Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky moc prosím o radu. Nevím ani do jaké skupinky to dát. Nejsme zrovna v tomto směru otrlí ale máme probém a potřebovala bych z něho ven.
Bohužel jsme udělali chybu, stěhovali jsme se do nájmu bez nájemní smlouvy ( jsme moc důvěřivý) Domluvily jsme se s majitelem na částce 8000 měsíčně a na trvalém pobytu, abych dostala od státu příspěvek na bydlení. Což je, když jsem na rodičovské docela značná podpora od státu. Bohužel majitel, aby nemusel platit tak vysoké daně chce mi do nájemní smlouvy napsat jen 6000kč
a zbytek chce bokem. Jsme v šachu, protože nájem před tím jsme opustily a šli do hezčího a ted by jsme neměli kam jít. Prý nebude platit daně za položky s bytem spojené jako jsou společné prostory elektřina, společné prostory teplo, fond oprav, vedení učetnictví, odměny členům vedení společenství. Na sociálce po něm chtějí, aby to jako každý dál do nájmu…on to do ted na smlouvu rozepisoval (což takto nechtějí na sociálce) a do nájmu to nechce dát kvůli tomuhle, tak to chce ted jen tak bokem. problém je, že od toho nebudeme mít papír a hlavně příjdeme o 2000 měsíčně na příspěvku na bydlení. Což mu róčně by jsme dali jen tak do kapsy 24000 a to není málo. Jde to do smlouvy nějak napsat jinak? To nemluvím o tom, že smlouvu chce sepsat u právníka za poplatek 1500 a chce ho od nás.
Ted čekáme miminko a já z toho nemůžu spát v jakým jsem nervu.
Pořád myslím, že i kdyby to dal do nájmu tak mu to v těch daních odečtou, když doloží písemě co platí za vedení toho bytu. Taky to chce kvůli zdanění manželů, aby na tom nebyl bitý já myslím, že by si to od toho mohl odečíst…aby měl celkový zisk z nájmu menší. Kdyby v našem okolí byl byt tak jdeme hned pryč ale tekto by jsme museli přinejhorším k mamce a to se mi moc nechce.
Vím, že jsme udělali blbost ale co ted s tím? Dá se něco s tím dělat?? Vím, že to co chce udělat je nelegální a na fin. úřadu by se mohli o to zajímat ale neradi by jsme od tud.. I prcek sotva 3týdny chodí do nové školky a pořád by si musel zvykat na nějaké změny..To nemluvím, že smlouvu máme mít od prvního a pořád jí nemáme.
Nustále něco vymýšlí a ne a ne jí nám napsat. Už jedno mimčo jsme ztratily a ted jsem v takovým stresu kvůli tomu, že se bojím, aby se to neopakovalo. Poradí mi prosím někdo?? Omlouvám se za text blbne mi klávesnice u notase. Snažila jsem se vše opravit ale, kdyby tam něco nesmyslnýho zůstalo. ![]()
PrAVNIK NEJSEM, ale aktualne se trapime s nasimi najemniky
napadlo me
Musite ale mit neco podepsaneho, beze smlouvy vam muze odstrihnout vodu a elektrinu, nema k vam zadne zavazky.
Vic ti ani nebudu radit, momentalne jsem na strane pronajimatelu zoufalych z najemniku.
@Pudloslava Moc děkuji ale všechny spotřeby chce mít na sebe a smlovu nám dá jen na rok s automatickým prodlužováním… taky mě to ale napadlo, když udělal podraz na nás, že mu ho vrátíme, protože my jsme povinni platit jen to co je ve smlouvě.
Á nebo mu je posílat na účet o ty dva tisíce a pak to šupnout na fin. úřad ´, že platíme ne víc mimo smlouvu 2000kč, protože nám vyhrožuje, že nás vystěhuje. ![]()
@Pavca3388 pokud budete platiti, co je ve smlouve, tak vas driv nez za ten rok nedostane z bytu a ani pozdeji se na vas niceho nedomuze. Zkuste se teda na urade domluvit, jestli by vam udelala extra smlouvu na spotreby, jestli by jim to stacilo. Musis mit doklad o zaplaceni. jestli si tu druhou neda do dani, jeho vec - kdyz ho nikdo nepraskne, financak na to neprijde.
Nasl by som si nieco ine, s takym vykukom budu do buducna len problemy!
@Pavca3388 Ahoj nejsem právník tak nevím, ale zkusím to poslat známému co je právník, jestli bude mít čas…kdyžtak dám vědět ![]()
@MarkétkaBeruška Hrozně moc ti děkuji!!! Jen kdyby mohl co nejdřív.. vůbec nevím co nás čeká.. jsem z toho opravdu na nervy. Už mi týden nejspíš z těch nervů tvrdne břícho.
![]()
Nechápu, jak mohla na sociálce radit, aby to dal do nájmu… všichni, co znám, to mají uvedené zvlášť… nájem je nájem a služby spojené s užíváním bytu jsou služby, které se vyúčtovávají stejně jako zálohy na energie, pokud si to dá do nájmu, bude to opravdu příjem, který musí přiznat… ale do nákladů si to už nedá, když to bude ve smlouvě mít jako nájem… kdyby to byl nájem, zůstane mu to celé jako jeho zisk, ale pokud jsou to poplatky za služby, tak je zaplatí on sám, pokud budou ty poplatky za služby za ten rok vyšší, musí je doplatit - pokud by to byl nájem, tak se tím připravuje o možnost chtít ten doplatek po nájemníkovi… paní na sociálce asi taky neví, o čem mluví…
@Pavca3388 Jak už tu padlo. Pokud tam máme trvalý pobyt, napiště si energie a ostatní na sebe.
@Regina Hero Naprosto souhlasím, na tom, co pronajímatel požaduje není nic nelegálního, on to pouze chce mít ve smlouvě, tak jak to skutečně je, z jeho strany je to čisté…
Ále místo toho aby to do ní dal chce to bokem bez dokladu mi od toho nebudeme mít další papír. Navíc chce vypracovat smlouvu u právníčky a chce jí od nás hradit.. to je naše povinnost?
@Pavca3388 Tak nejdřív píšeš, že to do smlouvy rozepisoval a teď že to chce bokem, já se v tom nějak ztrácím ![]()
A jinak samozřejmě není vaše povinnost vypracování smlouvy hradit, ale jeho povinnost není vám to pronajmout, takže vás taky může poslat do háje a najít si něco jiného nebo můžete do háje poslat vy jeho a jít jinam… základem každého vztahu (nájemního i jiného) je to, že se ty 2 strany (v mezích zákona) dohodnou.
@j.a.n.i1 Ńo, že předchozím nájemníkům to do ní rozepisoval.. ale nám to nechce dát do nájmu, pro tu sociálku a chce to bokem…´jen tak… jinak smlouvu ještě nemáme pořád nějak špekuluje už jsme jí měli mít 15dní ![]()