Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím,
v úterý nás čeká prní ošetření mléčného zubu. je to 5-ka, takže docela vzadu. První problém, musí mít min. 15-20 minut hodně otevřenou pusu, dále, když jí čistím, stále mě tam strká jazyk a nejde jí dát na druhou stranu než je kartáček. Mám z toho fakt obavy jak to dopadne.
Co když jí to zabolí, sekne se a už nebude chtít otevřít. Co když se lekne a zubař jí vrtne, prý se jí tam nesmí dostat sliny, aby byla plomba pořádně funční ( druhé 5 zuby totiž prý rostou až mezi 12_15 rokem, takže tyto mléčné, jí v puse musejí ydržet cca 10let)- jak je kaz velký? uvidí se až se to vyvrtá - prý může být porchový, nebo také jen tečka a pod ní kráter… ach jo to je otázek a nikdo není schopen je zodpovědět…
Co kdybych jí dala injekci - tím by to bylo vyřešené, alespoň by to nebolelo… - ale zase dávat jí injekci…
jaké jsou vaše zkušenosti? případné rady - moc děkuji Veronika
Nebojte se, zubaři si s tím poradí. Injekci děcku sama nedávejte, nevíte, co dostane u zubaře. V případě, že dítě nejde ošetřit, dávají zubní kliniky dětem Dormicum, které jim umožní kvalitně ošetřit i naprosto nezvladatelné děti.
Jak je dítě staré? Záleží jaký je hrdina, naše měla 4 kazy a sekla se jen jednou, když jí do vyvrtané dírky foukla doktorka vzduch. Bylo jí 3,5 jinak ani nepípla, ležela na křesle na mě a držely jsme se za ruku.
Jinak to netrvá tak dlouho, my byli většinou za 10 minut venku. Injekci mi u malých dětí nedoporučili, že se mohou pak pokousat a nesnáší ten pocit umrtvené pusy dobře.
No to si právě říkám také, že u 3,5 letého dítěte by nebylo dobré dát injekci, jak bych jí pak vysvětlila, že ještě nějaký čas pak by měla umrtvenou pusu. Vzpomínám si na sebe a první umtvení, katastrofa. a to mě bylo asi 15 let. Po cestě od zubaře domů autobusem jsem si prokousala celý ret až do krve…
spíš se bojím toho že kdyby to vyvrtal a ona se pak sekla, zůstane jí to otevřené. navíc máme další 3 návštěvy naplánované po cca 14-ti dnech od sebe. Má totiž ty kazy 4 na všech 5 -kách.
Snad bude platit pravidlo, když máš z něčeho strach nebo se ti tam nechce, tak to vždy dobře dopadne… ![]()
Tak u nás se kluk při vrtání malého kazu sekl. Doktorka to dodělala, ale dalo to strašný práce (dostal i umrtvovací injekci, ale stejně řval jak siréna, jen když se přiblížila s vrtačkou). Od té doby byl problém i jen při běžné prohlídce. Takže, když mu zjistila další kaz, tak jsme ho nechali vyvrtat pod analgosedací. Bylo to pro všechny vysvobození.
@barulicek Neboj se. Já se taky poprvé bála víc, jak když jdu sama. Naše když se začala jednou zpouzet u konce, prostě jí tam strčila prst aby nemohla zavřít pusu. My teda chodili do speciální dětské kliniky, ale pokud si na to vaše doktorka troufá, tak asi praxi má. Moje zubařka mi na rovinu řekla, že s malýma zkušenost nemá.
Předtím jsem samozřejmě pustila několik „zubních“ pohádek, Peppa atd
a vysvětlila, co jí budou dělat.
No každopádně co zbývá, než to zkusit. chci aby měla zuby zdravé, takže uvidíme vv úterý. také jsem zvažovala speciální dětskou kliniku, ale okolí Hradce Králové jsem nic nenašla. Když jsme šly na převentivní, byli úžasní jak doktor tak sestra, ta si vzala halenku růžovvou s malinkými obrázky zoubků a doktor roušku také s obrázky, hračku dostala, ale to jí ještě nic nedělal, Pepinu jsme také pouštěly, aby věděla. Jediné co mě nyní drží je, že strašně ráda chodí do školky, tak jsem jí řekla, že děti, které mají nemocné zoubky s červíkama do školky nesmějí, jestli si to nenechají opravit, že paní ředilka chce potrzení ( zubní průkaz), že jsou zoubky opraené… tak uvidíme, nějak jsme to všichni zvládli že?