Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Synovi je 14 měsíců. Spí přes den (někdy) pul hodinku dopoledne a tak 1,5 hodiny odpoledne. Poslední dobou ale spát přes den začíná odmítat, ač je viditelně unavený. V postýlce jen vztekle ječí (není to pláč, slzy mu netečou, jen naštvaně křičí), když mi pak povolí nervy, vezmu ho k nám do postele a nakojím, tak v minutě usne a spí tu hodinu a půl. Snažím se ale už přestat kojit a mám dojem, že to v praxi znamená, že on přestane ve dne spát… ![]()
Podle naší doktorky by měl v tomto věku spát cca 15 hodin denně - on naspí v noci tak 10 a přes den bez prsa ne a ne zabrat. Máte někdo nějaký fígl, nebo radu či zkušenost??
@open mind
15hod spanku mi prijde nejak moc. nas maly spis v noci tak 10, max 11hod. a pres den spi jednou, to by musel spat 5hod v kuse ![]()
Myslim, ze 2 spanky uz je na nej moc. Mam presne stejne starou dceru, a ta pred mesicem zacala spat pouze jednou denne. Kdyz jsem ji pak ukladala odpolko, tak taky vstavani a rev.
Takze nyni ma rezim nocni spanek cca 19-6 a pak denni spanek cca 10:30-12:30. Odpolko uz neusne a dopolko drive taky ne. Takze to v souctu je cca 13 hodin, vic fakt neda ![]()
@Ali-Ali píše:Řekla mi to dětská doktorka… Každý je jiný, to je jasné, jenže na synovi je vidět, že ten spánek potřebuje - tedy alespoň těch svých celkových 12, co byl zvyklý spát, ale bez prsa prostě odmítá usnout a mě už se nechce kojit takhle staré dítě.
@open mind
15hod spanku mi prijde nejak moc. nas maly spis v noci tak 10, max 11hod. a pres den spi jednou, to by musel spat 5hod v kuse
@Aliik píše:
Myslim, ze 2 spanky uz je na nej moc. Mam presne stejne starou dceru, a ta pred mesicem zacala spat pouze jednou denne. Kdyz jsem ji pak ukladala odpolko, tak taky vstavani a rev.
Takze nyni ma rezim nocni spanek cca 19-6 a pak denni spanek cca 10:30-12:30. Odpolko uz neusne a dopolko drive taky ne. Takze to v souctu je cca 13 hodin, vic fakt neda
Možná tedy, že by mohl vynechat ten dopolední půlhodinový spánek a spát jen odpoledne.
Jako on by dopoledne i odpoledne usnul, ale jen při kojení. Když už usne, tak spí jak špalek, takže to asi fakt potřebuje.
@open mind Asi fakt potrebuje spat, ale myslim, ze by uz jeden spanek mohl stacit. Mmch ja svoji dceru taky uspavam, i kdyz neni kojena. Proste nez usne, tak sedim u postylky a drzim ji za rucicku, obcas pohladim. Ale tim, jak je pred polednem i vecer opravdu hodne unavena, tak uspavani trva tak 5 minut a odchazim
Kdyz jsem se pred cca mesicem pokousela zachovat 2 spanky, tak jsem obcas uspavala i hodinu a mala vztekle jecela ![]()
Asi bych mu nebrala zároveň kojení a zároveň mu zasahovat do spacího režimu, bude z toho chudák tumpach… Nejdřív bych upravila spaní (nechat jen jedno denní, on si ty zbylé dva upraví podle sebe a trpět nedostatkem spánku určitě nebude) a pak tak za měsíc zrušit kojení, to bude pro něj horší.
@Já_a_Kačí píše:
Asi bych mu nebrala zároveň kojení a zároveň mu zasahovat do spacího režimu, bude z toho chudák tumpach… Nejdřív bych upravila spaní (nechat jen jedno denní, on si ty zbylé dva upraví podle sebe a trpět nedostatkem spánku určitě nebude) a pak tak za měsíc zrušit kojení, to bude pro něj horší.
Jojo, na tom něco bude, zkusím to tak. Tuším že s tím koncem kojení bude ještě zábava. On to má fakt místo prášku na spaní… ![]()
@open mind s tím odstavením bych si to ale ještě rozmyslela, možná žě to rpostě pořád potřebuje… ale je jasné, že pokud to matce už nevyhovuje, tak za každou cenu kojit nemá smysl, ale třeba by později mohl pomoci uspávací rituál s lahvičkou mlíka
možná prostě ještě neumí usínat sám
@hrnoulek píše:
@open mind s tím odstavením bych si to ale ještě rozmyslela, možná žě to rpostě pořád potřebuje… ale je jasné, že pokud to matce už nevyhovuje, tak za každou cenu kojit nemá smysl, ale třeba by později mohl pomoci uspávací rituál s lahvičkou mlíkamožná prostě ještě neumí usínat sám
On ale večer usne normálně sám - bez kojení i bez uspávání. Položím ho, pohladím a jdu.
Hloupé je, že on z lahvičky vůbec nepije - neumí to, takže se ho tak nedá uspávat. Pije jen z hrnečku a to ještě tak deci denně…
Mám dojem, že má prso jako takovou antistresovou, uklidňovací a uspávací pomůcku. ![]()
@open mind jo tak náš malý taky z lahve nepije, ale takový ten tréninkový hrneček vzal na milost ![]()
a jinak jsem zvědavá, jak to bude u nás s délkou kojení a odstavením, my naopak najeli na to, že je to v pořádku, že kojení je antistresové (a je to fakt, mám to potvrzené i od laktační poradkyně) a on vzhledem k tomu, jaké teď prodělává skoky, tak sám neusne nikdy, - ani přes den ani v noci, on dokonce vůbec odmítá spát, protože je to ztráta času
ale když ho nakojím, tak ho nakonec přesvědčím, že si oddechnout potřebuje ![]()
ale je fakt že je menší (necelých 8m)