Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mojí dceři se objevil na rameni pupínek, asi 1cm v průměru, který vypadá jako štípanec. Je to horké a podebrané. Uprostřed je tečka, která vypadá jako vpich. Nevíme ale, že by ji něco kouslo. Pár dní zpátky jsem tam viděla malý červený flíček a stroupek, který byl trochu stržený, ale nenechala si na to šáhnout. Myslela jsem, že se škrábla. Kdyby ji píchla vosa, včela - určitě bych to věděla. Havěť jako štěnice a blechy můžu vyloučit. Taky se bojím, aby to nebyla borelióza. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Předem moc díky!!
To není moc hezké.. Napadá mě infekční Impetigo? Pokud se to bude rozlezat a mokvat, šla bych k dr.
Jo to by klidně mohla být borelie, zítra s ní dojdi k Dr., i když v krvi půjde prokázat nejdříve po 3-6 týdnech od přenosu.. G.
Tohle mam ted zrovma vzadu na stehne, jen to mam jeste jakoby tvrde a okolo dost zarudle. Vcera jsrm byla na hristi a nevim o nicem, ze by me stiplo.Asi to bude nejaka mrcha zakerna.
Kupodivu to ani extra nesvedi ![]()
…ještě jsem zapomněla napsat, že dcera si na to nenechá šáhnout, je to dost citlivé. Ale nesvědí to, nemá potřebu to škrábat. A uprostřed je tečka-prohlubeň, jako kdyby tam bylo něco vraženého. Klíště to nebylo - na začátku, jak jsem psala, byl stroupek. Bojím se právě té borelie. Zítra půjdeme k doktorovi..
@gabriela82 píše:
To není moc hezké.. Napadá mě infekční Impetigo? Pokud se to bude rozlezat a mokvat, šla bych k dr.
souhlasím s impetigem, měla jsem nedávno něco podobnýho a malej to ode mne chytnul a měl to na tvářičce
dostali jsme mastičku bactroban a za pár dnů jsme měli klid
určitě bych, ale zašla za mudr, u nás to začínalo malilinkatým pupínkm jako štípaneček a do druhýho dne se to rozlezlo a třetí dn to mělo velikost koruny ![]()
@tadama Napadá mě ještě mochnička, měla jsem místo oteklé, tvrdé a horké velmi dlouhou dobu
@tadama píše: …ještě jsem zapomněla napsat, že dcera si na to nenechá šáhnout, je to dost citlivé. Ale nesvědí to, nemá potřebu to škrábat. A uprostřed je tečka-prohlubeň, jako kdyby tam bylo něco vraženého. Klíště to nebylo - na začátku, jak jsem psala, byl stroupek. Bojím se právě té borelie. Zítra půjdeme k doktorovi..
jj, stroupek a kolem zarudlé, kůže okolo jakoby se stahovala…
Tak borelióza vypadá jinak, takže tu můžeš vyloučit ( máme s ní docela čerstvou zkušenost
), to vypadá jako nějaký štípanec, já mívám podobné taky.
@portia píše:…dívala jsem se na impetigo na google - šílený obrázky, to mě děsí víc jak ta borelie
jj, stroupek a kolem zarudlé, kůže okolo jakoby se stahovala…
Taky myslím, že boreliózu můžete vyloučit, také mám čerstvé zkušenosti se sebou po píchnutí vosou. Taky mi to přijde jako Impetigo. Každopádně dej vědět jak jste dopadly…
@myskalucka píše:
Tak borelióza vypadá jinak, takže tu můžeš vyloučit ( máme s ní docela čerstvou zkušenost), to vypadá jako nějaký štípanec, já mívám podobné taky.
borelii bych vyloučila moc ráda. Můžu se zeptat - skrvna při borel. má uprostřed červený pupínek? Svědí? Náš pupínek je citlivý na dotek, nesvědí, nedá si na něj šáhnout. Štípanec by měl podle mě svědit.
Borelioza není citlivá na dotek, ale co se týče vzhledu fleku z borelie tak jen 50% infikovaných na flek. za mně to borelióza nebude.
@tadama A hlavně už nečti a nestuduj. Ještě mě napadlo, nemá tam zarostlý chlup? Jakýkoliv. Našemu psovi padají vousky, jsou hodně ostré a jeden se mi kdysi píchl do ruky, vypadalo to taky hodně obdobně. Po odstranění toho chlupu bylo vše O. K..