Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Se tady inspiruju. Mimco se narodi za mesic. Skolku planuju od zari, zatim ma jen jeden krouzek, ale nechci mu ho brat. Idealne anu v sestinedeli. To zkusime nejak poresit s manzelem, ale ten zbytek se teprve uvidi
Nesouhlasím s osekáním koníčků…pokud to dítě baví tak bych ho tam vodila i za cenu že holt miminko bude celou cestu brečet ![]()
Prizpusob mimino staršímu. Přišla jsem s druhým z porodnice a druhy den jsme šli na Cviceni rodičů s dětmi. Někdy jsem ho probudila, jindy nenechala usnout, jen to kojení probíhalo většinou jak potřeboval, přizpůsobila jsem své i jeho oblečeni situaci. Velice brzy mladsi pochopil, ze musí spát když muže. Plavání se starším absolvoval v sestinedeli manžel…pak uz ja, mladší čekal v korbe na břehu, někdy spal někdy řval…zvládli jsme to, ale pořad říkám, ze první rok byl masakr a mam ho v mlze… ![]()
@Amys Chtela jsem napsat svoje zkusenosti, ale popsalas to za me. ![]()
/nejstarsi druhak, prostredni predskolak rok a pul po nem a nejmladsi zasekavaci dvouleta/
Mne strasne pomohlo - a pomaha - osekat skolu, skolku a krouzky co se da. Ctyrletak nepotrebuje zpetne videno nic z toho. Ani skolku ani krouzky. A neznamena to nudit se doma. Ja jsem hodne chodila ven a hlavne na navstevy kamaradek s detma, vsechno vicematky, to skolku suplovalo solidne.
/Kez by mi to nekdo poradil driv, mela jsem pocit, ze nesmim deti o nic ochudit, takze prakticky kazdy den nejake cviceni, v podstate jsem jen vlala po aktivitach
/
Zakladatelko, vyuzij toho, ze jeste nikam NEMUSIS. Dejte si treba dva dny v tydnu s malou voraz, odhlas skolku a jdete v ten den jen na ty krouzky, kdyz uz je mas zaplacene. Ona se nebude cely den nudit a ty nebudes tak uhonena. Az prijde skola, uz to bude honicka at chces nebo ne. Udelej si to vic na pohodu. A bude jaro, budes moct trajdat po venku, mimino poporoste a bude min a min urvane… bude lip ![]()
Kroužek bych rozhodně nerušila - sedět doma s uřvaným miminem a nafučenou nevybitou žábou, to je strašlivá představa. Ideální řešení nechat dítě do tří ve školce, využít vyzvedávací službu a v klidu vyzvednout po skončení kroužku.
A mimino začít přizpůsobovat rodině, ne rodinu miminu.
@axelina píše:
@tezi ahoj já mam stejný nazor jako ty…četla jsem nedavno nejakou knihu od Jiriny Prekopove o sourozenscích a v podstatě tam píše co ty… prvorozené dítě nesmí mít nikdy pocit že je „sesazen z trunu“ mladším sourozencem… prvorozený by měl vždy mít pocit že on je ten KRAL. Druhorozene miminko nic jineho nezná, čili bere situaci takovou jaká je od začátku jako „normální“..tu knihu mohu doporučit je zajímavá a třeba vubec by se prý neměly používat věty typu "snad už jsi velkej kluk tak mužeš počkat…atd..
Jsem stejneho nazoru, nevidim duvod starsi omezovat jen protoze je doma mimino, ctu ted tu knizku taky a je to tam popsane moc pekne ![]()
@janisska Ja mela pro dvouletaka taky kroužek a pak školku. Ale jeden kroužek týdne, v dopoledních hodinách, do skolky chodil v jiný den. Takze mimino to 2× tydne prezilo s nabouranim rezimu a zbytek tydne jsem se zaridila tak, aby nikdo nebyl vyrazne ublizeny. Lítat jak hadr na kosteti protože trilete dite MUSI kazdy den do skolky a jeste k tomu mít několik krouzku (balet, keramika), no to by me ani nehlo.
