Postup u Priorixu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
423
24.9.12 18:41

Postup u Priorixu

Ahoj,

chtěla bych moc a moc poprosit o radu maminky, co se o to zajímají, nebo to v nedávné době řešily.

Na poslední (roční) kontrole mi Dr. řekla, že nás v 15m. čeká další očko a dala mi leták reklamující Priorix (ten i s neštovicema) s ručně napsanou cenou 1800. Dítě bude mít 15m teď. Zima na krku, bacily všude a my se navíc snažíme o druhé dítě. Víc mi neřekla, ale to jí ani nezazlívám, měla čekárnu plnou dětí (včetně těch z porodky) a moje zlato řvalo až bylo modrý, tak nebyl čas. Teď sháním info, kde se dá… :(

Musím dát ten Priorix? Chápu to správně, že je to komerční, nějaká rozšířená vakcína? Je i něco normálního, třeba méně zatěžujícího, atd? Je lepší dát to i s těmi neštovicemi? Rizika? Mám to dát teď na zimu nebo čekat třeba až na léto, ale s tím rizikem, že se mi třeba sejde porod druhého a reakce u prvního? :nevim:

Holky, poraďte, jak (byste) postupovaly Vy a popř. mi to vysvětlete jak malýmu dítěti, protože já v otázce očkování zatím nemám zcela jasno a v tomhle jsem úplně bezradná.

Předem moc moc díky!

Lucie :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
medvidek
24.9.12 18:48

@Lucinka_Kla :mavam:, mrkni sem .Maminy poradí.
Jiak očkovat teď v 15m NEMUSÍŠ.
To je jen čas, kdy se NEJDŘÍV ZAČÍNÁ, horní hranice, tedy ČAS DO KDY „MUSÍŠ“NAOČKVAT NENÍ STANOVENÁ. Jre to na tobě. Dr tě nesmí nutit.
Já bych takhle malyčké dítě neočkovala.
Mám 23m dcerku, která si teď prochází neštovicema, jsem ráda, že bude mít protilátky na celý život.

• Citovat
  • Upravit
10937
24.9.12 18:49

Ahoj. Očkování lze odložit po druhém roce. Ale nevím zda bych do toho šla když budeš mít doma třeba miminko.
Priorix (tudíž zadarmo) je očkování základní jiná vakcína myslím není pak je priorix s(1600,–) neštovicemi. Podle zkušeností je priorix bez neštovice lépe snašen.
Píší z mobilu kdyby jsi měla otázky tak napiš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
24.9.12 18:50

Neštovice bych taky nedávala. Nedala jsem ani jednomu dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
24.9.12 18:50

Priorix - očkování proti zarděnkám, spalničkám, příušnicím, ten je bez doplatku, pokud chceš ten rozšířený i s neštovicema, tak ten se platí, to bude asi ta cena 1800Kč.

Já dávala v 15m jen ten klasický, bez neštovic, v 21m pak přeočkování. Vše v pohodě, bez reakce ;) akorát dcerka měla na tu první dávku slabší reakci - 1 den teplotu, jinak nic ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
24.9.12 19:00

Priorix se očkuje nejdříve v 15. měsíci, ale v příbaláku je jasně napsáno, že pokud se očkuje později bývají menší reakce.. Já ho nechám odložit až po druhém roce, aby ho měla naočkovaný do školky.. Neštovice nedám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
24.9.12 19:21

Me by zajimalo, kdy se ma dat 2.davka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
24.9.12 19:25

Jo holky, ještě jsem zapomněla dodat asi hodně důležitou věc - opravdu hodně chodíme do dětských kolektivů a dítě také tráví hodně času se staršími školními a školkovými dětmi (u babičky, děti od sousedů a sourozenců). To je asi taky důležitý faktor.

Jinak díky za reakce, jste zlaté :kytka:!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
24.9.12 19:31
@74paja píše:

Dolni hranici nevim ale horni je do 10mes od prvni davky..
Ale jeto info od dr, nikde jsem neoverovala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
24.9.12 19:38
@74paja píše:

Kdykoliv, na Slovensku se dává až v cca 10 letech, moje tříleťačka má první dávku v 15 měsících, druhou zatím nemá, jsem ráda, že se ve školce drží bez nemocí a nehodlám jí zadělat na horečnaté onemocnění další dávkou této skvělé vakcíny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
24.9.12 19:55

Kopíruji z jiné diskuze, co jsem psala. 8)

Já očkovat rozhodně nebudu a neštovice už vůbec ne. Pokud tyhle nemoci neprodělá do 10let, tak možná budu očkování zvažovat. Možná budu mít problém se školkou, tak to bych ho asi naočkovat nechala těsně před ní, ale budu se tomu snažit vyhnout. Pokud bych očkovala před školkou, tak 2. dávka rozhodně až v pubertě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
24.9.12 19:56
@Lucinka_Kla píše:
Jo holky, ještě jsem zapomněla dodat asi hodně důležitou věc - opravdu hodně chodíme do dětských kolektivů a dítě také tráví hodně času se staršími školními a školkovými dětmi (u babičky, děti od sousedů a sourozenců). To je asi taky důležitý faktor.Jinak díky za reakce, jste zlaté :kytka:!

Tak si třeba ty nemoce prodělá a bude mít doživotní imunitu. :palec: Fakt bych se toho bála míň než nežádoucích účinků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
24.9.12 19:57

Ahoj Lucinko. My to budeme řešit „za chvíli“ taky.
Co jsem si zjišťovala po netu, tak jsem dospěla k názoru, že rozhodně priorix bez neštovic (a bez doplatku) a zkusím se s doktorkou domluvit na posunu někam ke dvoum letům.

Jako dát ti reklamní leták s ručně napsanou částkou…no… zkouší to podle mě… protože na jednu větu, ve které ti nabídne obě možnosti, je času dost i s plnou čekárnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
24.9.12 22:04

Priorix je jediná (v čechách využitelná) vakcína zahrnující spalničky, příušnice a zarděnky, což je „povinně“ očkovaná kombinace. vyhláška o infekčních nemocech stanovuje povinnost očkovat proti těmto chorobám, OD 15měsíců věku, nestanovuje ale do kdy má být dítě očkované.,
priorix tetra má navíc plané neštovice, to je už dobrovolné.

problém u tohoto očkování je to, že je to živá vakcína, na kterou děti v nízkém věku často reagují špatně, nejčastěji sjou to horečky a kašle, nic hrozného, ale imunitní systém se s tím nemusí správně srovnat a to je pak velký problém. často se proto doporučuje očkovat po druhém roce věku, kdy je imunitní systém dítěte zralejší a lépe se s vakcínou a tím, co přináší, vypořádá.

z nemocí, proti kterým se očkuje, bych se bála pouze spalniček, ty se očkovaly i když jsem byla dítě, první tehdy v 18m. zarděnky jsou nebezpečné pro těhotnou ženu (nebezpečí poškození plodu v okamžiku, kdy nastávající matka zarděnky dostane..), malé dítě se s tím porovná dobře, to samé příušnice pro dospívajícího chlapce či muže, dítě v pohodě. proti zarděnkám se očkovaly dívky od roku 82 tuším.

moje první dítě mělo tohle očkování v 17m, všechno snášel dobře, nebyl nemocný, ani není teď, neviděla jsem důvod to odkládat.
u druhého jsem se ale rozhodla pro odklad po druhém roce věku, ideálně léto, tj. 2,5roku věku, protože zdravé není, vlastně nikdo neví, co mu je, jen furt kašle, no, a já ho nechci zatěžovat dalším bojem. nesetkala jsem se ale s pochopením dětské dr., která chce mít naočkováno :roll: a někjak jí nezajímají přínosy a negativa pro jejího pacienta :zed: je nepříjemná, když na to mám právo, očkování posunout, neodmítám ho.

zvážit to musíš sama, ale v podstatě, nemůže tě nikdo nutit, jen některé školky mohou odmítnout neočkované dítě do kolektivu.. ale to není aktuální téma u tebe..jiná vakcína než priorix v čechách bohužel dostupná není. (kromě teda priorix tetra 8) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
25.9.12 08:47

Tak my po 1. dávce priorixu skončili se 40 horečkama, co neustoupily ani za 5 dní v nemocnici na kapačkách. :zed: Druhá dávka se musí naočkovat do 12. měsíců. Což nás čeká v příštích týdnech. Co ale vím, nikdo z mého okolí neměl takovou reakci jako moje malá, ale pravděpodobně bych nyní 1. dávku odložila až po 2. roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek