Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máme to stejně, s rodinou jsem domluvená, že si dáme drobnosti, jen pro potěšení, ale důležitější je pro nás pohoda, cukroví, pohádky a kopa salátu ![]()
Taky by se mi nesmírně ulevilo, kdyby byly Vánoce bez dárků ![]()
My to vyřešili tak, že dětem dárky dáváme a mezi sebou si letos kupujeme dlaždičky do koupelny
s mýma rodičema jsme dárky zavrhli, takže mamině koupím kafe v Tchibu a rovnou ho vypijeme, taťka má rád dobrý čaj, tak koupím sáček sypaného. Se ségrou si taky nedáváme, má prcka, tak ten dostane taky maličkost. Přišlo nám to spíš jen jako měnění peněz, tak jsme to prostě zredukovali. Jo a ještě přemýšlím, že vyrobím nějakou ozdobu z filcu nebo něco na ten způsob pro radost.
Tak já letos dárky taky bojkotuju, nemíním podlehnout nákupnímu šílenství. Mám dvě děti, 17 a 1 rok, ale to víš, ty se odbít nenechaj, takže jsem se rozhodla nadělovat ryze praktické dary, malá sánky a jednu dvě hračky a kluk budíka, fénna vlasy a peníze a konec. Radši pojedu někam na dovolenou.
@CokeLady já to chápu, taky bych chtěla vánoce jen tak v klídku, stromek, cukroví, pohoda, návštěvy, televize…zatím jsem odbourala dárky s bráchou, jen neteři něco dám, našim něco kupujeme, přítelovým rodičů a ségrám taky
a už teď mě je z toho špatně
My si s manželem taky dárky nedáváme, rodině jo, dítěti asi letos taky, ale mezi sebou ne. Přesně jak píšeš, máme společný peníze, co potřebujem si koupíme. Navíc když se chcem potěšit, tak to děláme v průběhu celého roku, nejen na Vánoce ![]()
A já ty debilní dárky chci. jelikož u nás to právě ony kouzlí to napetí a následnou radost na tvářích dětí. ![]()
ale udělejte si to dle svého, tak abyste vy byli stastní. i když uprímne chces zlomit tradici a to je hooooodne tezká vec. tak vyrábej se svým dítetem, net je plný inspirace a to dávej místo dárků. vlk se nazere a koza zustane celá
To máš fajn že jste se dohodli alespon s rodinou..já to navrhuju už třetí rok a pořád se mi nedaří to uskutečnit..nesnáším vymýšlení dárků to je pro mě na vánocích to nejhorší..jinak je miluju..atmosféru, pohádky, cukroví, jídlo atd..nechápu proč to nechce rodina pochopit…a dárky vyloženě vyžeduje.. ![]()
Loni jsme se konečně v rodině domluvili (a dodrželi), že dárky dostanou jen děti a dospělí si nadělí jen drobnosti pro radost - dobrá čokoláda apod. Prostě, abychom se sešli, pojedli, popili, popovídali si, byli spolu a nemuseli kvůli tomu absolvovat to šílenství a nakupování jen pro to, abychom něco koupili.
@CokeLady v tomto případě bych respektovala jejich zvyky a tradice.. Jsou ostatní, kteří respektují tvoje přání, že nechceš dárky a holt v tomhle případě asi ty budeš muset respektovat babičky a dědečky a něco jim ze slušnosti dát.. podle mě to není tak hrozný
babičky přece rády dostávají ty blbosti typu fotokalendář apod. ![]()
Příspěvek upraven 11.11.13 v 14:34
Tak u nas darky mame, ale kazdy si rekne, co by asi chtel. Nemam rada takove to, kdyz se nekoho zeptam, co by chtel a on rekne, ze nevi. Takze ten druhy sam nevi, co by mu udelalo radost a ja to mam vedet? Takze takhle tedy nee.
I ja sama mam obcas problem vymyslet, co si prat, ale nakonec na neco vzdy prijdu, co mne radost udela. Jsou to casto veci, ktere nepotrebuji, ktere jsou vetsinou zbytecnost a proto si je sama nekoupim, ale radost udelaji (viz. nova bunda na bezky, kterou urcite nepotrebuji, loni jsem zimou netrpela. Ale tahle se mne libi a budu z ni mit radost. Sama bych si ji nekoupila, protoze je to vesmes zbytecnost).
Takze za me darky ano, jsou dulezite i pro dospeleho.
My máme Vánoce bez dárků. Dáváme si jen drobnost. Jeden dárek a tím končíme. A opravdu je to něco, co ten druhej potřebuje a je to jen symbolicky. Mamka letos dostane diář, přítel pásek, prckovi koupím nějakou drobnost, babičce barvu na vlay a krém na pleť a já jsem si řekla o kaktus.
tím končíme. Nesnášim tu nutnost nakupování dárků a hlavně nepochopim lidi, co si kvůli tomu berou půjčky. ![]()
Tak Vánoce bez dárků by u nás neprošli, protože dárky jsou to, co dělá ty Vánoce
Jiné tradice nedodržujeme, to bychom to mohli zrušit rovnou ![]()
S mužem si dáváme dárek spíš jen kvůli dětem. Aby se neptaly, proč nemáme my s tátem dárek pod stromkem. Dětem dárky dáváme. Už jen ta radost stojí za to. Dárky kupujeme s rozumem.
Rodičům dárky nedáváme. Stejně jako s sourozencům. I když jejich dětem ano. Zase s rozumem.
Tak si ty dárky nedávejte a máš to vyřešený.. je víc lidí, kteří to cítí stejně. všem v rodině a kamarádům řekni, že nic nechceš a nic nedostaneš