Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BellinkaX v omezení nevidím problém, ale určitě by to chtělo víc než týden. Ovšem jak ji odstřihnout od starší věčně marodící sestry, to nevím.
Zažili jsme to u druhé dávky hexy, kdy jsme ji museli izolovat na 14 do ložnice. Střídali jsme se u ní s manželem a bylo to strašně únavné. Jenže s běhajícím dítkem už to nejde.
Abych pravdu řekla, mám z toho hlavu jak balon. Přemýšlím ve dne i v noci co s tím. Možná to ale až moc řeším. Jestli nebude lepší na to nemyslet, dát jí ten Priorix a pak čekat co bude. Starší byla očkována Priorixem v 15 a hexa se dávala tenkrát někdy kolem 21 měsíce. Teď to musí být to těch 18. Asi by se nic nestalo kdyby to přetáhla, ale dr. by určitě uháněla splnit termín.
Na Priorix neni nutné spěchat. Pokud je nutne splnit vyhlášku u hexy do 18 m, tak u priorixu HORNÍ HRANICE PRO OCKOVANI NENI STANOVENA.
Za mě, pročíst si pribalove letáky, pomoci googlu si nechat vysvětlit neznámé pojmy a pak se rozhodnout. My dítě poškozené ockovanim máme. Duverovala jsem a dojeli jsme na to.
@Enoulik
Kdyby se hexa do 18ti mesicu nestihla, nic se nestane, chleba levnejsi nebude. Nemocne dite ockovat nebudete. Melo by se to stihnout do roka od 3.davky. Vsak to v klidu prober s doktorkou, ani jeden postup neni spatne.
@Bubiii píše:
Na Priorix neni nutné spěchat. Pokud je nutne splnit vyhlášku u hexy do 18 m, tak u priorixu HORNÍ HRANICE PRO OCKOVANI NENI STANOVENA.
Za mě, pročíst si pribalove letáky, pomoci googlu si nechat vysvětlit neznámé pojmy a pak se rozhodnout. My dítě poškozené ockovanim máme. Duverovala jsem a dojeli jsme na to.
Mozna by bylo fer napsat, ze si MYSLIS, ze mas dite poskozeno ockovanim, protoze jak jsi na foru nekolikrat psala, diagnosu sis vymyslela sama podle googlu apod a ZADNY odbornik dite nevidel, protoze Ty jim neveris…
Kdyz reknes A, tak rekni i B.
Holky, tak jen info pro tehulky, co zvazuji, zda kvuli ohrozeni plodu ockovat, psala jsem na vakciny.net a pokud se pry ockuje jen priorix (nikoli tetra) tak rizko neni, bylo by v pripade tetra vakciny - protoze tam jsou ty nestovice a je to ziva vakcina. Takze mi pan Marek Petras odpovedel toto:
Pokud k očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám volíte vakcínu Priorix, pak Vaše těhotenství, stejně jako vývoj plodu není nikterak ovlivněno, je-li očkován Váš syn. Touto vakcínu nelze očkovat těhotné (z důvodu očkování živou vakcínou). Mnoha studiemi bylo prokázáno, že se vakcinační viry z očkované osoby buď nepřenášejí vůbec nebo v takové míře, která Vaše těhotenství neovlivní.
Jiná situace je v případě volby vakcíny Priorix Tetra, která navíc obsahuje složku proti planým neštovicím. V takovém případě se doporučuje minimalizovat kontakt těhotné maminky s očkovaným dítětem, nebo existuje teoretické riziko přenosu živých vakcinačních virů proti planým neštovicím, které by mohly případně negativně ovlivnit vývoj plodu. I když se jedná jen o teoretické riziko, výrobce této vakcíny na něj upozorňuje.
To samé platí i pro novorozence.
@Aknirasa píše:
Tak ja resim presne to same - nas Dr. taky objednala uz ve 14 m.,ale ja jsem odhodlana ji zavolat a zrusit to s tim, ze ji jednak jeste nebude tech 15 m. a jednak, ze jsem si o tom neco precetla a ze chci ten Priorix dat az tak kolem 2 let. Ze driv mam proste strach. Jen ten telefonat furt odkladamMyslela jsem si, ze se ta nase Dr. spĺetla, kdyz nas objednala tak brzo, ale jak videt, tak u nekterych je to bezna praxe, jen nechapu ten duvod
Ahoj holky, tak jen pro informaci - dnes jsem se „odhodlala“ s pediatričkou promluvit na téma odložení očkování Priorixem z původních 14 m. ideálně až na 2 roky… Dr. mě nepřekvapila - údajně je běžné dát první dávku od 14 m.
, že pozdější očkování případné reakce nezmírní, ty se vyskytují v cca 25 % případů a je jedno jestli je dítě takové nebo makové…
Odkladem si tedy údajně vůbec nepomůžu a naopak si mám být vědoma toho, že dítě před vstupem do kolektivu musí mít dvě dávky naočkovány!
Ačkoli mě těmito argumenty ale vůbec nepřesvědčila, tak jak tu někdo psal - nemá smysl se pouštět do nějakých odborných diskuzí, neboť doktor bude mít vždycky navrch, a tak jsem jí to odkývala a stejně si trvala na svém.
Výsledek je takový, že na očkování se domluvíme na 18m. prohlídce, případně rovnou naočkujeme…
Tak budu doufat, že se mi to potom povede zase odložit alespoň o pár měsíců… Je to teda boj ![]()
Uf, to je maso. Do MŠ vetsinou stačí i jedna dávka priorixu. Záleží na pediatrovi. Můžeš Priorix odložit az na 2 a pul roku veku dítěte. Před nástupem do MŠ se to akorát stihne, pokud tedy chces očkovat a oběma davkama. Pokud se očkuje později, telo lepe vakcínu snáší. Zdroj: vakciny.net
Mám kamarádku s mentálně retardovaným synem, je mu 10 let a nema ještě ani jednu dávku priorixu. Proc asi? Ockují ho pouze v ockocentru. Proc asi?
Tak přesně s tímto jsem tam šla - že jsem si přečetla, že ve dvou letech tohle očkování děti snáší mnohem lépe… Dr. mi to však zcela popřela, že vlastně na věku vůbec nezáleží
Ale co čekat od Dr., která mi tvrdí, že se běžně očkuje od 14 m., když všude včetně příbalového letáku se uvádí spodní hranice 15 m… Co na to říct:?: Mě by jen zajímalo, jestli je o tom ta doktorka fakt přesvědčená nebo si myslí o mě, že jsem úplně blbá
Prostě nechápu z jakého důvodu to tak uspěchává, proč je problém to naočkovat až v těch dvou letech?
Protože i na ni je vyvíjen tlak. Rodičů, kteří neockují, nebo nedoockovavaji, nebo „jen“ posouvají je stále více. A to se určitým lidem nemusi líbit, neni odbyt vakcín. Tak se o to více tlačí i na pediatry, kteří maji za splnění očkování klid z české lékařské komory.
Kdyz se očkuje později a dítě uz třeba i mluvi, muže říct, co ho bolí, menší dítě akorát je plactivejsi a to se smete se stolu, ze je to normální a zádné NU se opět nenahlasuji a tím se stále živí iluze, ze očkování je bezpečné a jen nejake matky jsou hysterické, protože si něco přečtou na netu. Jenže ty následky po ocku jsou a moderni medicína si s nimi nevi rady. Pak se „jen“ pláče nad rozlitym mlékem. Si vem, ze za mě, kdyz jsem byla dítě, se vázne řešila alergie, Ekzem, těch děti bylo malinko. A dnes? Je to normální. Nikomu z lékařů nepřipadá divne, ze děti jsou chronicky nemocné a neumí jim pomoci, protože se ve skole učili, ze to nejde léčit, tak se stav stabilizuje napr. kortikoidy. V mem dětství se chemické léky tolik nedavaly a dnes hyperaktivní děti užívají napr. ritalin. Mě se to nelíbí, ze se nepatra po příčině, jen se dále dětem podávají z dlouhodobého hlediska neodzkousene léky.
Za dítě neses veškerou zodpovědnost ty a manžel. Protože pokud dítě onemocní, zustavate na to sami. Mluvím z vlastni zkušenosti. Bohužel se stalo. A bylo to velke trápení. Lékař ti nic nezaplatí, rekne, to se stava.
@Bubiii píše:
Uf, to je maso. Do MŠ vetsinou stačí i jedna dávka priorixu. Záleží na pediatrovi. Můžeš Priorix odložit az na 2 a pul roku veku dítěte. Před nástupem do MŠ se to akorát stihne, pokud tedy chces očkovat a oběma davkama. Pokud se očkuje později, telo lepe vakcínu snáší. Zdroj: vakciny.net
Mám kamarádku s mentálně retardovaným synem, je mu 10 let a nema ještě ani jednu dávku priorixu. Proc asi? Ockují ho pouze v ockocentru. Proc asi?
Proc?
Protoze to je ten individulni pristup ve vakcinaci, co porad places, ze neni. Takze vida, je. Deti s neurologickymi problemy, kam spada i PMR, maji dle doporuceni napr. Jine schema, vetsi dohled apod.
@Bubiii Tak to je teda drsný - úplně mě z toho mrazí. Jestli je to tak, jak píšeš, tak je to fakt děsivý. Zní to teda logicky - díky za tento pohled! ![]()
@Cosmic, to se mi zdá divné
. Můžu vědět proč jsou „neštovice“ (myšleno očkování proti nim) nebezpečné a příušnice, spalničky a zarděnky ne?
Pokud si pročteš i starší příbalové letáky, tak tam u jedné očkovací látky (MMR - již si nepamatuji název, je to celkem dlouho, co jsem tyto informace zjišťovala) je uváděno teoretické riziko - tedy volně přeloženo: přenos nebyl prokázán ani vyvrácen…Já být těhotná tak své dítě očkovat nenechám ![]()
PS: „nerýpu“ zajímá mne, jak ti to bylo vysvětleno.
@BellinkaX, ty si, jako lékařka, takto představuješ individuální přístup? V tom případě mi to všechno začíná zapadat… ![]()
@MarieP viz muj prispevek, co mi odpovedeli z vakciny.net, tak mi to bylo vysvetleno, ja v tom nejsem odbornik, nevyznam se v tom… a proste uz jsem prisla na to, ze mit dite je jedno vecny dilema, na vse je to padesat na padesat a nikdo ti neda stoprocentni argumenty ani na jednu stranu mince..
@Cosmic, díky za odpověď. Je to prostě divné
, nevěřím tomu, že neštovice se přenést můžou, ale ostatní nemoci z MMR ne
.
@MarieP tak kdyz nad timto clovek premysli, tak to opravdu logiku nema, hlavne nestovice by mi ani teoreticky nemeli vadit, kdyz jsem je uz mela, ale tak jde o miminko, ne o me.. no je to boj tyhle vakciny! ![]()
Kazdopadne naci doktori vubec neresi, jestli je matka tehotna, jini ockuji po prvnim trim, nekteri az na konci tehu, nekteri vubec, no a co pak kdyz je novorozenec, to mi taky prijde rizikovy.. chjo