Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zajímavý dotaz, my se byli podívat na jeden pozemek a na ob sousedním pozemku (sousední je komunikace) v soukromém vlastnictví (ale nevýznamný pozemek bez zájmu a bez účelu - pás široký asi 4m) majitele bychom potřebovali pořezat strom + 4 nálety ![]()
Myslím že se dotážeme majitele jestli by nedal svolení samozřejmě na naše náklady.
ty větve přeci patří stromům na něčích pozemcích, já bych nic bez povolení neřezala a projela bych tatrou a hotovo…
No, mám obavu abychom tím přijetím třeba nezlomilo strom ještě někde za tím plotem… aby ta větev cnejici nerupla za plotem
. Ale jsem ráda, asi orezeme a Tatrou najdeme ![]()
Správně bys měla nejdřív majitele pozemku, na kterém strom stojí požádat o odstranění větví, které ti překáží. Až pokud by nereagovat, můžeš se do toho pustit sama. Rozhodně bych jen tak bez jakéhokoliv povolení nebo aspoň oznámení majiteli nezačala někomu řezat větvě…
Já bych to probrala s majitelem zahrady. Když by jim nevadilo, že jim polámete větve, tak bych to projela, jinak se dohodla na prořezání.
Jinak ti na tento dotaz odpoví na městském úřadě. Řešila jsem s nimi, že kouse od nás je pozemek, u kterého nevíme, kde žije majitel a z jeho pozemku rostou stromy směrem k silnici a začínají bránit bezpečnému provozu na silnici. Nevím, koho město kontaktovalo, ale problém vyřešili. Někdo přijel a vše ořezal, majitel toho pozemku to zcela určitě nebyl.
Nechci zakládat další diskusi, prosím též o radu-
Bydlíme v dvojdomku, zahrádky jsou tedy opravdu malé. Soused má poblíž našeho společného plotu oddělujícího právě poloviny domu 2 list. stromy. První strom je vysoký asi 8 m, je 1m od našeho pozemku. Druhý strom je okrasná vrbka, která nabývá již také větších rozměrů, je neudržovaná a je 30cm od hranice.Na naší zahradě máme bazén, vše lítá do něj při jakémkoli větru. O stínění našeho pozemku ani nemluvě…Na podzim samozřejmě oba stromy shazují listí…Na své zahrádce nemohu skoro nic pěstovat, stín je velký.
Se sousedem jsem mluvila, šla ho poprosit, zda nyní na podzim aspoň velký strom nedá pryč, však bezvýsledně. Odpověď zněla nedá. Domluvit se tedy s ním nelze.
Máte někdo zkušenosti? rady?
Velký strom nevím, co je, ale něco jako akát
Určitě bych nic neorezavala jen tak, bez souhlasu majitelu. Ale jak uz teď není psal, pokud je to veřejná komunikace a ne soukromá, tak bych zašla mistni úřad a tak by to mělo poradit.
@smutná máma pokud je strom zdravý a nijak neohrožuje nikoho, tak souseda těžko donutis ho nechat porazit jen kvůli tomu, ze vám padá do bazénu listí.
@smutná máma píše:
Nechci zakládat další diskusi, prosím též o radu-
Bydlíme v dvojdomku, zahrádky jsou tedy opravdu malé. Soused má poblíž našeho společného plotu oddělujícího právě poloviny domu 2 list. stromy. První strom je vysoký asi 8 m, je 1m od našeho pozemku. Druhý strom je okrasná vrbka, která nabývá již také větších rozměrů, je neudržovaná a je 30cm od hranice.Na naší zahradě máme bazén, vše lítá do něj při jakémkoli větru. O stínění našeho pozemku ani nemluvě…Na podzim samozřejmě oba stromy shazují listí…Na své zahrádce nemohu skoro nic pěstovat, stín je velký.
Se sousedem jsem mluvila, šla ho poprosit, zda nyní na podzim aspoň velký strom nedá pryč, však bezvýsledně. Odpověď zněla nedá. Domluvit se tedy s ním nelze.
Máte někdo zkušenosti? rady?Velký strom nevím, co je, ale něco jako akát
je to klasický občansko právní spor a dokonce může soud nařídit strom odstranit (jsou pravidla jak daleko jak vzrostlý strom může být vysazen)
ořezat větve zasahující nad váš pozemek můžete už teď bez sousedova souhlasu
@Janaa_1978 píše:
je to klasický občansko právní spor a dokonce může soud nařídit strom odstranit (jsou pravidla jak daleko jak vzrostlý strom může být vysazen)
ořezat větve zasahující nad váš pozemek můžete už teď bez sousedova souhlasu
§ 1017 zákona č. 89/2012 Sb.
@smutná máma @smutná máma Listy, co ti padají do bazénu jsou tvoje starost, nemůžeš nutit souseda, aby to je odklízel. Pokud ti větvě přesahují na tvůj pozemek nějaké větve a soused je nechce zkrátit, můžeš to udělat ty na vlastní náklady.
Co se týká odstranění stromu:
NOZ § 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
@Liliana08 já tedy aspoň myslím, že rozumným důvodem je bydlení v dvojdomku, kde opravdu jsou ty zahrádky velice malé a my nemáme ani jinou možnost kam dát bazén, kde jinde pěstovat…
Kde mi tedy poradí ještě přesněji? Městský úřad? odbor život. prostředí? nebo kam zajít…?
@smutná máma Vkládám odkaz na zajímavý článek
https://www.novinky.cz/…-vztahy.html
Co se týká přečnívajících větví, naše obec vyzvala všechny majitele, aby si stromy sami upravili a zasahující větve odstranili. Pokud to někdo neudělal, ořezala obec větve sama. Ale to smí pouze majitel nemovitosti nebo obecní cesty, do které větve zasahují.
Normálně to prosekej
máma zase zlikvidovala keře, které se nám cpaly do bytu a vedly ze silnice před domem ![]()
@smutná máma píše:
@Liliana08 já tedy aspoň myslím, že rozumným důvodem je bydlení v dvojdomku, kde opravdu jsou ty zahrádky velice malé a my nemáme ani jinou možnost kam dát bazén, kde jinde pěstovat…
Kde mi tedy poradí ještě přesněji? Městský úřad? odbor život. prostředí? nebo kam zajít…?
Rozumný důvod v zákoně uveden není, posuzuje to okresní soud, takže pokud to chceš řešit touto cestou, tak bych se obrátila rovnou tam a poradila se. Ale na městském úřadě ti určitě poradí taky.
Otázka jasná… nezpevněná veřejná cesta vedoucí v zahradach… nad cestou cneji vetve, stromy jsou vzrostlé za ploty zahrad… potřebujeme tam najet Tatrou a traktorem. Větve jsou většinou tenčí, žádné drama
. Doufám, že žádné povolení nebude třeba