Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A moja starsia, ma tri roky, a pod stromcek si praje lepidlo
Lebo ho vybabrala aby si zalepila ruky, a teraz nemozeme tvorit
tak musi byt dobra, aby mohla dostat to lepidlo
![]()
@smurfka píše:
třeba protože to je něco co by sis stejně jinak musela koupit sama,, když už dárečky ta něco co by sis nekoupila..třeba příklad..celý rok si kupuješ vonavky tak do stovky dvou, ale sníš i třeba hugo bos ale ty prachy za to dát nechceš..takže to dostaneš ale sama by sis to nekoupila..zatímco známku si musíš koupit tak jako tak..
@Ukulina píše:
Prostě to pro mě není pořádný dárek. Je to něco, co bych si musela sama koupit. Já si pod dárkem představím něco fakt pro radost.
Spíš to bude otázka pohledu
. Mně udělají radost teplé ponožky a pixla dobrých sušenek, a budu pod stromečkem mlaskat blahem. Drahý parfém by mě nepotěšil, když něco potřebuju, tak si to koupím, osobně jsem dost praktická, takže předražené pozlátko mi radost určitě neudělá. A své děti budu vychovávat podobným směrem - pokud mi udělá vůně za 100 radost, tak nevidím důvod, proč by za ní někdo měl dávat 1000. Není to o ceně toho dárku, ale o tom, jakou radost to udělá OBDAROVANÉMU
.
@Bábi Zlopočasná píše:
A moja starsia, ma tri roky, a pod stromcek si praje lepidloLebo ho vybabrala aby si zalepila ruky, a teraz nemozeme tvorit
tak musi byt dobra, aby mohla dostat to lepidlo
![]()
To je super
.
@CokeLady píše:
Určitě je to o úhlu pohledu, protože já mám takové štěstí poslední roky, že třeba od babičky dostanu kosm. balíček z Lidlu, co putuje někam do šuplíku, šátek strašného vzoru asi z Globusu, který bych na sebe nikdy nedala a čokoládu s karamelem, který nesnáším. Prostě mi to přijde jako plýtvání peněz.
@CokeLady píše:
Ahoj ženský,ráda bych se zeptala, zda někdo máte nebo jste někdy měli Vánoce bez dárků?
Upřímně jsou dárky to, co mě na Vánocích rozčiluje.
S našima jsme se dohodli, že si nic dávat nebudeme. Ale stále je dalších x lidí, u kterých je výměna dárků pravidlo.
Mně to nebaví.
Obchodní centra jsem zavrhla kompletně, na to nemám nervy a energii (letos jsem se fakt zařekla, že NE), jedině po netu. Ale nechápu proč kupovat dárky lidem, kteří co chtějí, tak si koupí sami, oni sami vědí, co a jak chtějí. I dárky typu kalendář s fotkama dětí mi přijde blbej, mně se to nelíbí (bez urážky, dělá to skoro každej).
To samé s dárkem pro dítě, zatím batole, co potřebuje nebo co chci aby měl - oblečky, hračky, kočárek… má. A co nemá, to nechci aby měl nebo to nepotřebuje. Nechci mít z domova skladiště s hovadinama a je mi proti srsti kupovat hračky z reklam, nějaký pseudonepostradatelný pro vývoj (jak z ekologického, tak ekonomického hlediska). Stejně z toho nemá vůbec rozum. Objednala jsem mu batůžek, ale stejně jsem mu ho dala hned jak dorazil. Prostě ho potřebuje, tak jsme mu ho dala.
To samé s manželem - máme společné peníze, tak si každý koupí co chce, stejně vidíme na výpisu kolik kdo kde platil apod. Hodně věcí se dá dát do nákladů firmy, tak je lepší to kupovat na firmu a na věci pro mě nemá manžel vůbec vkus.
