Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ve-ru píše:
Třeba by si ho nekoupila sama, protože by to brala jako ne úplně důležitou věcA dárečky nejsou o penězích a myslím, že každý má na to, aby třeba upekl sušenky a dal je do nějáké pěkné krabičky, popř. koupil nějákou pěknou voňavou svíčku
Jenom chtít
blbý je, že spousta lidí třeba cukroví jako dárek nebere. Voňavé svíčky nenávidí akorát se jim doma kupí. spotřební věci neberou jako dárek atd. U nás to tak není.
Ale setkala jsem se mockrát s názorem, že než zase debilní sprcháč raději nic. Každý si pod dárkem představí něco jiného.
To že tobě přijde hezká voňavá svíčka jako dobrý dárek, neznamená, že to ocení všichni.
@Ve-ru píše:
Ještě jsem neviděla nikoho, kdo by se zlobil, že dostal dárek
můj muž - vidí za tím já jsem ti dal dárek, co mi dáš ty… Štve ho to a když to je náhodou někdo, komu se může vyhnout. Dělá to pak.
můj bratr - když mu někdo dá dárek, který se mu nelíbí. nesnáší to, že ho ten člověk dostane do situace, ve které neví co má dělat.
Já od doby co jsem dělala v obchodě a kdy se kolem Vánoc vytvořilo šílenství a já vidím ty tuny a tuny svíček, plyšáků, přáníček, talismanů, které jsem vždy měla tak ráda, ale teď si pod tím představím jednu velkou skládku.
Každý má jiné zkušennosti. A opravdu nemůžeš mluvit za ostatní.
@CokeLady Nečetla jsem diskuzi, ale zrovna nedávno jsem se rozčilovala úplně stejně. V rámci rodiny, už jsem si to vyřešila. Teď mě ale vytočila kámoška, která prostě zarytě opakuje, že mi stejně dárek koupí.
Tak jsem zvědavá, jak se bude tvářit, až ode mě nic nedostane. Nechápu celkově důvod výměny dárků mezi dospělými. Co chci, to si koupím. Chlap by se mi netrefil do vkusu, tak jsem mu musel vždy říct co chci. A rodičům či prarodičům to bylo každoroční trápení. Letos jsem objednala ty trapné kalendáře s fotkama a tím to pro mě hasne. Chci jídlo a pohádky
Jen mě nikdo nechápe ![]()
@Deninina
pokud si kamarádce řekla že opravdu nekupuješ a ona stejně chce, určitě bych nic nekupovala..ona si beztak myslí že si děláš srandu a něco ji koupíš, ale pokud to uděláš tak se toho nikdy nezbavíš
@CokeLady Nečetla jsem diskusi, rozdala bych dárkové poukázky. Pro maminy třeba do DM, nebo do obchodů s oblečením, kde rády nakupují. To pořídíš za jedno odpoledne.
Dítěti bude rok, druhému jsou 4. Menší dostane sadu 3 autíček z IKEA, starší vláčkodráhu taky z IKEA (oboje nakoupeno už asi měsíc) a něco na zimu na ven, koukala jsem na boby ZIPFY nebo tak nějak. S přítelem si koupíme navzájem knížku + po Vánocích něco ve slevách do domácnosti, jako každý rok.
Taky se s tím moc nemažu.
@Gina108 píše:
@Mistessa no vidíš, mě strašně s.re, když dostanu obyč sprcháč, co si můžu koupit sama a ještě mě ten dárce ochudí o tu možnost vybírat si o vočuchat celou drogošku. Extra drahý sprcháč, řekněme tak nad 200 za 250ml bych si sama nekoupila, tak zas ocením, že mi to někdo dal, byť by to byl tester
Se prostě člověk nezavděčí.
![]()
![]()
Hmmm
tak to se asi nezavděčí všem…chtěla jsem hlavně říct, že než všem kupovat kýčovitou plastovou vaničku a v tom olejnatý lesk, který vyteče ani nechci
a sprcháč ve 20ml lahvičce, tak se na to raděj vyprdnu jen proto že je to z Douglas…a myslím, že švagrová za to ani moc nedá, pač se všeobecně ví, že na bratrově rodině šetří a kupuje jen aby něco dala na oko hodnotného (a právě to nechápu, proč se na to nevybodne a zrovna za tu hodnotu nekoupí něco použitelnějšího, v lepším případě nic
) Ale jak píšeš, není na světě ten, co by se zavděčil všem…proto je lepší dát si dárky doma a s těmi ostatními se spíše společensky potěšit.
@adam75 když ono je to těžké, dát sestře dárkovou poukázku, tak je smutná. Pro někoho je to super, pro někoho je to ukázka, jak si ho odbyla.
Můj názor je takový, že každý to cíti jinak a může si to zařídit podle sebe…
Osobně jsem jako dítě trpěla, když naši dopředu řešily, že nemám moc čeka na Vánoce atd.. raději dát málo ale neřešit, většinou jsem se cítila blbě.. To k dětem.. nikdy bych dětem dopředu neříkala, že nic nedostanou, že dostanou málo, a pod.. prostě koupím co chci a neřeším dopředu..
