Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S našima jsme si dárky nedávali - neslavili jsme ani vánoce - ale tam byly vztahy naprosto o ničem. Teď mě baví dárky dávat. Ale dáváme si fakt maličkosti - loni jsem například dostala zarámovaný obraz místa, kde jsme měli svatbu.
@cher Souhlasím..pokud mě stresují návaly v obchodech, tak si nakupuji průběžně celý rok a nenechávám to na poslední chvíli - logické. Ráda obdarovávám lidi, na kterých mi záleží, vím, že i když to je maličkost tak si toho nesmírně váží ( například moje babička nebo prababička). Hold někdo se kvůli Vánocům stresuje(nevím a nechápu proč) a někdo si to užívá ![]()
Já jsem víc ve stresu, jak mě bratrova rodina pomluví, než to, že si nic nedáváme. ![]()
Hodlám být v klidu, užít si to. Nebudu trávit hodiny v kuchyni, napeču cukroví, něco ozdobí manžel, něco dcerka, něco já a co. Nejde mi o to, aby to bylo nejkrásnější, ale abychom se u toho všichni pobavili.
Dcerce koupíme hračky ve zverimexu, to je její hračkárna. Tu skutečnou míjí téměř bez povšimnutí, až na metrovou opici s dudlíkem ![]()
Nemůžu si dovolit koupit synovci didaktickou hru za dva tisíce, kterou si švagrová poručila od svých rodičů. Ale je to kvalitní, tak to musí být drahé…
Nepomlouvám, jen konstatuji, že většinou nám švagrová řekne, co by synovec potřeboval/chtěl, zároveň kolik to stojí, kde to mají. U nás si hraje s hračkami naší malé a moc se mu líbí
, tak nevím…
@CokeLady moji rodice to najeli od mych 14let a darky si nedavame…
Já s manželem už jsme letos řekli dost a domluvilli jsme se se zbytkem rodiny, že dárky si dávat nebudeme, jen prckům
letos budou Vánoce bez de. ilního shánění dárků, na Vánocích mám stejně ráda dárky ze všeho nejmíň
![]()
@Verunecka289 píše:
Já s manželem už jsme letos řekli dost a domluvilli jsme se se zbytkem rodiny, že dárky si dávat nebudeme, jen prckůmletos budou Vánoce bez de. ilního shánění dárků, na Vánocích mám stejně ráda dárky ze všeho nejmíň
![]()
přesně..myslím že dárky jsou pro děti..mě to přišlo trapné už v pubertě..sedět a předstírat radost z dárku, o kterém jsme věděli že dostanem, protože se nás ptali co chceme..dárky pro děti ano, pro dospělé mi to přijde zbytečné..
@smurfka píše:
přesně..myslím že dárky jsou pro děti..mě to přišlo trapné už v pubertě..sedět a předstírat radost z dárku, o kterém jsme věděli že dostanem, protože se nás ptali co chceme..dárky pro děti ano, pro dospělé mi to přijde zbytečné..
Hele a proc predstirat radost, kdyz jste je chteli? Jako chapu, predstirat prekvapeni by bylo hloupe. Ale kdyz jsem si neco prala, tak to snad chci a radost to zpusobi, ne?
To mi připomnělo mou zkušenost. Všichni souhlasili, že se na dárky vyprdneme (mezi dospělými, děckám to člověk udělat nemůže - teda pokud jim není půl roku
). A jak to dopadlo? Naprostá ignorace z jejich strany. Prostě samozřejmě nakoupili dárky - lapače prachu - s argumentem, že přece Vánoce jsou o dárcích. Takže za burany jsme byli my, že jsme nic nekoupili
.
