Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naše malá (3 měsíce), taky po vyndání z vany brečí. Teda ne hned. Jak je v osušce a v náručí, tak dobrý, ale jak jí rozbalím a jdeme mazat, tak začne řev, který se ale klidným mluvením a jemnou masáží při mazání uklidní. Pak jí ještě chvíli nechávám ležet nahatou a teprve pak oblíkám a krmím. Myslím, že je to logické. Je jim zima a navíc voda je jim blízká, takže se jim nelíbí, když je člověk vyndá. Jediné urychlení se snad dá udělat s tím olejem - tj. dát ho přímo do koupání a pak už nemazat, jen rychle obléknout a nakrmit.
Starší (17 měsíců) vodu zbožňuje a při vyndavání z vany neprotestuje. Prostě spolupracuje - sama se mydlí, máčí si hlavu, pak balíme do osušky, máváme do zrcadla, necháváme jí zhasínat a jdeme řádit do ložnice, tam teprve asi po 10 minutách čistíme zuby, oblékáme a jde spát. Zvykla si na přesný režim a úžasně jí to vyhovuje.
Petri, u nás to bylo tak, že jsem ji kolikrát vzala do osušky, ani pořádně neosušila a šupajdili jsme pod deku, aby se u prsa (jak jinak) uklidnila… Prso před koupáním, prso hned po koupání (až pak oblíkání) a byl klid…
@Starrky píše:
My jsme to měli stejně. Od malička jsme koupali v kyblíku a malej v něm byl hrozně spokojenej. Ale jakmile jsme ho vyndali z vody, tak nastal řev, který přestal až když malej dostal flašku do pusy. Radu ani povzbuzení nemám, ale našemu prckovi je 14 měsíců a po vyndání z vody při koupání řve ještě pořád.
Ale chodili jsme s ním i plavat a tam to s ním bylo naprosto v pohodě.
Hele Starrky. řešila jsem úplně stejný problém, že náš taky 14-měsíční terorista řve jak tur, když ho beru z vany. Manžel mi poradil neuvěřitelně jednoduchou fintu a musím říct, že fakt funguje. dřív jsem Matýska vytahovala z vody, od hraček. teď, když si hraje, vypustím vodu a nechám ho tam pořád sedět. až voda zmizí, tak mu řeknu, že vodička není, on ručičkou zkouší, jestli jako fakt NEE a bez násilí se nechá vzít a odnést. zkus to ![]()
@Cobruska tohle u nás fungovalo chvíli, teď tam sedí a řve že chce tu vodu znovu napustit
Takže ho musím nechávat tak dlouho, dokud si sám nezačně uklízet hračky, většinou 20 minut.
Mě 5týdenní prcek taky řve jak tur, pomohlo až když bylo v koupelně (pro nás vražedných) 31°C
to si lebedil a byl moc spokojenej. od té doby nahřívám osušku na topení a všechno dělám ve vytopené koupelně (máme asi tak rozměru panelákové, takže vše od vysvlečení, přes vážení, koupání, mazání až po oblečenía zabalení do deky v pidikoupelně je celkem organizační oříšek a úkol hodný chobotnice, ale stojí to za to spokojený miminko ![]()
Po vyndání z vany to u nás vypadá jak vraždění neviňátek
A není to tím, že by nechtěla z vody, začíná řvát v momentě, kdy ji začnu utírat. Z duše to nesnáší, hlavně obličej a trup. Stejně tak oblíkání čehokoliv přes hlavu, mazání krémem
A v panelákový koupelně to je fakt koncert. Čekám, kdy zaklepe sociálka ![]()
Náš prcek to v tomhle období dělal taky. Ve vaně pohoda a při sušení a oblékání začal vždycky brečet a utichl až při kojení. Měl totiž naučené, že hned po koupání baští a ten interval mezi tím - oblékání - ho asi štval, tak to takhle dával najevo. ![]()
@lucenka No tak to jsi mě nepotěšila
snad to u nás bude fungovat i nadále…už tak je to mazec, nechce se oblékat, dát plínku…a kdyby u toho ještě řval??
@Cobruska píše:
@lucenka No tak to jsi mě nepotěšilasnad to u nás bude fungovat i nadále…už tak je to mazec, nechce se oblékat, dát plínku…a kdyby u toho ještě řval??
tak on naštěstí řve jenom v koupelně. Takže mu dám župan a jdeme do ložnice, kde se nechá v klidu obléknout.
@lucenka My někdy uklízíme hračky spolu, to je pro ní signál, že bude konec, ale hlavně jí baví mydlení, takže mi pomáhá a pak už se sama dožaduje osušky. Obvykle koupeme 10-15 minut (Káje je 17 měsíců).
Holky, děkuju za rady a za ujištění, že v tom nejsme sami. Určitě něco z toho vyzkoušíme. A když nic nepomůže, tak holt budeme koupat jen 2× týdně a tu chvilku řevu vydržíme (manžel raději odchází z koupelny ![]()
U nas byl stejny problem, mala po vyndani rvala snad od narozeni.Kdy to preslo, to si uz presne nepamatuju. U nas skvele zabrala jedna vec, ale jsou nutni 2 lidi na koupani
A to fén. Jak jsme ji vyndali z vody, tak jsme zapnuli fen a foukali na ni teply vzduch, myslim, ze to melo dvoji ucinek - nemuseli jsme vytapet koupelnu jako saunu a pak ten zvuk, vlastne takovy bily sum. Hned byla sucha, nervala a byl klid.
My Matyáška uklidňujeme ihned masáží celého tělíčka po koupání a jak oblékáme, tak aby neplakal kapeme vigantol a espumisan. Malý se na to hrozně těší. Je to náš rituál a hlavně už u toho nepláčeme ![]()
@Petri85 Když byla Kája malá, tak jsme taky koupali jen dvakrát max. třikrát týdně. To samé teď s Verčou. Každý den jsme začali koupat až když Kája seděla a já jí pořídila do vany sedátko.