Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, v pondělí jsem malý vytáhla klíště, měla ho za krkem. Včera jsem objevila malý flíček (cca 1cm) vepředu u prsíčka, vypadá to jako štípanec, okolo je červený a uprostřed není bílý ale rudě červený a pohmatem je cítit boulička, bojím se aby to nebyl příznak boreliózy, prý se může vyskytnout jinde než v místě přisátí. Máte s tím některá zkušenost? Zatím prostředek nebělá a flíček je maličkej
Podle me to je moc brzy na priznaky. jestli mas obavy zajdi k doktorce a ta ji nasadi antibiotika
Zadej si do vyhledávače borelioza foto, koukni na obrazky a porovne,
kdyz to mela mala, byl to flek ohraniceny ruzovou linkou, uvnitr telova barva,
ale pokud mela kliste za krkem, flek by se objevil tam
@bublinek Ten flek se může objevit kdekoliv po těle. Dcera ho taky měla na místě, kde klíště určitě neměla.
…ahoj, to samé jsem řešila před pár dny - malá měla štípanec, taky cca 1cm. Takovéto pro boreliózu typické okruží, uprostřed bílý. O tom, že by ji něco štíplo jsem nevěděla. Zakládala jsem diskuzi, i s fotkou, jestli někdo neví, jaký hmyz dělá takové štípance. Nicméně, druhý den štípanec zčervenal celý. Šla jsem s ní pro jistotu k mudr. - řekl mi, že flek od boreliozy není vystouplý, plastický. Malá měla ještě uprostřed černou tečku, jakoby vpich. To taky u fleku boreliózy není. Dostali jsme Fucidin, rychle zabral.
Mohla, dost casto se ty boulicky objevuji u bradavky, nabehla bych k dr., ta by to mela poznat, pokud by to byla borelioza, tak je potreba nasadit co nejdriv antibiotika
@jane-e A myslíte že flek u boreliózy má bouličku nebo je hladký? Jak psala @tadama že ji mudr řekl že flek u boreliózy není plastický…nikdy jsem se s tím nesetkala a na netu to nemůžu dohledat, tam jen píší flek s bílým uprostřed, což nemá
@ježourek x.x.x muze byt a nemusi, to je tezko, vubec ty flicky se nemusi objevit, objevuji se u 50-80% pripadu, takze to je opravdu tezke posoudit ![]()
@jane-e právě malá měla teploty ale to asi ze zubů, rostou ji stoličky. Raději zajdu v pondělí k doktorce ať mám klid
@ježourek x.x.x pro jistotu bych urcite radeji sla, at nic nepodcenite..
drzim pesti, at to nic neni ![]()
Tady je odkaz na „náš“ flek - fakt jsem byla vyděšená, že by to bor. mohla být..Mudr. to vyloučil hned. https://www.emimino.cz/…-byt-162544/
Ahoj holky,
nechci plašit, ale ráda se zeptám zkušenějších… Myslíte, že by to mohla být borelióza, nebo je to jen větší štípenc? Na dotek je to citlivé a je to výrazněji červené než na fotkách…
A není to „čerstvý“ štípanec? Takto červený flek máme po kousnutí klíštětem a většinou ten flek tam je dříve, než jde vidět klíště (máme larvy a nymfy). Do měsíce pak zmizí.
@Ivetlu A není to štípanec od muńky? Jestli je to na dotyk bolestivé tak to by mohlo být. Jestli se to zvětší a bude to jakoby zatvrdlé tak si skočte k lékaři, já na to dostala antibiotika.