Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky,
mate nekdo tip na cenove pristupny telefon pro zrakove postizenou osobu? Moji sestre doslouzila jeji staricka nokia, kterou „mela v ruce“ jeste kdyz videla a tak z ni umela telefonovat i pri ztrate zraku. Podobny uz nikde nesezenu a tak me napadlo koupit ji telefon s hlasovym ovladanim nebo s cimkoliv sikovnym, co by ji naucilo nebo usnadnilo telefon ovladat. Jenze co jsem hledala na netu, jsou tyhle telefony strasne drahe. Ma nekdo tip na cenove dostupny telefon?
Co třeba aligator, nebo nějaký jiný telefon s dobře hmatatelnými tlačítky. Nezkoušela jsi se podívat do nabídky mobilních telefonů pro seniory? ty mají většinou klasické tlačítka, jednoduché menu, sos tlačítko a možná by se u některého našlo i hlasové vytáčení
@74paja nebo co koupit stejný když je na něj sestra zvyklá
určitě by se sehnat dal.
@Jasněnkaa Ahoj, bohuzel je to uz hooodne stara Nokia… uz jsem prosla nekolik obchodu s pouzitymi mobily… a uz ho fakt nikde nemaj. Je to Nokia 3310 ![]()
@prudusinka Na aligator jsem koukala, ma hezka velke tlacitka, ale display tak maly, ze ty jmena by tam urcite nevidela s temi jejimi zbytky zraku. Nechapu, proc udelaji velka tlacitka, ale display o nicem, i kdyz se font zvetsi.
Navic bych fakt asi neco modernejsiho, co by se dalo ovladat hlasem, protoze s tim jejim zrakem je to horsi a horsi…
Ted to prirovnava k pohledu pres mikrotenovy sacek…
Koupim ji zatim ten stejny, nez nadabim na neco modernejsiho za rozumnou cenu. Ale ty ceny
smartphone ovladany hlasem… to je poradna palka.
@74paja 3310 najdeš, kouknu doma, možná ji máme
bych ti ji kdyžtak poslala. Zítra ti napíšu.
@74paja ahoj, nevím proč bys kupovala?? ze zákona má sestra nárok na telefon. Mám nevidomého bratra a přispěli mu přes 10 tis a on si doplatil jen 1000 kč, pokud budeš chtít, můžu se ho zeptat jak to zařizoval, vím že to bylo plno vyřizování a zabralo to všechno přibližně půl roku než se to vyřídilo, ale teď má telofon s hlasovým výstupem, taky má nárok na notebook s hlasovým výstupem a další věci.
@Renatuška To vazne? Vubec me nenapadlo, ze by na to mohla mit narok. Tak se mi zeptej, budu moc vdecna za kazde info. Diiik. ![]()
Je to trebas zavisle i na stupni ZP?
@74paja ahoj bratr má ztp/p a 3 stupeň. budu s ním v pátek tak se ti poptám a dám vědět, ale určitě nárok máte. neboj pozjišťuji a dám vědět. a taky máte nárok pokud se o něj staráš na 4000 kč. Já se o něj starám, peru, uklízím mu v bytě ( bydlí sám ) chodím s ním na úřady atd… jmenuje se to Příspěvek na poskytovatele a je to na jméno dotyčné postižené osoby a zařizuje se to na sociálce. to si taky zařidte, v dnešní době každá korunka dobrá, holt když ty důchody pro nevidomé jsou směšné. A taky má sestra nárok na cestovné 400 kč, každý měsíc to je příspěvek na jízdenky taky se to zařizuje tam.
@Renatuška Supr, diky za info. Ten prispevek na telefon se zazadat uz dopredu nebo nejdriv koupim, vydokladuji a pak to proplati?