Nemyslím si že kroužky jsou pro 4 letáka zbytečné… muj syn hodně zlobil a byl takový agresivní..naučila jsem ho lyžovat a bruslit a chodím s ním po školce 2× týdně na bruslení a 1× lyžovat a musím říct že od te doby je to sním super…nezlobí - nemá čas, dobře jí - má hlad, dobře spinká… ted je už týden doma se zánětem stř. ucha a já jsem na blázinec…vše se vrátilo do starých kolejí - zlobí, vzteká se, otravuje pořád s pohádkama…nemužu se dočkat až pujde do školky a najedeme zase na ten sportovní režim, kde se vyřádí a bude zase hodný… a až se mi v květnu narodí miminko tak počítam že malej bude jezdit na kole a já vedle něj na bruslích s kočárem…taky jsem ráda že už lyžuje a bruslí natolik dobře že příští rok až budu mít miminko tak už bude moci jezdit sám a ja třeba jen budu pod sjezdovou koukat s kočarem
@Lanna píše:
Jsem stejneho nazoru, nevidim duvod starsi omezovat jen protoze je doma mimino, ctu ted tu knizku taky a je to tam popsane moc pekne
no já nevím vidím to trochu jinak a mně trochu přijde omezování to, že čtyřleté dítě několikrát týdně prakticky nevidím, protože je buď ve školce nebo na kroužku. Mezitím ho nervózně převážím se řvoucím miminkem v pozadí, tudíž nemám ani čas si s ním promluvit, zeptat se, jak bylo ve školce. Pokud už tam dceru ani nedovedeš a využiješ služby, tak také může mít pocit, že jí vlastně odkládáš
Chce to najít nějakou rozumnou mez a zamyslet se, jestli dítě opravdu potřebuje kroužky a co je pro rodinu udržitelné - časově a finančně. A podle toho nastavit režim, který se dá zvládat. I do budoucna. A tak nějak bych vysledovala u dcery, o který kroužek opravdu stojí a podle toho se zařídila. Podle mého v tomhle věku jeden bohatě stačí. Jako prospěšnější vidím, naučit se fungovat spolu jako rodina. Často člověk slyší, že děti se doma nudí, ale ono to taky může být tím, že si neumí hrát samy, neumí prostě jen tak být doma, protože od mala jsou zvyklé mít vše nalajnované, připravený program…
@axelina tak vyžaduje pozornost a tím, že je nemocný a není mu třeba ještě úplně dobře, tak je to o to horší. Podle mě potřebuje nějak zaměstnat, aby neměl čas „zlobit“
A teda samotného bych ho na sjezdovku příští rok nepustila. Netroufla bych si to ani u svých o dost starších dětí ![]()
@axelina ale to bruslení, lyžování, kolo… To jsou zrovna aktivity, kde nepotřebuješ kroužky:-) A je to lepší o to, že to děláte spolu a půjde to i kočárem
Pro mě je kroužek aktivita, kde je dítě samo a rodič ho tam pouze odvede, předá učitelce a zase vyzvedne.
@lecijasek castecne s tebou taky souhlasim, krouzky kazdy den nejsou potreba ale pokud je dite zvykle chodit denne do skolky a dvakrat tydne treba na brusleni tak bych to urcite nemenila. Jen si myslim, ze mimino by se melo prizpusobit chodu rodiny a ne naopak.
@Rezii Jeste jsem nad tim premyslela, treba jak pises, ze vyjde kojeni na dobu uspavani starsi dcery. Ma tedy alespon ona pevny rezim? Pokud ano a vis, ze v 8,00 jdete uspavat, je takovy problem zacit mimco kojit pul hod predtim, i kdyz si treba jeste samo nereklo a nevychazi to do vam izvoleneho intervalu? Ja mrne neprizpusobuji starsimu diteti, ale velmi casto musim byt nekde v konkretni cas a take to jde. Zachytim klicove hodiny, kdy kde musim byt a mrneti prekopu zbytek dne, abychom to v pohode zvladli. Jen proste obcas kojim po hodine, jindy po dvou…
Příspěvek upraven 27.02.17 v 20:25
@axelina Je důležité, mít pro dítě zábavu a vyžití. Ale je zcela zbytečné si na sebe s miminem pléct bič v podobě tpho, že musím 7-8 krát během týdně někam dítě+ mimino dopravit a zase vyzvednout v přesně stanovené časy.
Když jdeš s dítětem na kolo, je vcelku putna, jestli vyrazíte ve 14:00, nebo v 15:00, protože Ti plán mimino zasabotuje neplánovaným kojením poblitím nebo prokaděním se skrz pínu. Pokud ale musíš dítě do 8:00 dotáhnout do školky, mezi 12:00-12:00 vyzvednout po O a pak ještě být v 15:00 na baletu a v 15: 45 si pro něj přijít, tak tomu říkám masochismus.
Pokud zakladatelka nezbrzdí nebo někoho nezapojí, tak až začnou příkrmy a krmení dítěte bude na půl hodiny plus ho třeba ještě stejně bude muset dokojit, tak se z toho zvencne, aby to zesynchronizovala s tím vyzvedáváním a voděním.
A prostě někdy i to starší dítě musí počkat a musí se přizpůsobot, protže priority toho menšího budou vyhodnoceny jako akutnější. Když Ti v tom kočáře na bruslích mladší začne řvát, tak stejně budete muset zastavit, ty ho zkontroluješ jestli nepotřebuje přebalit, odbrknout, najíst, poňufat a starší bude maximálně okolo tebe moct na tom kole kroužit.
@Lanna ano, s tím souhlasím, po narození bych zajetý režim neměnila, pokud o to dítě opravdu stojí. A to je otázka. Neznám moc čtyřleťáků, co by z toho bylo bylo vyloženě nadšených… Takže i tady se s tím dá pracovat. A nejen mimino by se mělo přizpůsobit, i to starší dítě. Ono pokud se to s kroužky přežene, tak se jednou budou muset osekat. Dokud kroužkuje jedno dítě, tak je to pohoda. 2 děti požadující x kroužků je peklo nějak sladit a o financích ani nemluvě… Takže zase čím dřív se to nějak rozumně nastaví, tím lépe…