Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@eumedon no vlastně ano, já jsem četla společné prostory, energie, teplo… takže jsem to brala jako zálohy na služby a energie… ten fond oprav a odměny vedení společnosti jsem už nějak vypustila…
Ahoj, jsem jen právník, ale myslím že zajímavější pro tebe by byl názor daňaře. Rozumím tomu tak že ty 2000 jsou „jen“ za ty služby ve společných prostorách plus fond oprav - a vaše služby jsou zahrnuty v pevném nájmu? Myslím si totéž co ty, že pronajímatel kecá a výdaje na služby ve společných prostorách by si mohl šoupnout do nákladů a odečíst ze základu daně… prolítla jsem zákon o dani z příjmu ale nepodařilo se mi to nikam podškatulkovat, proto by to chtělo spíše nějakého daňaře…ale logika věci hovoří pro ten odečet. Třeba podnikatelé si toto samozřejmě odečítají, většinou je to vlastně součást nákladů na nájem. Toto je sice trochu jiné ale proncip stejný. Nebo jestli má s tím problém ať vám to do té smlouvy úplně celé rozepíše vč. případné zálohy a vyúčtování za ty služby a daní jen to čisté nájemné. Rady Pudloslavy typu platťe jen šestku a po roce si najdete jiné bydlení bych nevolila. Byla by to otevřená válka s pronajímatelem a ve tvém požehnaném stavu zbytečná a velká - psychická zátěž. Nedokážeš si představit co lidé dokážou a podle toho co píšeš, váš pronajímatel bude lečehosschopný. Už to tu někdo psal - zvaž změnu bytu, tohle není dobré znamení, lze očekávat další problémy. Taky si schválně zjisti kolik je příspěvek na ten fond oprav a jak to mají ostatní uživatelé bytu s hrazením služeb ve společnch prostorách - tedy 2000 měsíčně je opravdu dost…
@Ukulina Zálohy ne ty budeme mít ve ve smlouvě napsaný zvášt..jedná se mu o fond oprav především.. Nj udělali jsme ptákovinu to zažizoval chlap no on je takový blboun nechá se pořád využívat.. ![]()
@Pavca3388 píše:
@Ukulina Zálohy ne ty budeme mít ve ve smlouvě napsaný zvášt..jedná se mu o fond oprav především.. Nj udělali jsme ptákovinu to zažizoval chlap no on je takový blboun nechá se pořád využívat..
Už to chápu. Pak si myslím, že má sociálka pravdu, ale jsem laik.
Tak už jsem to našla - do nájemného skutečně NENÍ započítána cena služeb, jejich cena musí být v nájemní smlouvě stanovena, jinak je smlouvě absolutně neplatná. Do cen služeb se počítají i ostatní služby, tzn. osvětlení, vytápění, úklid společných protor atd… Čili tyto služby opravdu nesmí být do nájmu jako takového zahrnuty.
@eumedon píše:
No, chtít může třeba hodiny s vodotryskem. A když nedostane víc, než bude mít ve smlouvě a od čeho budete mít doklad od zaplacení, tak co? Tak vám tu smlouvu neprodlouží, takže máte rok na hledání serióznějšího pronajímatele. Být vámi, moc bych se tam nezabydloval.
Právník nejsem, ale s tímto souhlasím. Jak budou ve smlouvě tedy řešeny platby za vodu, plyn, eletřinu atd? Budete mít paušál, nebo zálohy a vyúčtování. Když to chce mít na sebe, tak bude paltit zálohy, bude to jeho výdaj a od vás bude mít ty platby za to, což bude jeho příjem, takže co by danil? Na jedné straně bude mít od vás příjem a na druhé straně to zaplatí, takže je na nule! Když bude paušál, tak záleží na tom, jestli paušál bude vyšší, nebo nižší, než skutečná spotřeba. To pak by mu i nějaký zisk, čistě teoreticky vzniknout mohl, ale těžko po vás může chtít nějaký nadhodnocený částky. Udělali jste blbost, takže souhlasím s eumedon - podepsat šest tisíc, platit šest tisíc a za ten rok si najít něco jiného. Jinak taky můžete jít do háje hned, když nemáte v ruce žádný papír. ![]()
Tím jsem jen chtěla napsat že pronajímatel vás tahá za nos, tyto služby do smlouvy rozepíše (nikde není psáno že by takto nemohl být uveden i příspěvek do fondu oprav) a to pak nezdaňuje. Chce vás natáhnout.
