Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím, neustále řeším problém se svým chlapečkem, jsou mu 3 měsíce a týden, plně kojím, od narození nebyl vyloženě klid, sice žádné koliky a hodinové řevy, ale i tak plakal často, prděl, propínal se, ale zase aspoň hezky spí přes den i v noci. Problém je, že poslední 3 týdny strašně pláče při každém kojení přes den, furt se kroutí, propíná, kope, rudne, řve, až musím přestat, nebo kojit za chůze, to ho uklidní. Odříhnutí nepomůže. A k tomu se mimo pláče přidalo celodenní kňourání… někdy se vzbudí, já nad postýlkou, smějeme se a hrajeme si, ale jak ho zvednu a začnu s ním manipulovat (na přebalovák, deku atd.), začne plakat
To samé při každém oblékání. Je jedno, jestli je nakojený nebo ne. Prostě skoro pokaždé, když ho někam odkládám, tak tohle. Když ho rozptýlím a plakat přestane, tak zase smích a klidně si vydrží pod hrazdičkou nahatý na dece hrát a broukat, slintat i půl hodiny! Ale to ne vždy… v podstatě celý den začne i chvilku po kojení takové kňourání iuuuu, iuuuu, furt dokola, až to přejde v řev. Vždy jsem myslela, že je unavený (nevydrží moc dlouho vzhůru, max. hodinku po kojení), ale on to dělí fakt i chviličku po nakojení, i u mě v náručí. Už nevím, kam s ním, v náručí ne, na dece ne, v houpátku ne, ani šátek či Manduca - vyzkoušeno několikrát, kočár na spaní jo, ale běda jak se v něm probudí
Pravidelně po koupání, jak dojde na oblíkání pyžámka, tak taky řev. Fakt nevím, má už skoro 7 kg, přibírá dobře, ale mám ho poslední týdny u prsa klidně i každou hodinu a půl. Byl by tam furt. Myslíte, že mu něco chybí, nebo je dráždivý, nespokojený, vadí mu manipulace??? Ráda bych věděla, co mu je, ale nevím prostě, docela mě to frustruje, ani s ním nechci moc nikam chodit, furt ho houpu jako divá a stejně kňourá. Jednu diskuzi jsem tu už na podobné téma zakládala, ale snažím se najít někoho, kdo měl něco podobného… díky za rady!
Memu je uz 11 mesicu a rve od narozeni, vzteklounek.. cely den jeci, rve, chvili klid a zase. Takze neporadim, ale soucitim a zavidim ze vam spinka. Me pres den od narozeni nespal az v pul roce zacal tak na hodinku. V noci je vzhuru snad kazdou pul hodinu ![]()
To rvani a krouceni u kojeni jsem zazila ted mezi druhym a tretim mesicem s holkou taky. Bylo to desny, kolikrat jsem brecela taky. Nacti si o bojkotu kojeni. Nic moc se delat neda, proste vydrzet a mit hromadu trpelivosti, ono ho to zase driv nebo pozdeji prejde. Laktaci mi zachranila odsavacka…
Male je 11 tydnu, od narozeni ma problem usnout pres den ale jak je unavena tak brečí, u nas teda zadne poknouravani ale rve az hysterci a pomuze spanek nebo prso, u toho je nastesti klidna a odpociva. Fakt ho netrapi brisko a prdy? Nase se dlouho nezabavi jednou cinnosti, musime stridat noseni, hraci deka, prso, povidani…Po koupani taky pri oblikani uz breci a nemuze vydrzet bez jidla, i kdyz ji krmim i pres koupanim.
Popravde, my meli neco podobneho. Vzdy jsem si myslela (zkusenost od starsich deti), ze prdiky jsou velke krouceni pri kojeni a mimo kojeni rev. Takhle mi mala reagovala jen na cibuli a cesnek, ok, vyrazeno. Byla ale porad takova nesva, krome prvnich tydnu co jen spala. Usnula, hned se vzbudila, porad jsem ji nosila, lehce poplakavala vetsinu dne atd. Pak jsem vysadila vse co prdiky muze zpusobovat (brokolice, kvetak) a je z ni uplne jine miminko. Jinak, je to velkej kluk, my mame 7kilo az ted v peti mesicich ![]()
Možná je to pitomost, ale není možné, že mu mléko nestačí a má normální hlad? Popř. se z nějakéhodůvodu nemůže pořádně chytit? To by vysvětlovalo, že se vzteká i u prsa i že to trvá celodenně i to že teď najednou musíš přikládat co chvíli. Zkusila bych jednou dát UM z lahvičky, jestli to nepomůže. Když pomůže, tak zkontaktovat laktační poradkyni a zkusit zjistit, kde je problém (a mezitím si vypomoci UM).
Sedí to na růstový spurt
Vydržet, kojit na požádání, hodina a pul je dost dlouho, já az do pul roku kojila maximálně po hodine, při spurtu i častěji ![]()