Vánoce bez dárků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1600
11.11.13 15:38
@Myrha píše:
@CokeLady žiju s manželem 10 let a dali jsme si dárky jen 2× v životě. Jinak vždy bez. Loni dostal něco malý od babiček. Nám to pro 3měsíčního přišlo zbytečené. Letos už dostane malý něco i od nás, ale spíš symbolicky.

Chtěla bych malého naučit, že Vánoce nejsou o dárcích. Na druhou stranu až bude školkový, tak by byl chudák, takže nějaké dárky dostane. Ale nehodlám se účastnit šílenství, kupovat dárky pro dárky. Trávit hodiny mezi histerickými lidmi…

V pátek jsem šla nakoupit potraviny a divila jsem se, proč je všude tolik lidí. Pak mi to došlo. Už to začíná!

Ohledně velké rodiny už jsme to vyřešili dávno. Moje máma na to nechce přistoupit, dostane ode mě vánočku, kterou umím upéct a ona ne a max. 1 dárek typu sprchvový gel - na originalitu si nehraju.
Zbytek rodiny nedostává nic a my od nich tak ne.

Krásně řečeno, a naprosto suhlasím. Cheme dítě nučit, o čem vánoce jsou, a ne, že je to jen o konzumu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.13 15:39
@smurfka píše:
no já mám na každého 400 ( max když to kupuju přes net tak plus poštovné ), víc prostě nenašetřím..odkládám od září, přes rok zase šetříme na něco jiného.. :?

My zaciname skladat 50 koruny do prasiatka „na vianoce“ uz od noveho roku… a ked mozem chodit po meste, tak darceky nakupujem od srpna. Ked najdem nieco „je, to by sa pacilo xyz“… aspon nemusim stresovat v prosinci co komu. Aj ked musim priznat, co su nasi uz po 70, ide to stuha :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
@Bábi Zlopočasná píše:
A sadne sa k stedremu stolu, ktory by mal predpovedat stedrost do buduceho roku, a rozdaju sa darceky pre tych, ktorych mame radi. ;)
To ze sme sa zastavili, zamysleli nad zivotom a boli na seba hodni, to je zalezitost adventu.

tak štědrost do budoucího roku je pro mě desetikoruna pod talířem a ne plno dárku..to je zase kliší..rozdáme dárečky těm co máme rádi a když jim nic nedáme tak je asi nemáme rádi..( stejné jako s dušičkama..ted je svátek, vyražme všichni na hrob, je jedno že tam chodíme i během roku, ted se prostě musí ) možnáí nemám ráda když musím dělat něco jen proto že se to musí.. :think:

• Citovat
  • Upravit
31104

@Cuddy u nás se taky vedou dopisy ježíškovi, ale zrušili jsme to na můj popud a už si fakt nedáváme nic.

Totiž ono bylo těžké se zamyslet, co tam dát, aby to nestálo moc - pocitový limit byl tak 200 Kč - je nás fakt hodně. Tak jsem si třeba přála šálu - říkala jsem si, to mi je jedno jaká bude. Dostala jsem takovou, která se mi prostě vůbec nelíbila. Nevím co s ní bylo špatně, ale vypadala na mě tak nějak blbě. Pak sprchový gel. No zrovna jsem dostala nějaký sladce vonící (ač jsem psala něco se zeleným čajem) atd.
Prostě tyhle drobnosti si každý lépe koupí sám. A je to detailu dobře.

Třeba můj manžel i nesnáší dárky, protože, co si sám nevybere, tak se mu nelíbí. Jemu asi chybí ta chvíle nákupu, ta radost, z toho, že to „ulovil“. Nevím. Ale ani já netrefím třeba tričko, aby se mu líbilo, natož někdo jiný. A on nic co není spotřebného nechce.

A tak bych mohla pokračovat. Ono na všechno se dá podívat tak i tak. Ale když je člověk náročný, těžko se mu zavděčit. A já bych se zase cítila nesvá, kdyby to byly drahé věci. Výseledek by byl asi podobný. Bylo by to těsně vedle.

