Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky prosím pomozte…jaký máte režim u 7 měsíčního miminka. Nějak se nám nedaří skloubit jídlo a spaní. Spí mi po půl hodině a v noci se taky budí-kníká atd.ale s tím asi nic neudělám…Začla mi odmítat UM…takže jsme hradili jak jsme mohli. Jaký máte jídelníček??U nás je každý den jinak a nemůžu si ani nic moc naplánovat předem…Děkuju za rady…:-)
V 7.měsíci měla naše asi tohle:
6:30-7h vstávání
7:15 UM
9h ovoce
10-11 spánek
11:30 masozelenina
12:30-14 spánek
14:30 jogurt+ovoce
16-17 spánek
17:30 UM
19:30 koupel + UM
20-6:30 (7h) spánek
Tohle si držela do minulého pondělí, jen spánky si z 3× hodina zkrátila na 3× půl hodina. Momentálně najíždíme na nějaký jiný režim, kdy jídlo zůstává, ale spánek se mění. Minulý týden jí stačil jeden spánek po obědě, tento týden si žádá i 2 a nebo 3 ![]()
Náš má půl roku a máme:
v 5:00 ráno kojím a on opět usíná
6:00 vstává
8:30 ovoce + kojení (ovoce včera poprvé)
8:30-9:30 spánek
11:00 zelenina + UM
12:00-14:00 spánek
15:00 kojení
18:00 na půl hodinky usíná
19:00 kaše
19:30 spí
vše +- 30 minut
Příspěvek upraven 16.08.13 v 12:44
Tak u nas jakys takys rezim nastal az v roce… Taky byl kazdy den jiny - nekdy spala 3krat pres den, nekdy vubec… Co se jidelnicku tyce, tak to bylo v 7 mesicich 6krat denne kojeni, k obedu masozelenina a k veceri kase, od 8. jsem davala jeste misto jednoho kojeni ovoce/presnidavku.
Tak my vstáváme v půl 7. Dostane sunar. V půl 9 si jde lehnout, spí do půl desátý, do deseti. Pak mu dám ovoce nebo přesnídávku. Ve 12 má oběd, každý den něco novýho, ale snažím se dodržet, maso, brambor, zelenina, probudí se mezi 2-3. Dostane pacholíka, když chce tak i banán. Občas si dá ještě piškoty nebo brumíka. Koupel v 6 hodin, k večeři dostane sunar. V 7 usíná, v jedenáct mu dám sunar a spí do rána. Určitě bych ho přes den nebudila, nechám ho spát jak dlouho chce. A když je k večeru protivnej a unavenej, dám ho spát klidně i dřív. Je to lepší než aby to přetáhl a nemohl usnout. Přece jenom každý den je jinej. Jinak si hraje, jinak se unaví…
Děkuju moc…příkrmy máme od 5.měsíce…teď mi začla odmítat flašku, i jídlo bylo problém…Budí se mi kolem 5-6 tak dneska mlíčko vzala 130 a pak ještě usne kolem té 7 na 30 min, v devet jsem dala rýž. kaši pak ve 12 oběd a teď spí tak v 15 ovoce v 19 večeře kaše, koupání a spánek nooo ale tu půl hodinku jí asi neodnaučim…:-(
Já bych jí tu půl hodinku nechala. Až bude větší, přestane jí sama vyžadovat. Tak malým dětem i ta půlhodinka pomůže a nejsou tak mrzutý.
6ti měsíční
5:30 - kojení, pak ještě usne
6:30 - 7:30 ( dnes dokonce v 8:00
) vstává. Okolo 8:00 - kojení, následuje hraní a pak
spánek
11:00 - oběd zelenina
hraní +spánek
14:00 - ovoce
hraní+ spánek
17:00 - kojení
19:00 - UM 240 ml
19:15- 19:30 už spí v postýlce, spí celou noc
Přes den má určitě 3× spánek, včera dokonce 4× ještě před nočním spánkem si dal půlhodinku..délka spánku se liší, ale většinou si hodí hodinku i více..přes den naspí ty 4 hodiny..V noci se nebudí, vydrží cca do půl 6 do rána - ťuk, ťuk, Ťuk ![]()
@Hobitka tak to jsem ráda, že nejsme jediný…a asi to nebudu řešit a povznesu se nad tím.. ![]()
Když nad tím tak přemýšlím, tak v 7.měsíci mi Elucha spala ještě od 18:30-19. Pak si to zkracovala a když „spala“ jen 5 minut, tak jsem jí ten spánek trochu násilně vzala a od té doby už ho nevyžadovala. Tahla změna byla někdy 7,5-8.měsíc
Nooo asi jí to stačí…ráno, půl hodky, v 9cca půl hodky, kolem té 12,odpoledne a navečer taky…ale to jsem odbourala aby mi chodila spát už v osm…a né v devět
@sjuzn1 Pokud ti během dne není protivná, ospalá, tak jí to stačí. Kamarádka má o měsíc mladší holčičku, než je naše. Takže v době, kdy naše spávala 3× hodinu + 1× půl hodiny, tak holčička spala jen po obědě hodinu a to bylo celé. Stačilo jí to, během dne nebyla protivná, jen na večer, před koupáním, už byla utahaná. Ale dřív spát jít nemohla, to by neusnula a ráno by se budila ještě dřív, jak se budívala (klidně v 5h
)
@maritimka jooo stačí jí to, vyspí se a v pohodě nooo mě se budí v tich 5-6 ale během noci knučí, leze strašně ale s timhle nic neudělám dělá to ze spánku…:-(
Malá má 8 měsíců a „režim“ máme velmi prostý:
7:00 kojení a vstávání
10:30 kojení
13:30 oběd - maso, zelenina
17:00 kojení
19:00 kaše s ovocem
po kaši mytí (sprcha, koupel nebo jen otření žínkou podle stupně upatlanosti), převlečení do pyžama)
20:00 kojení, uložení, spí až do rána
Všechny časy plus minus půl hodiny, poslední dva body (mytí a kojení) někdy v opačném pořadí, podle stupně únavy a hladu
Před každým jídlem půl hodinky až hodinku spí, neukládám ji podle hodinek, ale když začne projevovat známky únavy. Po jídle je čilá, nabitá energií a touhou objevovat svět.
Průběžně celý den samozřejmě různé hry, zkoumání světa, „pomoc“ v domácnosti (kradení prádla z pračky, kramaření v lince při vaření, však znáte
), jednou či dvakrát za den procházka se psem (při té obvykle v kočárku usne), případně další aktivity podle nálady, počasí a podle toho, kde jsme.
Průběžně přes den taky dostává do ruky kousky ovoce nebo křupky, ale zatím moc nechápe, že je to jídlo. A pomalu se odhodlávám nahradit dopolední kojení jogurtem.
My máme 7,5měsíce a zatím bez režimu, vstává si mezi 05:00 a 08:00, takže už od něčeho takovýho se těžko odpíchnu že??
ale zatím si s tím hlavu nelámu, spí když je unavenej, někdy vůbec přes den, někdy za celý den naspí tak hodinku, to mě celkem štve, ale když to nejde, lámat ho nebudu:-)