@Pavca3388 píše:
@Ukulina Zálohy ne ty budeme mít ve ve smlouvě napsaný zvášt..jedná se mu o fond oprav především.. Nj udělali jsme ptákovinu to zažizoval chlap no on je takový blboun nechá se pořád využívat..
Po fondu oprav (přesněji - zálohy na opravy) je nájemci houby. Je to záležitost vlastníka, nikoho jiného. Opravy společných částí domu jsou záležitosti vlastníků.
On to může mít ve výdajích a do příjmů si zahrne nájem.
@zukol píše: … nikde není psáno že by takto nemohl být uveden i příspěvek do fondu oprav …
Nikde není psáno, že by takto nemohl být uvedeno i to, co on platí své účetní, a přece je nesmysl, aby nájemce platil jeho účetní nebo fond oprav. Prostě proto, že to nejsou služby, kterých by nájemce využíval.
Povinností nájemce není přispívat na opravu střechy domu, fasády nebo výměnu oken.
Zatímco u poměrné část energie spotřebované ve společných prostorech je k tomu důvod: Nájemce energie spotřebovanou ve společných prostorách využívá a dokonce cenový výměr MF (nebo čím je to dnes řešeno - dřív to bylo vyhláškou) u nájemních bytů počítá s tím, že se nájemci budou podílet na těchto nákladech.
@zukol píše:
Tak už jsem to našla - do nájemného skutečně NENÍ započítána cena služeb, jejich cena musí být v nájemní smlouvě stanovena, jinak je smlouvě absolutně neplatná. Do cen služeb se počítají i ostatní služby, tzn. osvětlení, vytápění, úklid společných protor atd… Čili tyto služby opravdu nesmí být do nájmu jako takového zahrnuty.
můzu si taky prihrát Polivcicku?
PoPrve mi smlouvu (podnajemni) zpracovala realitka a Podle mne blbe, prave co se tyce toho rozdeleni sluzeb a najmu - jeste to nemam PodePsane, ale je mozne do smlouvy naPsat celkovou castku za najem a sluzby s tim, ze Presny rozPis bude v Priloze, která to rozePise, nebo to taky nelze, a smlouva bude nePlatna?
omlouvam se za text, to udelalo kafe v klavesnici ![]()
Nečetla jsem všechny reakce, tak se omlouvám, pokud to tu už zaznělo.
Dle mého názoru je to celé velice „zvláštní“.
Jak už tady někdo radil, udělala bych to tak, že bych podepsala smlouvu na těch 6.000,– Kč, klidně i s tím, že bych zaplatila 1.500,– za sepsání smlouvy - v tom případě bych ale trvala na tom, aby to sepsal Vámi vybraný advokát, když to máte hradit Vy, aby se nestalo, že tam napíše něco, co Vás velice znevýhodní oproti pronajímateli a platila měsíčně pouze těch 6.000,–. Víc by po Vás chtít nemohl. On by si tak naběhl (což dobře mu tak, když se takto chová) a Vy byste celý jeden rok platili jen 6.000,– a mezitím mohli hledat něco jiného. Doporučuji v takovém případě do smlouvy (i přestože je na dobu určitou) uvést jako jeden ze způsobů ukončení smlouvy také výpovědí - abyste případně, pokud byste si něco našli, mohli odejít dříve.
@eumedon Souhlasím s tím, že z logiky věci by fond oprav, vedení účetnictví a odměny společenství vlastníků měl platit majitel nikoliv nájemce. Naopak služby spojené se společnými prostorami, tj. světlo, topení, výtah, antény a já nevím co ještě by měl platit nájemník. To je hledisko „logiky“.