Já to asi nevyřeším, tedy v rámci manžela a syna ano, ale jinak stejně budu muset zase kupovat vymýšlet, kupovat věci, které obdarovaný třeba ani nechce… stejně tak jako já jsme už x let nedostala nic, co by se mi hodilo nebo líbilo…
Prostě jsme si přišla jen postěžovatjá chci stromeček, světýlka, cukroví, pohádky ale nechci ty debilní dárky!
naše širší rodina se rozrostla tak, že kupování darů (a nemyslím bebechy do vitrínek) by zruinovalo každou kasu, takže se zavedla dohoda, že dary se dávají jen dětem. Neskutečná úleva pro všechny - jak finanční, tak inteligenční. Už netřeba po nocích vymýšlet, co komu, aby z toho měl i užitek.
Tak Vám tady vlezu, jelikož téma je zajímavé a jdu si rovnou pro radu
Co koupit tchýni??? Rádi s manželem nakupujeme dárky, hlavně pro naše děti, babičky, tchánovi ještě jakš takž, ale tchýni a manželově sestře už s odporem. Tchýně ať dostane cokoliv, tak se ksichtí a dárky má schované ve skříni v krabici. A ona sestra je vychcaná a vždy chce foťák, mobil atd. Nechci dávat za ně 2tisíce, když jsou takoví jací jsou. My se snažíme, vymýšlíme a oni nás(o to ani tak nejde),ale děti odbydou, stylem, tu máš bodyčko a čau. Tak co s nima?
Bych věděla, ale není to slušné ![]()
Milé a vítané dárky nejsou jen o penězích. Třeba mně udělá ohromnou radost pytlík(pytel) sušených hub.
@Ejmule Dala bych jim nějákou klasiku - kazetu s kosmetikou
Těsně před svátkama je mají v Rossmanu hoooodně levné
![]()
@Burj Chalifa píše:
Milé a vítané dárky nejsou jen o penězích. Třeba mně udělá ohromnou radost pytlík(pytel) sušených hub.
taky bych uvítala sušené houby
A takové nakládané lišky ![]()
http://www.tvtonline.in/index.php?… znáte? Přesně můj pohled na dávání dárků ![]()
@Deninina píše:
http://www.tvtonline.in/index.php?… znáte? Přesně můj pohled na dávání dárků
Preto som sa pytala, co si myslite o svadobnych daroch. Pretoze tie zavazuju ku kupe darceka primeranej hodnoty az bude mat darca podobnu udalost - svadbu, krstiny, okruhle vyrocie cohokolvek. ![]()
Přiznám se, že vánoce bez dárků jsou mým snem. Bohužel, zatím se mi ho nepodařilo uskutečnit. Vánoce mám ráda - atmosféru, stromek, kapra, pohádky, povídání s rodinou, když se sejdeme. Ale jen si před vánoci vzpomenu na dárky, to by mě kleplo.
Nejde o to, že bych nerada lidi obdarovávala. Problém je čím. Peněz moc není a nikdo z rodiny si nedá vymluvit, že mezi sebou dávání dárků zrušíme. Párkrát jsme si to odkývali, že jo. Jenže skoro těsně přes svátky se pak zmíní, že přeci nějakou maličkost mají, tak jsem na poslední chvíli stejně ještě sháněla jako pitomec.
Když se všech zeptám, co chtějí, tak že neví, že ať je to překvapení a pak se tváří kysele, když něco vyberu sama. Přiznám se, že i já musím radost předstírat.
Mám všechny moc ráda a je mi líto, že nechápou, že mi od nich stačí popřát pěkné svátky. že si snad něco musíme dokazovat dárky, protože jsou vánoce a tak se to MUSÍ.
Chápu, že každý nás má povědomí o koníčcích svých přátel či příbuzných. Ale podle mě se jen málo kdo se fakt trefí. Jste si tím třeba jistí vy, že se fakt do vkusu příbuzných trefíte?
Já třeba ráda čtu. Mám doma asi tisíc knih a po celý rok chodím do třech okolních knihoven. Tím pádem na vánoce většinou dostanu něco, co jsem nejméně jednou četla, či to mám doma. Někdy jsem knihu dostala dokonce ve 3 exemplářích. Lístek na výměnu nikdo neměl.
Mám zásobu pěn do koupelí a podobně (máme jen sprchu), zásobu kosmetiky z aloe vera (alergie) a sprchových gelů a mýdel si na dva životy.
