Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu, přijde mi to totiž úplně absurdní. Náplní miminka je víceméně ležet, hrát si, mazlit se, snažit se hýbat, být přebalené, napapané, když chce u mámy v posteli nebo v dětské postýlce. Zejména v pět ráno. Jenže můj sedmiměsíční miláček vyvádí, dokud nevstanu. Navzdory tomu, že je o něj postaráno a podávám mu v kómatu hračky, dávám žmoulat plenku do ručičky, napít, zkontroluju, jestli není pokakaná.. Nic jí nechybí, dělá to, co celý den, ale dokud mě nevidí sedět, mrčí, křičí a je protivná jak blázen. Když vstanu, je najednou spokojená, i když pro ní se skoro nic nezmění. I když asi se míň nudí. To jsem si jí nějak rozmazlila, nebo co? Už jsem z toho docela zoufalá. Jinak je zlatá a celý den hodná, jen ty rána jsou na zabití. Potom samozřejmě do osmi ráno odpadne a spí půl dopoledne. Jenže to já už neusnu. Spát chodí v osm večer. Nemáte někdo podobnou zkušenost nebo radu co s tím?
Mrčí, i když si ho vezmete do postele? Ten náš by taky za chvíli vyváděl, kdybych si ho nevzala k sobě. A vůbec bych neřešila, co je nebo není náplní miminka. Každé má jiné potřeby.
No a co? Normální, řekla bych dost hodné mimino, v 7 měsících jsme to měli mnohem horší.
Máš ranní ptáče no. Já to měla taky, ale nevadilo mi to, radši budu vstávat v 5 než aby večer strasila do 10. Moje dítě celkově ten noční spánek mělo kratší než ostatní děti. A vstává brzy do dneška.
Je to uplne normalni. Ta moje se kolikrat hlasi ve i 4 rano, ze je vyspana a co teda budeme delat
Za ty dve hodky pak vzdycky znova vytuhne
Je to ranni ptace.
Musis vydrzet, jdi s ni treba o trochu driv spat, kdyz se vzbudi vem ji k sobe. Casem ji to mozna prejde.
Díky za rady. Napadá mě, že je teda asi spíš problém v tom, že já sice jdu spát v deset, ale v půl jedný chce prcek nakrmit (i když večer má kaši) a já pak nemůžu nejmíň do čtyř usnout (do kohouta
no a v pět pak právě vstává ona. Asi si teda budu muset nechat napsat něco na spaní, i když nevím, jak se o ní pak budu zvládat postarat, protože přes den spánek nepadá, mám tu řemeslníky.
@martinca Mě zaráží, kolik maminek si myslí, že se miminko má nebo může přizpůsobit jim. To fakt ne. Spíš vy se přizpůsobíte jemu. Sama přiznáváte, že máte problémy se spaním a není to vinou miminka. Buď choďte spát s ním ve 20 nebo si nechte něco na spaní napsat. Nebo jestli kojíte, tak v těch 5 vzít do postele a kojit vleže, to ten náš vždycky ještě na hoďku dvě zabere. Máte naopak štěstí, že se vám budí jen jednou, co by za to spousta jiných maminek dala… ![]()
Řekla bych, že je to neskutečně hodné a milé miminko
Vzala bych ji ráno do postele.
@Perandoreshe píše:
@martinca Mě zaráží, kolik maminek si myslí, že se miminko má nebo může přizpůsobit jim. To fakt ne. Spíš vy se přizpůsobíte jemu. Sama přiznáváte, že máte problémy se spaním a není to vinou miminka. Buď choďte spát s ním ve 20 nebo si nechte něco na spaní napsat. Nebo jestli kojíte, tak v těch 5 vzít do postele a kojit vleže, to ten náš vždycky ještě na hoďku dvě zabere. Máte naopak štěstí, že se vám budí jen jednou, co by za to spousta jiných maminek dala…
Tak to se jim moc omlouvám, to jsem netušila. Mám vážně zlaté miminko. V osm vážně neusnu, vyrazím k tomu doktorovi, ať mi něco napíše. Bohužel nekojím.
@martinca To se neomlouvejte, aspoň jste se to dozvěděla, jak jste na tom dobře. Máte vážně štěstí. Jiné musí miminko třeba sáhodlouze uspávat v náručí nebo k němu vstávají co hodinu. To Vaše vám prostor ke spaní dává, problém je tady ve Vašem vlastním spaní no… Jinak se s tím u miminka nedá nic moc dělat. Kdyby vám někdo v tu 1 ráno řekl „tak a teď spi“, tak Vám to asi moc nepomůže, nemůžete to chtít po miminku v 5 ráno, kdy už má pořádně naspáno.
@Bela111 píše: Řekla bych, že je to neskutečně hodné a milé miminkoVzala bych ji ráno do postele.
Já si ji beru ráno do postele, ale to vůbec nepomůže. Dokud nevidí, že sedím, roztahují se rolety a dává přehoz, je to úplně stejný, jako v postýlce
Ale po tom, co jste mi tu napsaly, už si vůbec nestěžuju ![]()
Tve miminko je opravdu hodne, muj syn se tou dobou budil co 20-60 minut a v 5 definitivne vstaval. Ted je mu 16 mesicu a vstava v 7.
Ja jsem tedy vzdy usnula do minuty a pak kolem te osme jsem take spala s nim…
Nicmene tahle informace Ti asi nepomuze, takze mam nekolik rad:
Mozna se to nekomu zda drasticke, ale mam nazor, ze aby mohla maminka fungovat tak, jak ma, musi byt vyspana.
@martinca Bohužel je to bezne. Ale třeba te potěší to, ze starší takhle vstává jen v lete. V zime spí, protože není světlo
spát chodi on i mimino kolem deváté večer, kojim dvakrát za noc a většinou vstavame kolem půl šesté (starší sice děla bugr dřív, ale to ja se odmítám hnout). Zvyknes si ![]()
Dřív než doktora bych zkusila bylinky, homeopatika a nebo hořčík, vitamín B.
Když jsem otěhotněla, tak ni tak nějak došlo, že se pár let nevyspím do růžova.