Co se týká dospělých, tak my to máme jenom nejbližší, já už jsem taky zatrhla takové, tchýně, švagrová, děti od švagrové, naštěstí ji to tkay vadilo, tak prostě jenom dáváme u nás dětem a mezi sebou jenom maličnost pro radost.. Bu´d si koupíme sami a nebo víme dopředu co asi druhý nadělí..
Myslím, že záleží na pojetí svátků a jak to kdo podá… Když to někdo vidí jenom jako přesun peněz a nebo třeba kdo dá víc - u nás tchýně co kolik stálo, tka opravdu smysl Vánoc to postrádá. Kdo to bere tak, že chce někomu udělat radost je to jiné.. NO a ten druhý to je taky kapitola sama o sobě. V dnešní době se málokomu kdo zavděčí, to taky každý bere jinak.. mě manžel neurazí ničím, i kdyby mi koupil sadu drogeie, jde jenom o pozornost, uršitě byh nebyla nas.. jak jedna známá, co čekala něco oridinálního
![]()
@Myrha píše:
@adam75 když ono je to těžké, dát sestře dárkovou poukázku, tak je smutná. Pro někoho je to super, pro někoho je to ukázka, jak si ho odbyla.
Přesně tak. Kolik lidí, tolik přání a názorů… ![]()
@Myrha Nevím, jak je velká sestra, moje už je dávno dospělá. Takže to stavím tak, že buď mi přesně řekne, co chce, nebo čirou náhodou někde něco vidím, o čem vím, že se jí to bude šikovat no anebo poukázka. Vím, že by chtěla velkou kabelku, ale co když žádnou pořádnou neseženu? Mám kupovat nějakou horší, protože Vánoce se blíží a už nemám čas vybírat? Nemíním kupovat nějakou blbost, kterou za rok vyhodí.
@Deninina píše:
Nechápu celkově důvod výměny dárků mezi dospělými.
Nevím, co je na tom k nepochopení, prostě je to poměrně jednoduchý způsob, jak někomu dát najevo, že ho mám ráda, že na něj myslím a že ho alespoň trochu znám (pomocí výběru dárku)… Jasně, to samé můžeš dát najevo třeba pomocí při stěhování nebo já nevím čím, ale ne vždycky takové příležitosti jsou k mání, že ![]()
Já osobně ráda udělám radost dárkem a je mi jedno, kolik člověku je. Stejně jako má z dárku radost dítě, tak ji může mít i dospělý, proč ho o to ochuzovat? Jen proto, že už je „velký“ a je na čase žít jen pragmaticky a děsně dospěle a rozumně?
@Fjodorka taky to tak beru.. důvod… prostě hci někomu udělat radost, ů někdonapíše, že můžu behem roku, no může no, ale to můžu udělat si rybu a salát
prostě Vánoce jsou Vánoce…když to někdo tak nebere, je to jeho věc, ale smysl dárků neni nakoupit hromadu ve vyýprodeji v tescu a nechat si to zabalit alě třeba kouipit maličnost, pěkně to zabalit a dát si to..
Smysl dárků by s emohl řešit i na narozeniny a svátky
@adam75 Sestře je 33
, přesto si přeje dárek ne peníze. Ode mě jí potěší něo na sebe /klidně rukodělného/ nebo uvařeného. Od druhé sestry zase knížka. Protože ví, že jí to vybereme dobře. A ona nerada nakupuje natož na sebe. Proto, pro ní poukázka není dárek.
Já to mám vyřešené. Vánoce neřešíme. Narozeniny jen kulaté. Za to jsme teď spolu byliy v Ikea pomohla jsem jí vybrat vybavení do obváku. Kdby mohla, tak si tohle přeje k narozeninám. Ale má je až v únoru, tak jsme nečekaly na narozeniny ![]()
Jako vybírat dárek je samozřejmě i o tom, znát toho člověka. Třeba jeden brácha nesnáší měkké dárky a druhý je miluje.
Ale jsem ráda, že jsme to v dospělosti prostě už zrušili.
Mimochodem já zas dárkovou poukázku - třeba do Marks & Spencer ocením
. Takže chápu jejich kouzlo.
Jinak můj muž - ještě, že mi dárky nedává. On si třeba není schopný zapamatovat, jaké mám ráda mléko, nebo sušenky. To by to s dárky dopadlo ![]()
Přesto vím, že mě miluje a nemusí mi to dokazovat tím, že si zapamatuje něco, co pro něj důležité není. Zároveň ho ctím i tím, že akceptuji, že mi to dává najevo jinak - po svém.
Mimochodem nedáváme si nic ani k svátku, narozeninám, výročí.
Za to když jdu nakoupit, vzpomenu si a koupím jeho oblíbenou čokoládu.
Příspěvek upraven 11.11.13 v 18:09
@smurfka No právě, asi bude zklamaná, ale já jsem taky zklamaná, když dostanu nějaký lapač prachu, který stejně nevystavím a je mi akorát líto, že se utrácejí peníze za blbosti, které vlastně ani nepotěší.