Též zásobuji charitu oblečením, protože ho dostávám zásadně malé, krátké a podobně. S dlouhým by se dalo něco dělat, ale takové štěstí mě nepotkalo. Lístek na výměnu opět nikdo nemá. A když tedy oblečení nabídnu někomu z rodiny, dárci jsou uraženi. Když to dám na charitu, většinou se mnou měsíc či déle nemluví.
Malé boty jsou také bomba.
Mám též ráda kočky. Mourka už sice nemáme, ale pro kočky mám stále slabost.
Což okolí ví.
Tím pádem jsem majitelem 259 ks různých figurek koček, které mám v krabici ve sklepě. Dárky z vánoc za posledních asi 20 let.
Jenže máme doma 2 alergiky na prach. A mým snem fakt není po návratu z práce každý den pucovat tuhle sbírku, aby se mi moje dva alergici doma nedusili.
Dárcům se to sice nelíbí, ale letos jsem se rozhodla tuhle sbírku věnovat jednomu sběrateli, co kočky sbírá. Alespoň někdo z toho bude mít radost.
Další zajímavý dárek, co jsem dostala je žehlička na vlasy. Kdybych neměla vlasy rovné, třeba by mě potěšila. Takhle se nejspíš jen nevhodný dárek předal dál.
Prostě nemám ráda vánoční dárky.
Tak ráda bych si tedy sama řekla, co chci. Jenže se nikdo neptá. Nebo rovnou zamítne s tím, že to bych ale neměla pod stromkem překvapení. Ale já nechci překvapení. Já si chci užít jen tu atmosféru bez dárků.
Když si jen uvědomím, kolik já utratím za dárky co nepotěší. Nebo co naopak kdo věnoval mě a za ty peníze si mohli koupit něco potřebného pro sebe.
V celku jsou to tisíce, když se to sečte.
Proč nikdo nechce pochopit, že bych měla radost z ponožek, teplé šály nebo třeba balíčku dobré kávy.
A tak i letos čekám, jak neudělám radost a nebudu mít radost.
Někteří příbuzní sice nesnesou nedávat si dárky, zatvrzele na tom trvají, ale ani jim se nelíbí skoro nic od nikoho. Pak to mění dál a často zapomenou co od koho dostali, a tak často pak dostáváme za rok to, co jsme darovali. Občas, když se extra netrefíme do jejich vkusu, klidně to vrátí hned.
Už jen ten stres z nákupů tak kazí atmosféru.
Nechme dárky dětem. Ale pro dospělé je to často spíš týrání.
@Ve-ru právě,že kosmetiku dostala, jelikož jí sama prodávám, tím jsme se nezavděčili, dostala balík sypaných čajů a sirupů jelikož je zastánce bio atd, taky bez úspěchu, dostala i zahrádku feng shui-jelikož se toho stylu drží, no a má to schované ve skříni. Když jsme se loni ptaly co by chtěla, tak řekla kabelku za 2tis. Což se asi zbláznila
Do kuchyně nic jelikož nevaří. Tak mě napadla osobní váha jelikož jejich je 100let stará a stále se váží. Opět se nezavděčíme, ale co už.
@Ejmule No jo, některým lidem se fakt nezavděčíš. V tomhle případě bych šoupla nějákou kačku do obálky, ať si bába koupí něco sama ![]()
Darky o Vanocich miluju, u nas je ale zakazano davat takove ty velke veci co bychom si stejne museli koupit viz. pocitac, mobil, pracka…
O tom Vanoce podle me nejsou, takze na Vanoce si davame hodne darku a drobnosti, to jestli se clovek strefi, ukazuje jak moc toho druheho zna a jak moc mu na nem zalezi, u nas se casto davaji laskominky(alkohol, klobasky, francouzske pastiky, cokolady), knizky, treba svicky z vceliho vosku, prirodni kosmetika…
Taky se mi libi, kdyz me dcery ucitelka vypravela, ze oni maji vse co chteji a tak na Vanoce si jako darek davaji to, ze vzdycky prispeji na nejakou charitu nebo nekomu potrebnejsimu, to mi pripada moc hezky, protoze Vanoce nejsou o dostavani darku, ale o tom umet podarovat