A člověku, který je založen na „hmotném štěstí“ prostě nevysvětlíš, že Vánoce mají být především o blízkosti, přátelství, návštěvách, rozjímání, prostě pohodičce. Takže to zase sklouzlo k tomu, že se kupují zhovadilosti a zabýváme se půl roku přemýšlením, co dát lidem, kterým táhne na sedmdesát, nemají žádné koníčky, nic přece „nechtějí a nepotřebují“, na výlety nechodí, na dovolenou nejezdí, do divadla nechodí, do kina nechodí… ![]()
@CokeLady píše:
Ale jsou lidi, se kterými to domluvit nejde, protože oni nám dárky chtějí dát a prostě to k tomu patří… babičky, dědečkové, tchýně… my zase mladším, které na ty dárky čekají, protože si je samy koupit nemůžou…
U nás se píšou dopisy (maily) Ježíškovi - z manželovy strany.. Tam se dárky dávají rády.. Ze strany mé rodiny jsou Vánoce už jen povinnost, ale to mě moc mrzí..Protože víte co? Mě potěší i ta kosmetika..Už jen to, že se někdo zamyslí nad tím, co bych chtěla..V mém letošním dopise jsou např. vůně do bytu, pěna do koupele atd. A pro malou tam máme plínky, ubrousky- ať ví, jaké používáme..S tím, že jsme napsali, že hrající hračky raději ne (ať Ježíšek myslí na rodiče)..A mimochodem- na každého člena rodiny máme domluvený rozpočet 300 kč ![]()
@Cuddy
samozřejmě jsem myslela předstirat překvapení.. ![]()
já teda nesnáším vybírání dárku a dělám to aspon tak že prostě každý mi musí napsat seznam aspon pěti věcí co chce a já jednu z nich koupím..kdo mi řekne že neví, nedostane nic, protože prostě já nic nevymyslím, když on sám neví co chce..i tak je po překvapení protože prostě ví že dostane něco co chtěl ale aspon to pro mě není stresující že koupím něco nepotřebného nebo co se mu nelíbí..
@CokeLady žiju s manželem 10 let a dali jsme si dárky jen 2× v životě. Jinak vždy bez. Loni dostal něco malý od babiček. Nám to pro 3měsíčního přišlo zbytečené. Letos už dostane malý něco i od nás, ale spíš symbolicky.
Chtěla bych malého naučit, že Vánoce nejsou o dárcích. Na druhou stranu až bude školkový, tak by byl chudák, takže nějaké dárky dostane. Ale nehodlám se účastnit šílenství, kupovat dárky pro dárky. Trávit hodiny mezi histerickými lidmi…
V pátek jsem šla nakoupit potraviny a divila jsem se, proč je všude tolik lidí. Pak mi to došlo. Už to začíná!
Ohledně velké rodiny už jsme to vyřešili dávno. Moje máma na to nechce přistoupit, dostane ode mě vánočku, kterou umím upéct a ona ne a max. 1 dárek typu sprchvový gel - na originalitu si nehraju.
Zbytek rodiny nedostává nic a my od nich tak ne.
@Elisenika píše:
@cher Souhlasím..pokud mě stresují návaly v obchodech, tak si nakupuji průběžně celý rok a nenechávám to na poslední chvíli - logické. Ráda obdarovávám lidi, na kterých mi záleží, vím, že i když to je maličkost tak si toho nesmírně váží ( například moje babička nebo prababička). Hold někdo se kvůli Vánocům stresuje(nevím a nechápu proč) a někdo si to užívá
No každý má na výběr, z čeho všeho se bude jakože stresovat, ono je to dnes in nadávat téměř na vše a zvyky, co přebíráme od předků jsou trapné-svatbou počínaje, kupováním dárků konče, ještě, že ta děcka nejdou objednávat poštou, ale musí se rodit stále stejně trapným stresujícím způsobem. Mně osobně popřemýšlet nad tím, co by druhým udělalo radost nečiní žádné potíže, ani mi to nesežere kus života, ale koukám, že hodně ženských jsou zralé z toho na antidepresiva
![]()
@Zzorka píše:
Me taky nakupovani darku o Vanocich rozciluje. S pritelem si darky nekupujeme, ale dcerce, ktera ma dva roky jsme darku nakoupili spousty. Ma ale na Stedry den i narozeninyTaky bych se nejradeji domluvila s rodinou, abychom si darky nedavali, ale nevim jestli to projde
tak to jste meli krasnej darecek ![]()
Já jsem to letos vyresila fikane, co se týče nákupu v narvaných obchodácích. pro deti pres net. vsem ostatním dve volné vstupenky do cinestaru a my s manzelem si tradicne dáváme spolecny darek do domacnosti- letos susicka ovoce- taktéz pres net
takze narvaný obchodak si uziju az budu nakupovat jidlo