Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Nadji píše:
@JaninkaKelt Ahoj, hodně jsem si ohledně tohoto očkování zjišťovala, dost se doporučuje počkat po druhém roce. Kvůli vyvinutí mozku a uzavření určité membrány v mozku (hemato..cosi, nejsem schopná si to pamatovat). Lépe to pak organismus snáší. Jde o živou vakcínu. Vyhláška neudává horní hranici očkování, není kam spěchat
Kvůli školce budeme očkovat asi ve 28 měsících, jinak bych počkala před pubertou. Přečti si příbalový leták, najdi si info o nemocích a pak se ti bude líp rozhodovat
Já taky zatím čekám, ale ne kvůli vývinu mozku, malá má 26m, chtěla jsem jít minulý týden na priorix, ale byla nemocná
takže uvidíme v únoru ![]()
@Lama Lama To už je rok, co jsem tohle studovala, ale pokusím se, když tak pošlu SZ.
Ahoj maminky
taky přemýšlím jestli nechat malou naočkovat při 18.měsíční prohlídce nebo až ve 2 letech
Vůbec se na to netěšim mám z tohoto očka velké obavy
Při předchozím očkování Hexa + Synflorix to bylo jednou bez teploty pak zase s teplotou. Při poslední Hexe měla teplotu a v noci i zvracela což před tím nikdy nebylo
A poslední Synflorix byl OK.
Malou jsem nechala ockovat Priorixem v 15 mesicich. Probehlo to bez reakce. Doufam, ze tomu bude tak i priste…
Já si nejsem jistá, jestli nepíšu bláboly, ale zdá se mi, žejsem někde četla, že pokud se Priorix očkuje až po třetím roce, tak už jej není třeba přeočkovávat.
Taky teď řeším Priorix, syn má 19měs., očkování jsem posunula až po 2.roce. Dr.na to reagovala v pohodě, jen jsem musela podepsat v kartě papír, že se očkování přesouvá na žádost matky.
Přeočkování má ČR jako jediná tak brzy, i na Slovensku je to až za 10let. Ptala jsem se Dr. proč to tak máme a odpověď zněla, že je to pro jistotu, kdyby si tělo po první dávce nevytvořilo protilátky… Takže s 2.dávkou fakt spěchat nebudu.
Hezká diskuze, moc hezká…
my teď řešíme opačný problém - malou jsme nechali Priorixem Tetra očkovat v 18 měsících a přeočkování dle očkovacího schématu mělo být v lednu. Jenže očkovací látka od té doby v ČR není dostupná. Zatím máme časovou rezervu, ale už se krátí tak řešíme se zdravotní pojišťovnou i dodavatelem… takže uvažovat můžete jak chcete, můžete se zaobírat potenciálními teoretickými velkými riziky očkování nebo i jen jednodenní teplotou a podobnými drobnostmi, ale pokud neseženete očkovací látku tak s tím nic nenaděláte..
Na komplikace po této ani po dalších očkovacích látkách v posledních 4 letech si ani u jednoho dítěte nepamatuji (tedy asi jednou trochu zvýšená teplota, ani nevím po které vakcíně, prostě drobnost) - na rozdíl od mé mámy, která si velmi přesně pamatuje komplikace a obtížné léčení u zarděnek, spalniček i planých neštovic, kterými jsme oba s bráchou prošli před víc než 30 roky… o neplodnosti příbuzného, který si jednou z těchto nemocí prošel v pubertě prošel, a z toho vyplývající nepříznivé rodinné konstelaci ani nemluvě. Samozřejmě můžete jít cestou rizika, ale poté, co jsme o plod následkem prodělané podobně rizikové infekce přisli, tohle opravdu nemohu doporučit.
Jinak ke všem dohadům kdy a jak očkovat a přeočkovávat - přesné očkovací schéma Priorixu i Priorix Tetra je na příbalovém letáku těchto vakcín, který snadno najdete na netu.
