Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
7letý syn je půl roku od odstranění nosní mandle kvůli častým angínám.
Před třemi týdny měl suchou rýmu - ucpaný nos, nic neteklo. Pak se spustila barevná (bez kašle a teplot), šli jsme pro Pamycon, dva dny na to dostal horečky a kašel a byl deset dnů doma s virózou (nález žádný). Nyní už žádnou rýmu nemá, chodí do školy od středy, jen tu a tam trošku vlhký nos, nekašle, ale stále mluví výrazně nosem, jako kdyby měl ucpané dutiny. Dýchá nosem a dobře, nechrápe.
Běžet s ním na ORL nechci, ale přijde mi to divné, zvlášť, když už nemá tu mandli a tudíž tam nic nepřekáží.
Máte zkušenost?
PS: Alergik je jen silně na břízu, ale ta ještě nehrozí.
Ma otekle sliznice. Dychat studeny vzduch, 3× denne sinupret, 1× denne zodac a pit caj ze slezu z lekarny.
@Lynette píše:
Ma otekle sliznice. Dychat studeny vzduch, 3× denne sinupret, 1× denne zodac a pit caj ze slezu z lekarny.
Sinupret bere 3× denne uz pres tyden, dobere zitra a dalsi uz jsem kupovat nechtela.
@Clementine Sinupret někdy nezabere sám. Ten čaj ze slézu je fakt dobrý a právě sinupret v kombinace se zodacem je na tohle dobrý. Do nosu stříkat olynth, dýchat studený vzduch a držet hlavu v teple - takže ven čepici. Když jsou sliznice oteklé může to trvat týden až dva než splasknou úplně. Já na to dost trpím a vždy rýma už skoro žádná, cítím se zdravě ale huhňám ještě 14 dní.
Prosím rady, dcera skoro 5let několik dní mluví přes nos, snaží se smrkat a i odsávám ale skoro nic z nosu nejde. Dávám sinupret a stříkám olynth, dávala jsem i sterimar na ucpaný nos ale nic nepomáhá. Mandli má, takže přemýšlím že zajdeme na ORL ale nemáte někdo ještě nějaký tip. Ještě dodám bydlíme ve starém domě kde je vysoká vlhkost cca 70% tak jestli to nemůže mít vliv. Vlhkost se snažíme snížit ale zatím to moc nejde. Díky za tipy
@mimiBa píše:
Prosím rady, dcera skoro 5let několik dní mluví přes nos, snaží se smrkat a i odsávám ale skoro nic z nosu nejde. Dávám sinupret a stříkám olynth, dávala jsem i sterimar na ucpaný nos ale nic nepomáhá. Mandli má, takže přemýšlím že zajdeme na ORL ale nemáte někdo ještě nějaký tip. Ještě dodám bydlíme ve starém domě kde je vysoká vlhkost cca 70% tak jestli to nemůže mít vliv. Vlhkost se snažíme snížit ale zatím to moc nejde. Díky za tipy
Pokračovala bych v sinupretu a přidala antihistaminika (Fenistil,…).pokud by to nezabíralo a huhnani trvalo dál, skočila bych na ORL.
Přesně náš problém. Dcera 5 let, mluví přes nos a ten věčně ucpaný. Na ORL jsme byli teď v pondělí a doporučil odstranění nosní mandle. Říkal nám, že některým dětem dělá dost velké problémy hlavně přes zimní období. Už nám to doporučil v roce 2017 ale chtěli jsme tomu dát čas. Teď o tom vážně uvažuji, protože horko těžko zabere i nasivin, což nechci moc používat. A nebo vydržet do 7 let věku dítěte a mělo by se to zlepšit tím, jak hlavička poroste. Tak uvidíme
Syn je po vyndání nosní mandle tyden a pořád divně mluví, huhňá. Předtím mu bylo hezky rozumět ted i já mám docela problém. Změní se to nějak? Nema někdo zkušenost?