Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Já se snažím omezit co nejvíce škodlivin, aby tak nevadilo těch pár cigaret. Kouřím už dlouho a dříve i 15 denně. Bez cigarety jsem hrozný nervák a vztek a je to fakt nepříjemný stav. S kouřením se schovávám za bukem, samotné je mi to trapné, ale cigareta mi chutná a je to pro mě relaxhnusný zlozvyk
Doktor mi doporučil kouřit méně, kvůli dopadu na tělo - tedy šok, stres atd.. a jak tu někdo už psal, v těle se to drží o hodně díl než si kdo myslí.
Miminko je neplánované, já už po 3 letech nechráněného styku s ejakulací myslela, že jsme neplodní a neřešila to, vypustilamimčo jsme chtěli asi před 4 lety pak to nějak opadlo a ted překvápko
No, na jednu stranu tě chápu. Ale fakt bych se neutěšovala tím, že kouříš méně a je to lepší. Ano, v těle se to drží a bude se to déle držet i u miminka. Nehledě na to, že to není jen otázka těhotenství, ale potom péče o miminka případného kojení a prostředí, ve kterém to mimčo bude.
A jinak si pusť třeba Hyde Park s p. Pirkem, možná se budeš divit, co se s tělem děje už po dni, kdy žádnou cigaretu nedostane.
Pocity mám úplně stejné. Miminko bylo víceméně plánované, ale vyšlo na jeden jediný nechráněný styk, takže jsem nečekala, že se tak brzo zadaří. Zpočátku euforie, byla jsem nadšená, pak přišla realita. Začala jsem mít obavy, budu muset vyřešit školu apod. Měla jsem na začátku strašné deprese, jen jsem ležela a nic mě nebavilo (já jako obrovský knihomol jsem měla úplnou nechuť třeba jen otevřít knihu) a jen jsem celé dny brečela, ani jsem netušila proč. A tak jsem měla myšlenky (a pořád mám), že to miminko ani nemám ráda, že ho nechci, že mi skončí život. Pak si to neskutečně vyčítám a mám o něj hrozný strach, zároveň se strachuju, že mu nebudu umět dát to nejlepší. Prostě se to ve mně strašně pere. Začala jsem nedávno 5. měsíc a děsí mě, jak to letí. Na jednu stranu se na porod těším a když si jen představím, že budu rodit a budu vědět, že už je to tady a budu poprvé držet v náručí vlastní dítě, tak jen z té představy brečím jako želva. A hrozně se těším. No a pak zase přemýšlím nad tím, jak jsem z toho extrémně vyděšená a jak si matky na své děti často jen stěžují, a že teda nevím, jestli to fakt stojí za to a nebudu toho potom litovat ![]()
Nikotin bude vadit vždycky, i kdybys žila na samotě u lesa a jedla a žila bio. Ale chápu, nějak si to člověk omluvit musí
můj ex kouří a samy děti říkají že je to hnusný a kazí si zdraví a mají strach o něho. Tohle fakt chceš?
@Anonymní píše:
Pocity mám úplně stejné. Miminko bylo víceméně plánované, ale vyšlo na jeden jediný nechráněný styk, takže jsem nečekala, že se tak brzo zadaří. Zpočátku euforie, byla jsem nadšená, pak přišla realita. Začala jsem mít obavy, budu muset vyřešit školu apod. Měla jsem na začátku strašné deprese, jen jsem ležela a nic mě nebavilo (já jako obrovský knihomol jsem měla úplnou nechuť třeba jen otevřít knihu) a jen jsem celé dny brečela, ani jsem netušila proč. A tak jsem měla myšlenky (a pořád mám), že to miminko ani nemám ráda, že ho nechci, že mi skončí život. Pak si to neskutečně vyčítám a mám o něj hrozný strach, zároveň se strachuju, že mu nebudu umět dát to nejlepší. Prostě se to ve mně strašně pere. Začala jsem nedávno 5. měsíc a děsí mě, jak to letí. Na jednu stranu se na porod těším a když si jen představím, že budu rodit a budu vědět, že už je to tady a budu poprvé držet v náručí vlastní dítě, tak jen z té představy brečím jako želva. A hrozně se těším. No a pak zase přemýšlím nad tím, jak jsem z toho extrémně vyděšená a jak si matky na své děti často jen stěžují, a že teda nevím, jestli to fakt stojí za to a nebudu toho potom litovat
Neboj. Obecně si člověk spíš stěžuje než aby vyzdvihoval to pozitivní. V každé oblasti, nejen u dětí. A taky člověk hledá pomoc, nebo jen sdílení, útěchu, když řekne to negativní.
Tak já ve svém okolí neznám žádné dítě, které by vyloženě kvůli kouření rodičů před i v těhotenství mělo problémy
třeba znám i děti nekuřaček a mají právě astma nebo poruchy chování, ono to prostě není tak jednoznačné, říká se zvyšuje pravděpodobnost, nikoli, že to tak je nebo bude…
Hele a co ten smog a ostatní humus z aut, nákladáků, komínů apod. to si myslíš, že cigareta je horší? Ani omylem
ono to jenom není vidět viď… ![]()
A opravdu né každý kuřák musí smrdět, voňavka a žvýka to jistí… a né každý si hulí doma ![]()
@Lopii píše:
@SlečnaDahlia blábol to není. Pokud je těhotná silná kuřačka, bude pro její tělo ohromný stres, když nedostane to, na co je zvyklé a výrazně se zvyšuje riziko potratu. Přestat ano ale postupně. Samozřejmě nejlépe před otěhotněním.