A teď je tu druhé hledisko a to „daňové“ - co všechno je možné dát mimo nájem a nechat platit nájemníky, aby to bylo v mezích zákona z hlediska finančáku. Zde chápu zájem majitele mít mimo maximum toho, co lze, ale nevím co všechno z tohoto hlediska projde, neb daňař nejsem.
Z pohledu nájemníka bych taky platila pouze to co je ve smlouvě, i za cenu toho, že po roce půjdu jinam, ale pak bych si tedy pohlídala aby byly dobře ošetřeny zálohy na služby, když nejsou energie převedené.
@zukol píše:
Ahoj, jsem jen právník, ale myslím že zajímavější pro tebe by byl názor daňaře. Rozumím tomu tak že ty 2000 jsou „jen“ za ty služby ve společných prostorách plus fond oprav - a vaše služby jsou zahrnuty v pevném nájmu? Myslím si totéž co ty, že pronajímatel kecá a výdaje na služby ve společných prostorách by si mohl šoupnout do nákladů a odečíst ze základu daně…
Tak mohl by, ale proč by to dělal, z jeko pohledu je výhodnější mít všechny služby uvedené bokem a jako nájem mít pouze čistý nájem a na něj pak uplatnit náklady paušálem
(pokud nemůže z nějakého důvodu uplatnit odpisy z bytu)
@j.a.n.i1 píše:
A teď je tu druhé hledisko a to „daňové“ - co všechno je možné dát mimo nájem a nechat platit nájemníky, aby to bylo v mezích zákona z hlediska finančáku. Zde chápu zájem majitele mít mimo maximum toho, co lze, ale nevím co všechno z tohoto hlediska projde, neb daňař nejsem.
No… z hlediska finančáku bude asi úplně jedno, jestli si pronajímatel dá do nájemného 6000 Kč a fond oprav po nájemci chtít nebude, nebo do nájemného 2000 a 4000 příspěvek na fond oprav. Pokud to nebude mít vliv na výši daně, tak to berňákům bude jedno.
Kdyby si tímto chtěl snižovat daň, tak mu na to berňák vlítne.
Ale především je to nesmysl: Pokud mi někdo poskytuje služby (třeba když jdu ke kadeřníkovi), tak na účtence mám ty poskytnuté služby, a ne odměnu jeho účetní a nájemné za nebytový prostor, který využívá. To patří do jeho nákladů, stejně, jako pronajímatelovy zálohy na opravy.
@eumedon píše:
Nikde není psáno, že by takto nemohl být uvedeno i to, co on platí své účetní, a přece je nesmysl, aby nájemce platil jeho účetní nebo fond oprav. Prostě proto, že to nejsou služby, kterých by nájemce využíval.Povinností nájemce není přispívat na opravu střechy domu, fasády nebo výměnu oken.
Zatímco u poměrné část energie spotřebované ve společných prostorech je k tomu důvod: Nájemce energie spotřebovanou ve společných prostorách využívá a dokonce cenový výměr MF (nebo čím je to dnes řešeno - dřív to bylo vyhláškou) u nájemních bytů počítá s tím, že se nájemci budou podílet na těchto nákladech.
Máš pravdu nikde není psáno - takže co zákon nezakazuje je dovoleno. Já daním až tak nerozumím, takže jen píšu co si dát do smlouvy může a nemůže. A jeho argument že chce dva litry bokem, protože nebude přeci danit to co jde do fondu oprav a na služby za společné prostory je podle mě nesmysl a proč to dělá nevím, ale předpokládám že tím sleduje nějaký svůj zisk. Rozepsat do smlouvy se to může, služby dokonce musí. Fakticky - pronajímatel si stejně ten přípsěvek do fondu oprav do nájmu započítá, není přece padlej na hlavu a zohlední to v nájmu. Pokud ale má strach aby to náhodou nedanil, může se to podle mě uvést v nájemní smlouvě a do příjmu bych si to pak určo nedala ![]()