Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kaštinka, jo taky mě to napadlo, ale v této dikusi je již několikrát zmíněno, že monovakcíny na příušnice a zarděnky nejsou
, proto se ptám co tím přesně myslí ![]()
No, někdy diskutující nečtou všechno, proste se ptají.
Z mého ockovaku jen pro srovnaní: TBC (BCG) v peti dnech zivota (dve imunolog. zkoušky)
Prave neštovice: v roce
Zaskrt tetanus davivy kašel: ve 2, 4, 10 měsících (dohromady bylo od narozeni v roce 76 do roku 84 šest dávek)
Poliomelitis (obrna): v 7, 8 měsících (dohromady šest dávek do roku 89)
Morbilis (spalnicky): ve 14 mesicich
Rubeola (zardenky): ve 12 letech
Samostatný tetanus: jedna dávka ve 14 letech
A to je z povinného z dob komunismu očkování povinného vše.
Ahoj Holky, nevím co se se mnou děje… Vždycky jsem byla pro očkování, ale teď už nevím čemu věřit. Našla jsem jen ta náhodou že MMR vakcína může způsobit autismus a spoustu různého. Na druhou stranu se těchto nemocí bojím. Malá má za sebou povinná očkování a ve čtvrtek máme jít na druhou dávku toho MMR, tak nevím zda to odložit a na jak mohu dlouho a nebo když první dávka byla úplně ok, zda to mám ještě nechat??? Chjoooo jsem už z toho fakt vyřízená
![]()
@Kacenka1987 píše:
Ahoj Holky, nevím co se se mnou děje… Vždycky jsem byla pro očkování, ale teď už nevím čemu věřit. Našla jsem jen ta náhodou že MMR vakcína může způsobit autismus a spoustu různého. Na druhou stranu se těchto nemocí bojím. Malá má za sebou povinná očkování a ve čtvrtek máme jít na druhou dávku toho MMR, tak nevím zda to odložit a na jak mohu dlouho a nebo když první dávka byla úplně ok, zda to mám ještě nechat??? Chjoooo jsem už z toho fakt vyřízená![]()
![]()
![]()
![]()
Ahojda, to musíš zvážit sama. Osobně bych MMR nedala
Ani jednu dávku. Pro dítě je to neuvěřitelná zátěž, 100%ochrana to stejně není - naopak tím dítě nezískává přirozenou imunitu a zrovna u těchto nemocí není moc čeho se bát.. Ale jak říkám, to je jen můj názor, ty se musíš rozhodnout podle svého citu.. Tak ať se daří! ![]()
Jj, víš je to hrozně těžké já jsem třeba měla příušnice…
Jen teď řeším, zda nevadí, že první dávka byla v 1,5 roce a druhá třeba o rok později? Nebo když neměla reakce a má 27 m zda by to také mělo být ok? a co říct doktorce? ježiš to je situace :-///
@Maja25 jj já jsem také právě spíš pro očkování, ale trochu jsem se teď zalekla (asi jak jsem těhotná
číst si o právě nechci, stačil mi jeden článěk o tom že to může spustit autismus a jsem hotová jako
Ovšem víš jak, všechno je to úplně na houbec, ty články a reakce maminek jsou někdy dost přehnané, nebo naopak každý doktor Ti řekne něco jiného a kroutí hlavou, že nad tím člověk vůbec uvažuje něco neočkovat… fakt hrůza…
@Kacenka1987 na Slovensku (a ve většině evropských zemích) se očkuje pouze jedna dávka MMR. druhá se dává v 11 letech. očkování chrání (pokud vůbec) maximálně 10-15 let takže ve chvíli kdy začnou být tyto nemoci pro dítě opravdu nebezpečné při českém očkovacím kalendáři už vakcína nefunguje… takže bych klidně druhou dávku odložila…
(asi jak jsem těhotná
tak těhotná bych neočkovala vůbec!!! jedná se o živou vakcínu a dítě postvakcinačně může být přenašeč! takže pokud si tyto dětské nemoci neprodělala můžeš ohrozit plod.
Já jsem pro očkování, s dr jsem domluvená, ze přijdu kolem 2.roku,ale pak bych se s ní chtěla domluvit, že by se preockovani udělalo později, aby ho to chránilo i v dospělosti. Myslím tak po 10. Roku, tak uvidím, co mi na to řekne
@paola white ok děkuji za info. Zavolám dr a odložím to a dám druhou dávku až před školkou třebas. Ne myslím, že jak jsem těhotná - začínám nějak všechno víc řešit ![]()
@luciezesvetic jj tak udělám i já, první máme naočkované v 1,5 roce a druhou odložím tu na radu maminek… jen jsem chtěla vědět zda to ničemu nevadí.
@Kacenka1987 píše:
@Maja25 jj já jsem také právě spíš pro očkování, ale trochu jsem se teď zalekla (asi jak jsem těhotnáčíst si o právě nechci, stačil mi jeden článěk o tom že to může spustit autismus a jsem hotová jako
Ovšem víš jak, všechno je to úplně na houbec, ty články a reakce maminek jsou někdy dost přehnané, nebo naopak každý doktor Ti řekne něco jiného a kroutí hlavou, že nad tím člověk vůbec uvažuje něco neočkovat… fakt hrůza…
internet snese vsechno ![]()
MMR nezpusobuje autismus, toho se bat nemusis.
Nasi haranti dostali prvni davku po druhem roce a bylo zo prakticky bez reakce.
@paola white píše:
tak těhotná bych neočkovala vůbec!!! jedná se o živou vakcínu a dítě postvakcinačně může být přenašeč! takže pokud si tyto dětské nemoci neprodělala můžeš ohrozit plod.
a stalo se to nekdy prokazatelne nebo to je hypoteza?
Tehotna jsem a kvuli tomu jsem MMR neodkladala.
@Baba oficiálně tohle riziko přiznávají. mailovala jsem si na toto téma s GSK a přiznali, že by dítě teoreticky, při oslabené imunitě mohlo být přenašeč (myslím že to bylo 10.-15. den po očkování) nicméně jako kontraindikaci očkování to neuznávají (ale KI k očkování není prakticky nic). já osobně se přikláním k tomu, že druhá dávka je k prdu, protože v okolních státech dávají jednu a epidemie tam nejsou… takže bych se tím, že odkládám 2. dávku nijak nestresovala a počkala před školku nebo klidně do těch 11 let