Je stokrát prokazaný nesmysl a pouhý alibismus kuřaček, že by stres z nekouření škodil dítěti více než cigarety. Není to pravda.
@dracula-s píše:
Tak já ve svém okolí neznám žádné dítě, které by vyloženě kvůli kouření rodičů před i v těhotenství mělo problémytřeba znám i děti nekuřaček a mají právě astma nebo poruchy chování, ono to prostě není tak jednoznačné, říká se zvyšuje pravděpodobnost, nikoli, že to tak je nebo bude…
Hele a co ten smog a ostatní humus z aut, nákladáků, komínů apod. to si myslíš, že cigareta je horší? Ani omylemono to jenom není vidět viď…
Jasný ono je to vždycky lepší říct, že jsou horší věci, a že ti druzí to mají taky. A že, když to není stoprocentní tak to je vlastně OK. Prostě to někdo vždycky tak omlouvá.
Já si zase říkám, že smog a auta těžko ovlivním, ale jestli budu nebo nebudu kouřit, je jen na mě. A to, že kuřák smrdí, i když si dá žvýkačku a naplácá se voňavkou, to je prostě fakt. Jen to kuřák nevnímá.
Já doma nekouřím, chodím ven. Ale já nejsem ten tip, kterej tlačí kočár a u toho cígo. Když už, tak si zalezu dál od dítěte. Nebo za ruku dítě a ve druhé cígo. To fakt ne.
@dracula-s píše:
Tak já ve svém okolí neznám žádné dítě, které by vyloženě kvůli kouření rodičů před i v těhotenství mělo problémytřeba znám i děti nekuřaček a mají právě astma nebo poruchy chování, ono to prostě není tak jednoznačné, říká se zvyšuje pravděpodobnost, nikoli, že to tak je nebo bude…
Hele a co ten smog a ostatní humus z aut, nákladáků, komínů apod. to si myslíš, že cigareta je horší? Ani omylemono to jenom není vidět viď…
Že ty někoho neznáš není argument.
A i v tom zbytku se hluboce pleteš. Jsou centra pro odvolání kouření, kde ti zdarma změří hladinu oxidu uhelnatého v plicích. Obyvatel běžného města má obsah blížící se nule, obyvatel průmyslového města typu Ostrava mívá hladinu v první bodové škále, pasivní kuřák v druhé a aktivní mnohem výše. Co píšeš je blud a ryzí alibismus: je prokázané, že kouření škodí plicím mnohem více než pobyt ve smogu.
@P4ja No, taky kouřím a kdo mě neuvidí s cigaretou neřekl by to a je překvapený ![]()
Hele o tom se nedá s nekuřákem nebo lehkým kuřákem povídat, ten to prostě nepochopí ![]()
pro každého je rozhodnutí jiné, někdo to zvládne, někdo ne. Nikoho ale neodsuzuji, lidé dělají tolika zvrhloustí a hnusu, že tohle není nic a hlavně jen jeho věc, dnešní svět je taky plný hnusu, že není zdravé vůbec, ale vůbec nic.
@dracula-s píše:
A opravdu né každý kuřák musí smrdět, voňavka a žvýka to jistí… a né každý si hulí doma
To myslíš opravdu vážně?
A co oblečení, vlasy, ruce,…? Ten smrad z cigaret fakt nepřekryje voňavka a žvýkačka.
Mívala jsem okolo sebe dost kuřáků, mezi nimi dost holek, které se také pořád voněly, ale cítit to jde prostě pořád. I já, jako nekuřačka jsem to na sobě cítila i x hodin potom, co jsem byla mimo ně. A že dýcháme smog a další smrady z komínů holt člověk neovlivní, tak proč k tomu ještě těm nenarozeným dětem nepřidat něco dalšího, co? ![]()
@dracula-s píše:
@P4ja No, taky kouřím a kdo mě neuvidí s cigaretou neřekl by to a je překvapený
Hele o tom se nedá s nekuřákem nebo lehkým kuřákem povídat, ten to prostě nepochopí
pro každého je rozhodnutí jiné, někdo to zvládne, někdo ne. Nikoho ale neodsuzuji, lidé dělají tolika zvrhloustí a hnusu, že tohle není nic a hlavně jen jeho věc, dnešní svět je taky plný hnusu, že není zdravé vůbec, ale vůbec nic.
No, já chápu, že pro dítě je to nezdravé a tečka. Nehledě na to, že tady argumentuješ komínama, ale samotný kuřák ten humus produkuje taky. Klidně v parku a nebo na ulici.
A argumentace, že by to do tebe nikdo neřekl? To mně připomíná diskusi, jak se alkoholička obhajovala, že nikdo nepozná, že chodí do práce pod parou. Takže ano, mysli si to, ale nevěřím tomu. Možná máš jen lidi v okolí, kteří ti to neřekli, protože se kouření obecně toleruje, a když někdo smrdí kouřem, tak to nikdo neřeší.
@SlečnaDahlia Nehodlám řešit co je horší nebo o setinu lepší, obojí je svinstvo, které zdraví škodí a nevidím rozdíl, jestli to nebo to
to už by jsme zacházeli moc do puntičkářství… chceš - kuř, nehceš - nekuř. Jsi těhotná, kojíš - omez kouření - to vám řekne i lékař.
@dracula-s píše:¨
@P4ja No, taky kouřím a kdo mě neuvidí s cigaretou neřekl by to a je překvapený
Hele o tom se nedá s nekuřákem nebo lehkým kuřákem povídat, ten to prostě nepochopí