voditku, ať můžeme jít bez kočárku, i když jsem sama
. Motorky mají smůlu, to jezdí jen po bytě.