Dřív jsem taky byla ráda za dárky od mámy. Koupila mi, to co já bych si sama nekoupila. Ale takové věci už dneska nejsou. Když už si musím něco přát, tak je to vždycky jídlo. A ježíšci? Přijde jim divné mi kupovat jídlo, takže vyberou něco sami… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
11.11.13 15:43

Taky nesnáším megalomansky vánoce za x tisíc, bohužel polovina rodiny nesdílí můj názor. Dárky ano, ale malé co udělají radost i kdybych je dala během roku a ne veliké dary jenom proto, že jsou vánoce a po vánocích počítat hodiny, kdy už přijde výplata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
11.11.13 15:43
@Bábi Zlopočasná píše:
Tak my sme mali vzdy darcekov hromadu, a nevyrastli z nas mamonari, co maju vianoce len o darcekoch. Ale to sustenie papiera k tomu patri. Ja som vlani dostala troje tluste puncochace, a zabalene v troch balickoch. A ako ma potesili :mrgreen: :andel:

Však ano. Ale já se těším, že si konečně jednou užiju advent bez shonu a stresu. jsem doma, budu mít čas na pečení. Teda pokud se do toho malý nevloží. A budeme moct si Vánoce užít v klidu domova. Přijde za námi rodina (ne my, že se někam budeme vláčet) a popovídáme. A bude fajn.

Dárky pro mě nejsou podstatné. Podstatná jsou světýlka na Vánočním stromečku a cukroví. Malý něco dostane. Jak od nás, ale to se nebojím i od babiček a tetiček a strýčků. Má jich tolik, že ho to ani nebude zajímat. Jak říkám, letos je ještě malý.

Jinak u nás byla vždy kopa dárků, ale hodně malých a drobných. Mě se to líbí. Ale je mi jasné, že velmi brzy přijde doba, kdy jak nedostane to a to z TV reklamy bude úplně jedno co v těch dalších balíčkách je. Upřímně. Dokud je malý, že z toho nemá rozum, nevím proč bych si to měla do bytu pouštět.

Nicméně uvidím, k narozeninám jsme taky říkali, že mu toho nebudeme moc dávat a nakonec měl 5 dárků. Já se rozhodnu intuitivně, když něco uvidím a nebudu na to muset stát frontu a dokážu mu to až do Vánoce nedat, tak to zabalím. Nakonec funguje i to, co navrhoval můj muž už na narozeniny. Zabalit mu něco starého. Vážně teď ještě neví co a jak. Důležité je, abychom si užili tu zábavu.

Příspěvek upraven 11.11.13 v 15:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
11.11.13 15:45

Posledni tri roky mame Vanoce bez darku a mne se neskutecne ulevilo, nemusim se mackat v obchodech, stresovat se, jestli veci objednane po internetu dorazi vcas a navic absolutne nemam cit pro vyber darku, ne ze bych nechtela neco dat, ale vzdycky byl problem neco vymyslet :zed:
Domluvili jsme se, ze darky zavedeme az s detma, ale asi to nechame az na pristi rok, ted bude male jen sest a pul mesice, tak si myslim, ze z toho stejne jeste nebude mit rozum, stromecek a vyzdoba ji musi stacit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.13 15:46
@smurfka píše:
tak štědrost do budoucího roku je pro mě desetikoruna pod talířem a ne plno dárku..to je zase kliší..rozdáme dárečky těm co máme rádi a když jim nic nedáme tak je asi nemáme rádi..( stejné jako s dušičkama..ted je svátek, vyražme všichni na hrob, je jedno že tam chodíme i během roku, ted se prostě musí ) možnáí nemám ráda když musím dělat něco jen proto že se to musí.. :think:

Tak stedrost do buduceho roku su oplatky s medom, kracun, vsetkych 6 vianocnych chodov a misa ovocia - aby nic nechybalo, retaz okolo noh stola… darceky tym, ktorych mame radi, pretoze ich mame radi, pretoze sme si na nich spomenuli. Ja som tak vlani nasim este den pred stedrym vecerom posielala kurierom okrem darcekov aj umely stromcek, lebo boli chori a nemohli do lesa. A ako klise mi to neprislo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.13 15:50

@Myrha moj manzel dostava pravidelne pod stromcek holenie a sol do kupela. Vie ze to dostane, vie ze MUSI sol za rok vypotrebovat. A akurat hovori ze bez darceka by to bolo takove… suche :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
11.11.13 15:52

Mimochodem dárek, co mi udělal radost - včera - jsem nějaká chcíplá, manžel šel s malým ven a přinesli mi kaštan - malý ho sice nejdřív ochutnal, než ho vydal, ale bylo to roztomilé.

Nějak mi tohle udělalo větší radost než celé Vánoce. Nicméně my to s těmi dárky takto zaonačíme.
Vlastně předloni jsme si dali s manželem dárky. On dostal krabici granka a já podložku na sushi.
Tak uvidíme letos :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1939
11.11.13 15:52

Já chápu dávání si dárků v kruhu rodinném, tím myslím sebe, muže a naše děti… Výši peněz za dárky nepřeháníme…nám stačí drobnosti (třeba si přeji řasenku nebo nějakou knížku o tvoření) manželovi něco drobného do sportu nebo si společně koupíme něco, co bysme chtěli…no a dětem též s mírou, aby měli radost. Půjčky a drahé dary odsuzuji.
A lidi, kteří dárky vyžadují od druhých jsou sobci. Dárky se mají dávat z radosti a ne že čekám co dostanu JÁ. A na takové je nejlepší se opakovaně vyprdnout a dojde jim to samo (jako moje budoucí švagrová a její nepotřebné kosmetické balíčky o velikosti testru ze značkové parfumérky…kdyby koupila obyčejný sprcháč 250ml udělá všem větší službu ;) )
A když se rodina sejde, jsme rádi že se vidíme a pokud někdo něco donese, tak pro všechny vínko, ochutnat své cukroví a povykládat co kdo našel pod stromečkem (to hlavně děti). Takže tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
11.11.13 15:54

@vrtulka78 v šesti a půl měsících se jí bude líbit ten rozsvícený stromeček. Já řeším, zda ho v roce a půl bude ochoten nechat na zemi a neoškubat ho :think: nebo zda by bylo bezpečnější bez stromečku, jen s větvemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
11.11.13 15:55
@Bábi Zlopočasná píše:
@Myrha moj manzel dostava pravidelne pod stromcek holenie a sol do kupela. Vie ze to dostane, vie ze MUSI sol za rok vypotrebovat. A akurat hovori ze bez darceka by to bolo takove… suche :nevim:

no jo jenže právě pěnu do koupele manželovi koupím i jen tak. Jemu to taky udělá radost, že si jí nemusí kupovat a jít do drogerie, ale nerad by čekal až na Vánoce, když mu došla teď, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ve-ru
11.11.13 15:55

:zed: Všichni se přetvařujete, každý má rád dárečky :pocitac: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
23847
11.11.13 16:00

Omlouvám se, nečetla jsem diskuzi, ale sdílím absolutně stejný názor se zakladatelkou. Naneštěstí tohle pravidlo z rodiny respektuje pouze ségra, s tou si nedáváme nic :pankac: bohužel, dětem se kupovat musí :roll: Už tu někdo poradil, jak taktně přesvědčit i zbytek příbuzenstva, aby se na dárky vys..li??? :mrgreen: A to včetně dětí. Jako oni chtěj vidět, jak maj děti z dárků radost, ale kua, barák plnej krámů, některý příbuzný nemaj prachy, tak jim koupí laciný šunty asi od větví, co nefungujou hned po rozbalení pod stromečkem, tak jakápak radost? :zed: :zed: :zed: Kluk si přeje foťák - ten už jsem mu koupila sama a myslím, že by mu to úplně stačilo - to je zábava minimálně na týden, tak nač další miliony autíček a pičičandiček?
Mezi dospělýma to funguje tak, že si nadiktujeme vzájemně, co bychom si přáli zhruba ve stejné ceně a pak si to vzájemně koupíme. Njn, ale většinou nemaj přesně ten typ, takže se koupí něco podobného a akorát to obdarovaného nase.re, páč sám by si koupil typ úplně jiný. :zed:
Nejlepší dárek pro mne by byla poukázka na hlídání obou dětí - čas, který si určím a bez pindů alá „tak já si to teda kvůli vám zařídím a nepůjdu tam a tam, kam jsem plánovala už měsíc“ aspoň jeden den a noc. Njn, ale macecha: „vždyť já Vám ráda pohlídám, to je samozřejmost a ne dárek“ jo prd velebnosti :zed: :mrgreen:
Tak jsem si postěžovala jako autorka, ale partnerovi stejně dárek dám - poukaz pro dva do pivních lázní (mmch máte tip na nějaké dobré poblíž Prahy?) anebo na prodloužený víkend do Mariánek třeba, pěkně i s procedurama, páč tam chci jet sama taky :pankac: :oops: :mrgreen: Že se tam partner bude nudit je mi sobecky jedno, hehe, ještě mi bude muset děkovat za dar :jazyk: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová