Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@smurfka nechapes, alebo nechces pochopit. Tak este raz. Preco mas s prckom ritualy? Preco ho kupes vzdy pred spanim, a nie kedykolvek pocas celeho dna? Len preto ze je sest hodin, tak sa to musi?
A preco si myslis ze dospely clovek nepotrebuje ritualy?
Ale mozno mas pravdu, mozno to ma vyzerat takto: Milacik, dnes je ten valentin, ale suseda dava manzelovi pusu len na valentina, a inak nanho cely rok krici, tak aby som nebola potvora ako ona, Ty dnes dostanes po papuli a na veceru si chod k mamicke, my mame len pripalene topinky. A neopovaz sa protestovat, lebo schytas este jednu, dnes je ten valentin, a mna tak serie ako su ludia okolo mna pokrytecki a vyznavaju si lasku, ze ak nebudes spat na gauci, podavam o rozvod.
@smurfka To já ještě radši vymýšlím dárky, jsem ráda, že někomu můžu udělat radost
A většinou vím hned, co komu dát. ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Ale to robis tiez preto, ze sa to na vianoce „musi“. Ved zastavit sa a travit cas s rodinou mozes aj behom roku, nemusis na povel na vianoce, lebo sa to tou dobou musi
Podme sa vzopriet musu a cely advent kazdy den slapnime aspon jednemu cloveku na nohu
nee to jsem možná blbě napsala
jde o to, že přes rok prostě není čas se sejít takhle pohromadě, takže se scházíme na svatbách, narozeninách a na Vánoce
to mám na Vánocích ráda, pro mě nejsou dárky důležitý ![]()
My si taky dárky nedáváme
co chceme si koupíme a pokud se snažíme opřekvapení, tak naděláme víc paseky než užitku. A pokud nejsem schopna se s překvapením trefit do vkusu tak, aby měl obdarovaný opravdu radost a nešel to za 3 dny měnit, tak nic nekupuju. Nebo koupím co si kdo řekne - případně věnuji finanční obnos (to oceňují hlavně bráchové) ![]()
@Ve-ru píše:Všichni se přetvařujete, každý má rád dárečky
![]()
a jak ty víš, co mají rádi ostatní?
@Ukulina píše:
To ano. Ale mě vadí, že se to „musí“. Pro mě je to jen přesouvání peněz formou dárků. Nikdo kolem mě nemá na rozhazování, často to zklouzlo k takovým těm praktickým dárkům. Jakože matka si přála kulmofén. Kurník, ten si snad může koupit sama.
Nebo se mi příčí ten přístup - já vám pošlu peníze na účet a vy si koupíte, co potřebujete. Sakra, radši dostanu kilo čokolády hezky zabalené od Ježíška, kdy dárce vidí, že mám fakt radost!
Třeba by si ho nekoupila sama, protože by to brala jako ne úplně důležitou věc
A dárečky nejsou o penězích a myslím, že každý má na to, aby třeba upekl sušenky a dal je do nějáké pěkné krabičky, popř. koupil nějákou pěknou voňavou svíčku
Jenom chtít ![]()
@VílaZvonilka píše:
Tak to jo, to jsi hodná, že to neodmítneš.
Viď?
Ale nejradši mám stejně ty pohádky a to obžerstí
![]()
Penize dam letos starsimu synovi - 18ti letymu. Myslim, ze potesim.
Jinak se segrou docela jedeme v tech poukazkach do kramu (typu Esprit, Promod apod), ted se da koupit i poukazka do celyho nak. centra, a necht si pak obdarovany vybere podle svyho vkusu a potreby (at si za to klidne pak udela nakup na domu v DM
- to uz neresim).
Nasim letos taky poukazku, do nejakyho OBI apod, na jare si muze mama vybrat neco na chatu. Nejaky to vybirani svetriku, vonavek apod uz vubec nedelam.
@Myrha píše:
a jak ty víš, co mají rádi ostatní?
Ještě jsem neviděla nikoho, kdo by se zlobil, že dostal dárek ![]()
@Ve-ru píše:
Třeba by si ho nekoupila sama, protože by to brala jako ne úplně důležitou věcA dárečky nejsou o penězích a myslím, že každý má na to, aby třeba upekl sušenky a dal je do nějáké pěkné krabičky, popř. koupil nějákou pěknou voňavou svíčku
Jenom chtít
Pak si rozumíme! Protože
a) matka ten kulmofén používá při každém mytí vlasů. Pokazil se jí, musela používat jen fén a to ji štvalo. Ale usoudila, že když si objedná kulmofén od Ježíška, ten bude mít míň práce s vymýšlením a ona nebude muset kupovat za své.
b) dárky typu sušenky, voňavá svíčka jsou ok, já psala, že si mezi dospělými dáváme jen drobnosti pro radost.
@Ve-ru píše:
Ještě jsem neviděla nikoho, kdo by se zlobil, že dostal dárek
Já už jo! Třeba můj manžel zuří, když dostane povinný dárek od osoby, se kterou mají zničený vztah, ale tato osoba ho obdarovává, protože jsou přece ty vánoce ![]()
Ano, k Adventu a Vánocům to patří - mimochodem kolik lidí ví něco o zrození Krista ![]()
V reálu začíná před Vánocemi leda rozjímání o tom, kolik bramborového salátu a cukroví. Tuny žrádla ve vozících nasvědčují tomu, že to bude leda rozjímání, jak nacpat panděro u televize. K tomu chlast, pivo. A k tomu informace, kde bude tentokrát parkovat Santa Clausův kamion Coca coly. Zástupy ateistů v kostele v jeden den v roce na půlnoční, to je taky kýč jak vyšitý. Jindy do kostela nepáchnou, ale holt se to nosí, tak tam stádně jdou. Kolik z nich dá dohromady Otčenáš? Schválně…K dárkům, ráda je dávám, ráda dostávám. S výběrem si ale dávám záležet a plánuji je s předstihem( letos už mám zabaleno ).Třeba jedné milovnici mopslíků jsem pořídila speciální polštář s potiskem na ebay až v Malajsii. jiné vzácnou vůni zase v Itálii, tady není. Vysněný dárek seženu i na druhém konci světa, v Tescu nikoli. Nejsem z těch, kteří chtějí druhého odbýt a sama být odbyta zlevněnou kazetou z Kauflandu. Nepřeji si praktické dárky, žehličku nedávám ani nedostávám. U výběru velmi přemýšlím. Vánoce naopak pojímám v gastronomicky velmi střídmém duchu. Nesnáším české vánoční obžerství. O českých vánocích se nerozjímá, ono se většinou hlavně žere.
@Bábi Zlopočasná píše:
Tak ono sa vzdy nieco najde, co dojde akurat okolo vianocProste nas doma neurazaju prakticke darceky. Pred tyzdnom som posielala manzelovi link na knizku co chcem, a vcera uz bola na poste… keby neboli vianoce, tak si ju rovno sama objednam… takto to bude musiet chudak este balit, to je hruza
![]()
jojo nás taky ne, já nepraktické ráda nemám.
Já vlastně měla nejdřív ráda praktické a teď už mě chlap nakazil a mám nejradši žádné. Dřív jsem je fakt ráda dávala i jsem si pamatovala, všechny narozeniny, výročí atd. Jenže postupem času se sejdeme jen v těhle příležitostech a přijde mi divné si pokaždé, co se vidíme si něco dávat. Navíc jak se vídáme málo, je o to těžší něco trefit.
Přitom, dárkem je už to, že se vidíme.
S manželem to fakt nejde a s dítětem teprve uvidím až to bude aktuální. Na narozeniny se mu dárky líbili, ale jen 2, pak už ho to nebavilo.
Nepročítala jsem to tu, jen úvodní příspěvek…
Mě rozesmutnil už název tématu
Za mě - dárky patří k našim Vánocům stejně jako ta večeře, strom a ostatní pičičmundy okolo. Loni jsme všichni měli docela málo peněz, tak se řeklo, že si dárky dávat nebudeme… Tak zněla dohoda a přesto nakonec každý někomu něco dal, aniž bychom o tom mluvili, nebyl jediný člen rodiny, který by dodržel dohodu ![]()
Každoročně si dáváme dárky tak do dvou, tří stovek, takže žádná elektronika a podobné, dáváme si kraviny, drobnosti, nic obřího, prostě pozornosti.
Takže ne, já si nedokážu představit Vánoce bez dárků. U nás to k tomu patří, všichni rádi dáváme (není to o dostávání, to by jinak loni dohoda dopadla jinak
)