@lexia píše:
Hezká diskuze, moc hezká…
my teď řešíme opačný problém - malou jsme nechali Priorixem Tetra očkovat v 18 měsících a přeočkování dle očkovacího schématu mělo být v lednu. Jenže očkovací látka od té doby v ČR není dostupná. Zatím máme časovou rezervu, ale už se krátí tak řešíme se zdravotní pojišťovnou i dodavatelem… takže uvažovat můžete jak chcete, můžete se zaobírat potenciálními teoretickými velkými riziky očkování nebo i jen jednodenní teplotou a podobnými drobnostmi, ale pokud neseženete očkovací látku tak s tím nic nenaděláte..
Na komplikace po této ani po dalších očkovacích látkách v posledních 4 letech si ani u jednoho dítěte nepamatuji (tedy asi jednou trochu zvýšená teplota, ani nevím po které vakcíně, prostě drobnost) - na rozdíl od mé mámy, která si velmi přesně pamatuje komplikace a obtížné léčení u zarděnek, spalniček i planých neštovic, kterými jsme oba s bráchou prošli před víc než 30 roky… o neplodnosti příbuzného, který si jednou z těchto nemocí prošel v pubertě prošel, a z toho vyplývající nepříznivé rodinné konstelaci ani nemluvě. Samozřejmě můžete jít cestou rizika, ale poté, co jsme o plod následkem prodělané podobně rizikové infekce přisli, tohle opravdu nemohu doporučit.Jinak ke všem dohadům kdy a jak očkovat a přeočkovávat - přesné očkovací schéma Priorixu i Priorix Tetra je na příbalovém letáku těchto vakcín, který snadno najdete na netu.
Já byla s malou před 14 dny na 18.měsíční prohlídce a Mudra. mě Priorix Tetra nabízela, takže u nás dostupný je. Zatím jsem malou očkovat nenechala a Mudra říklal, že má vakcínu Tetra u sebe pořád
Mladší dcera má 2,5 roku a ještě není očkovaná vakcínou MMR. Starší dcera byla očkována v 16 měs. a po pár dnech nás záchranka odvážela do nemocnice s febr. křečemi, což je taky jeden z vedl. příznaků vakcíny. Já byla tenkrát hloupá a nezjištovala jsem si vedl. příznaky této vakcíny a věřila jsem doktorce, která mi tvrdila, že malá může mít po této vakcíně max. zvýšenou teplotu a to není taky tak časté. V nemocnici se mě ptali, jestli byla dcera někdy v poslední době očkována a já si to tekrát ani po této otázce nespojila. Doktorka, jak jsem se dozvěděla, nikde tyto křeče nehlásila, i když měla, takže já moc těm statistikám nevěřím. Tenkrát mě v nemocnici strašili, že nemůžou zaručit, že malá nebude mít po těchto křečech nějaké následky. Zažila jsem si strachu dost a druhou dceru tomuto rozhodně nevystavím a očkovat budeme někdy až před 3 rokem
Taky ted resim tento problem… Kubikovi bude 21m a ockovat ho chci az po 2. roce, doktorka se na odklad taky moc netvarila, ale malej byl nemocnej, tak se to posunulo samo.. ted ho nechavam zase aspon 3 tydny vklidu aby byl uplne fit, pak mame svatbu, odjezd na dovolenou a to nechci ocko riskovat.. takze to chci dat az pak.. pri vedl. priznacich teto vakciny me fakt vse desi:(
Zdravím,
Dnes jsme byli na roční prohlídce a doktorka nás objednala na očkování priorixem už v lednu to bude mít syn 14m a dva dny, na můj dotaz jestli to lze očkovat později řekla že ne
a já nevím co mám dělat…kdybych našla nějakou rozumnou publikaci kde bych se měla o co opřít abych ji zdělila důvod proč to odložit byla bych ráda kdybyste mi hodily nějaký tip, odkaz…nemůžu se přece odvolávat na emimino
později to očkování pry snáší dítě líp proto bych ti chtěla posunout…děkuji za všechny názory a postřehy ![]()
@kitty77 tak v lednu brnknout dr, ze mate rymu
ja bych neresila publikace. proste 15m je dolni hranice, chci odlozit po 2.roce a hotovo.. pak se uvidi ![]()
@xreni to mě taky napadlo ale to by se odložilo o týden to mi nic nedá…údajně na to nejsou moc dobré reakce organizmu proto jsem to chtěla posunout a někde jsem četla že očkování později stačí jen jedna dávka bez přeočkování?