Moc prosím o názor právníka - problém s nájmem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19788
15.11.13 15:02
@zukol píše:
Máš pravdu nikde není psáno - takže co zákon nezakazuje je dovoleno.

Je sice pravda, ale to platí v soukromé sféře, např. v obsahu smluv.

Zakladatelka to pak neuplatní v žádosti o příspěvek na bydlení. Resp. úřadu jí to z oprávněných nákladů příspěvku na bydlení vyškrtne, protože úřadu je naopak dovoleno (v tomto případě proplatit zakladatelce) jen to, co je v zákoně uvedeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zukol
15.11.13 15:32

@eumedon Ano. Já ale neřeším přeci příspěvek na bydlení, řešila jsem nájemní smlouvu, to je myslím z mého příspěvku dost jasné. Samozřejmě u veřejného práva tento princip neplatí.

A proč si myslíš že by je pak nemohla uplatnit u příspěvku na bylení? Vždyť v zákoně je:

Náklady na bydlení tvoří

1. u bytů užívaných na základě nájemní smlouvy nájemné a náklady za plnění poskytované s užíváním bytu, nejsou-li tyto náklady zahrnuty do nájemného,

Proč myslíš že by nemohlo jít o náklady za plnění pokytované s užívání bytu? Není to úplně můj obor, možná víš víc než já, ale z toho zákona mi nevyplývá že by si tyto náklady nemohla zahrnout do nákladů na bydlení u uplatnění nároku na příspěvek…ledaže by byl nějaký prováděcí předpis kde by byly taxativně vyjmenovány??

• Citovat
  • Upravit
19788
15.11.13 15:38
@zukol píše:
@eumedon A proč si myslíš že by je pak nemohla uplatnit u příspěvku na bylení? Vždyť v zákoně je:

Náklady na bydlení tvoří

1. u bytů užívaných na základě nájemní smlouvy nájemné a náklady za plnění poskytované s užíváním bytu, nejsou-li tyto náklady zahrnuty do nájemného,
Proč myslíš že by nemohlo jít o náklady za plnění pokytované s užívání bytu? Není to úplně můj obor, možná víš víc než já, ale z toho zákona mi nevyplývá že by si tyto náklady nemohla zahrnout do nákladů na bydlení u uplatnění nároku na příspěvek…ledaže by byl nějaký prováděcí předpis kde by byly taxativně vyjmenovány??

Příspěvek vlastníka jednotky do fondu oprav není úhrada za plnění poskytované v souvislosti s užíváním bytu. O jaké konkrétní plnění (službu) nájemci by mělo jít?

Zrovna tak - vedení účetnictví. Ta účetní vede účetnictví vlastníkovi bytu. Jaké konkrétní plnění (službu), spojenou s bydlením, poskytuje ta účetní zakladatelce, že by jí úřad proplatil vedení účetnictví jejího pronajímatele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
15.11.13 15:59

Apropos, fond oprav: Společenství vlastníků jednotek rozhodne, že za dva roky bude nutno rekonstruovat střechu a je třeba navýšit fond oprav. Zakladatelčin pronajímatel se rozhodne celou požadovanou částku vložit do FO jednorázově už v prvním roce. A přeúčtuje ji na zakladatelku, protože tak se přece dohodli - že mu bude platit to, co on zaplatí do fondu oprav.

Zrovna tak účetní: Účetnictví mu může vést tetička nebo přítelkyně a dohodne si s ní luxusní odměnu za vedení účetnictví. Proč ne, když mu to zaplatí pronajímatelka, jak se dohodli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
21.11.13 11:33

DĚKUJI VŠEM ZA REAKCE I KDYBY TO DO NÁJMU ROZEPSAL, JAK MÁ SOCIÁKA BY TO NEUZNALA A O DVA TISÍCE BY JSME STEJNĚ PŘIŠLY. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pavla Horáková
4.12.13 00:01

Problém s nájemní smlouvou

Dobrý den,
potřebovala bych nutně poradit. Protože jsem byla na Moravě na sociálce, rozhodla jsem se jet do Prahy za prací. Našla jsem pokoj, který se mi líbil, s tím, že se smlouvou nebude problém.
Už je to víc než měsíc, nemám smlouvu, ani další informace pro sociálku v Opavě, nevím, co mám dělat. Ale už jsem odevzdala kauci a 1. nájem :('
nepsala bych, ale jde-pro mě-o velké peníze, skoro celý nájem… a já navím, jak to z toho majitele dostat. Smlouvu chtějí na sociálce nejpozději v pátek :(
Moc prosím o pomoc! :nevim:
 Pavla

• Citovat
  • Upravit
19788
4.12.13 08:12
@Pavla Horáková píše:
Dobrý den,
potřebovala bych nutně poradit. Protože jsem byla na Moravě na sociálce, rozhodla jsem se jet do Prahy za prací. Našla jsem pokoj, který se mi líbil, s tím, že se smlouvou nebude problém.
Už je to víc než měsíc, nemám smlouvu, ani další informace pro sociálku v Opavě, nevím, co mám dělat. Ale už jsem odevzdala kauci a 1. nájem :('
nepsala bych, ale jde-pro mě-o velké peníze, skoro celý nájem… a já navím, jak to z toho majitele dostat. Smlouvu chtějí na sociálce nejpozději v pátek :(
Moc prosím o pomoc! :nevim:
Pavla

Když nemáš písemnou nájemní smlouvu, tak nemáš nic - jsi jen na návštěvě.

Chyba byla dávat kauci a nájem dřív, než máš písemnou smlouvu. Máš od té těch peněz aspoň doklad? Potvrzení, že jsi ty peníze dala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová