Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, precetla jsem vsechny komentare od tacatku do konce a neda mi to: z pohledu ditete se jim ani nedivim, ze maji radsi tatu. Ty jsi naszroj pro jejich servis, nevim, jak si hrajete (udelam jim plastelinu neni to, ze si s detmi hrajes, sedet u nich kdyz skladaji lego taky neni hrat si s nimi, musi byt člověk aktivni… s dvouletakem hrajem na honenou, obcas povalim ja jeho, obcas on me, bavi ho mi probihat mezi nohama k cemuz ho vybizim a on se smeje. Atd). Nechapu, ze radsi nenechas ovoce zkazit… radsi vyhodim 10kg jahod ( a ne, nemame penize nazbyt, aktualne si pujcujeme od pribuznych na jidlo ) nez abych stala jako pako u plotny a muj muz si hral s klukem sam. To to radsi vyhodim a budu si hrat s nimi. Deti starnou a cas se nezastavi… marmeladu mizu udelat kdykoliv, ale chvile s ditetem bude pryc a nikdy se nevrati. Mam ty priruty jasny, doma bordel jak v tanku, uklizim jen, aby nebyla spina na to jsem hakliva, syn sam je veden k cistotnosti, pomaha mi lestit zrcadla, delame u toho blbosti… co ba tom, ze vysledek je horsi nez zacatek ^_^. O syna jsme malem prisli 3mesice bojoval o zivot. Je to muj nejvetsi poklad. Ani ospod nebude koukat na perfektni naklizeni… videlas jak to vypada u cykanu? Znam asi 10 socialnich pracovnic… v dome by nemela byt neunosna spina, ale ze je zrovna zprasena linka, ze se varilo a vsude hracky, to jim fakt nervy nedrasa
navic ospod svou navstevu ohlasuje, tak puliruj jen kdyz maji prijit ^_^ dalsi vec je tva diagnoza… znam ji, jsem clovek z oboru s lidmi s touto diagnozou jsem se uz setkala, problem je, ze clovek s psychiatrickou diagnozou je pro deti vetsinou nesrozumitelny, dela nektere veci, ktere nemohou pochopit i kdyz je jim to vysvetleno. Kort ne 3lete dite. Mela bys s tim chodit k patrickemu odbornikovi nejlepe klinickemu psychologovi, ktery by ti pomohl i v tom prekopat si zivot. Ohledne tveho vztahu s partnerem se da tajy psat hodne, ale: je jedno jaky je vas vztah, v prve rade byste meli mit stanovena pravidla fungovani a to nejen finance, chod domacnosti, ale predevsim vychovny styl. Pro deti je nejhorsi to, kdyz jsou dva lide ve vychove nejednotni
manzela bys mela uzemnit: nejsi jeho sluska, muze si uvarit i sam, uklidit by sobe taky mohl. Proste mit jasne stanoveno co kdo a v jakem rozsahu dela. Pokud nezvladnezr tento konswnzus vytvorit sami, jdete do manzelske a rodinne poradny.. ta neni jen pro ty, co chteji zachranit manzelstvi
casto tam chodi pary jako vy, kteri potrebuji srovnat beh zivota. A na zaver: konej, protoze spejes k vyhoření a v budoucnu potazmo k tezkym depresim… ted te drzi deti… co kdyz deti nebudou, jakoze jednou nebudou…
Pardon za delku. Je mi zakladatelky lito a chci ji pomoci. Klidne mi muze napsat soukromou zpravu, poradim kam se obratit, nebo se poptam kolegu a kamaradu psychologu a socialnich pracovniku, psychiatru ![]()
Všechno, co tu holky píšou, je pravda.
Ber ten „názor“ dětí jako impuls ke změně. A tvůj život potřebuje sakra změnit. Nedělá šťastnou ani tebe, ani tvé okolí. Jak tu někdo doporučoval, přečti si Pět jazyků lásky. A já přidám ještě knížku Musela jsem zemřít. Tu si prosímtě přečti. Je mi z toho úzko, jak žiješ. Dělej něco. Spolubydlením s manželem nedáváš dětem dobrý příklad. Začni ty věci řešit postupně, první měsíc odbourej marmelády nebo teplé večeře nebo co já vím. DĚLEJ (převážně)JEN TO, CO TĚ DĚLÁ ŠŤASTNOU. A nedělej ze sebe onuci. Smyslem života je být šťastný.
![]()
@Gosi píše:
jo, udelame marmeladu spolu a palacinky nebudou hned na snidani, ale pozdej… jinak u nas se oteviraj marmelady od nejstarsich a ze by se delali na druhy den o tom ctu prvne… a ano, tuhle obet nikdo neoceni, spis naopak je to samozrejmost a urcitej standard, kteryho si vsimnou, az kdyz neni… a je to dokola, deti to sami od sebe nevyzaduji, pokud chlap jo je otazka jestli je hodny typ pro rodinu a pokud ji s jim uz mas, tak to bude tezke…ale porad to bude nejtezsi pro tebe, bud to zmenit, nebo se s tim smirit…
ty bys delala s deckem marmeladu?
Tyx jsi teda odvazna maminka, ja je vzdycky odhanim z duvodu bezpecnosti.
Helemhospodarstvi je proste drina a ta prace se musi nekdy udelat. Deti nemohou delat vsechno a leckterou praci spis komplikuji a kaji, jina je nebezpecna pro ne.
Samozrejme, zakladatelka se muze na to vsechno vykaslat, maso, vejce a marmelady kupovat v supermarketu a zit, jako vsichni. Podotykam, ze udelat si tri sklenicky marmosky jednou rocne neni to same, jako behem sezony zpracovat 12 varek ruznyho ovoce po 20 kilech. Dalsi moznost je delat ty prace v noci
Pokud ji k soucasnemu zivotnimu stylu dovedlo jen presvedceni k nekonzumnimu zivotu, proc ne, ale mozna nema jinou moznost.
Zakladatelka sama musi odhadnout, kde ma rezervy. Myslim, ze rady osob hospodaricich v panelaku (nebo panelakovym stylem) ji moc uzitku neprinesou.
@Pudloslava píše:
ty bys delala s deckem marmeladu?
Tyx jsi teda odvazna maminka, ja je vzdycky odhanim z duvodu bezpecnosti.
no, delala jsem akorat prikrm decku, ale ocistit ovoce by zvladli, mozna podlit a pak hlidat cas… to ostatni zabere par minut, kdy by mohla od ohne jen odbehnout(teda predpikladam, ze meli ohen na zahrade a ne pres cely mesto na nejakym obecnim ohnisti…
@Pudloslava píše:
Helemhospodarstvi je proste drina a ta prace se musi nekdy udelat. Deti nemohou delat vsechno a leckterou praci spis komplikuji a kaji, jina je nebezpecna pro ne.Samozrejme, zakladatelka se muze na to vsechno vykaslat, maso, vejce a marmelady kupovat v supermarketu a zit, jako vsichni. Podotykam, ze udelat si tri sklenicky marmosky jednou rocne neni to same, jako behem sezony zpracovat 12 varek ruznyho ovoce po 20 kilech. Dalsi moznost je delat ty prace v nociPokud ji k soucasnemu zivotnimu stylu dovedlo jen presvedceni k nekonzumnimu zivotu, proc ne, ale mozna nema jinou moznost.
Zakladatelka sama musi odhadnout, kde ma rezervy. Myslim, ze rady osob hospodaricich v panelaku (nebo panelakovym stylem) ji moc uzitku neprinesou.
vejce zvladnou posbirat deti, my ve veku jejich deti kraliky a slepice krmily… pokud dela pro dve skolkove deti 12 varek po 20 kg rocne, tak to opravdu nechapu, zvlast pokud jde o marmeladu z jablek, ktery neni problem mit v baraku dlouhodobe ve vetsim mnozstvi ulozene…ale je to o prioritach, nemusi ji bejt pro matku cas s detmi, ale pak je dine se divit, ze kdyz nema zajem s nima ten cas travit, tak ony ho moc nechtej travit s ni…
@Gosi píše:
no, delala jsem akorat prikrm decku, ale ocistit ovoce by zvladli, mozna podlit a pak hlidat cas… to ostatni zabere par minut, kdy by mohla od ohne jen odbehnout(teda predpikladam, ze meli ohen na zahrade a ne pres cely mesto na nejakym obecnim ohnisti…
hele vis co, tak nejdriv zkus uvarit marmeladu a pak si povime. Po prvnim pokusu jsem mela barevne skvrny i dva metry od sporaku a popaleniny se mi hojily pekne dlouho. Uz to mam zmakle, ale deti bych k tomu nepustila a odbihat se od toho rozhodne taky neda.
@Gosi píše:
vejce zvladnou posbirat deti, my ve veku jejich deti kraliky a slepice krmily… pokud dela pro dve skolkove deti 12 varek po 20 kg rocne, tak to opravdu nechapu, zvlast pokud jde o marmeladu z jablek, ktery neni problem mit v baraku dlouhodobe ve vetsim mnozstvi ulozene…ale je to o prioritach, nemusi ji bejt pro matku cas s detmi, ale pak je dine se divit, ze kdyz nema zajem s nima ten cas travit, tak ony ho moc nechtej travit s ni…
chov slepic predpokladam neobnasi pouze sber vajec a krmeni. Dalsi vec, kterou matka brzy zjisti, je, ze ochota deti vykonavat opakovane jakoukoli praci, vyznamne klesa - a pak jsou i skody. Napriklad vejce neopatrne zachcazeni moc netoleruje.
kdo psal o marmelade z jablek?
z ovoce lze tez udelat kompoty a ruzne polotovary na zimu, ale samozrejme - vsechno se da koupit.
Vsak proto jsem psala, ze zakladatelka sama si musi zjistit, kde ma rezervy. Nekdo proste neprenese pres srdce nechat 3 kila jahod shnit a pak si jit koupit do supru sizenej humus… na druhou stranu si uvedomuji, ze decka ty sizene humusy oceni kolikrat vice, nez domaci, zejmena kdyz je hezky obal.
pak je jeste skupinka osob, ktere ty domaci produkty pravidelne dostavaji od prarodicu a maji dojem, ze se ovoce a zelenina pestuje sama a nasledne sama naskaka do sklenic ![]()
@Pudloslava píše:
chov slepic predpokladam neobnasi pouze sber vajec a krmeni. Dalsi vec, kterou matka brzy zjisti, je, ze ochota deti vykonavat opakovane jakoukoli praci, vyznamne klesa - a pak jsou i skody. Napriklad vejce neopatrne zachcazeni moc netoleruje.
kdo psal o marmelade z jablek?
z ovoce lze tez udelat kompoty a ruzne polotovary na zimu, ale samozrejme - vsechno se da koupit.
Vsak proto jsem psala, ze zakladatelka sama si musi zjistit, kde ma rezervy. Nekdo proste neprenese pres srdce nechat 3 kila jahod shnit a pak si jit koupit do supru sizenej humus… na druhou stranu si uvedomuji, ze decka ty sizene humusy oceni kolikrat vice, nez domaci, zejmena kdyz je hezky obal.pak je jeste skupinka osob, ktere ty domaci produkty pravidelne dostavaji od prarodicu a maji dojem, ze se ovoce a zelenina pestuje sama a nasledne sama naskaka do sklenic
o marmelade z jablek psala zakladatelka, ze zrovna ji nutne mladej potreboval… obe deti(pokud jsem to dobre pochopila) chodi do skolky, takze denne ma 4 hodiny na hlavni starost o hospodarstvi… a nezavarovala jsem marmelady, jen ovocne prikrmy a kvetinovy medy, ne sem tam, ale pomerne pravidelne ale ani cukr v medu mi nijak nevyskakoval, jestli to dela v marmelade, tak to se omlouvam, to jsem netusila, ze je to takovej adrenalin
jako jo, spousta veci muze zabrat more casu, treba myti nadobi s detma, nebo se to da usnadnit a koupit mycku… a ze srovnani dite do 6 let v byte a v dome se zahradou na moznost domacich praci vede jednoznacne zahrada, ale nejaka vymluva se da najit na vsechno…
A děti nechodí do školky? A ty chodíš do práce? To je základní údaj, který jsem nenašla.
Mám děti mladší - 4 a 1,5 a celkem se to dá zvládat. Také zpracovávám ze zahrádky, dělám marmelády, kečupy, většinou denně vařím, staráme se o zvířata. 4 letý už je v tomto směru naprosto samostatný /a byl už ve svých 3 letech/, takže tví kluci musí být také, ne? Hraje si sám, nebo pomáhá…
JInak starší chodí většinou do školky. Ale když jsou oba doma, jsou dny kdy se prostě musí zahrát doma a já pracuju, ale pak se to snažím vynahradit nějakým výletem, něčím záživným (k obědu jim stačí i špagety ale ze zážitku bývají nadšení). Takže zkus obědy někdy trochu odflinknout a něco podnikněte…(výlet vlakem, do parku, chodíme do knihovny…)
Jinak nejvíc práce dělám když malý spí a starší má odpolední klid (od 12-14) bud si prohlédá knížky, spí taky nebo kouká na pohádku)…
Jo a abych Tě uklidnila. Prostě jsou to kluci a s tatínkem mají společné zájmy, takže mu většinou dají přednost - mu a mužské práci jako je kopání hlíny, různé kutilství… ALe je to normální. S tím nic neuděláš.
@Gosi nesikovnymu to caka a skolkove deti nebyvaji extra sikovne. To bych je snad radeji nechala smazit rizky, nez michat velky hrnec zhave huste tekutiny. Navic to na preciznost a rychlost, nalevas horke do sterilnich sklenic, nesmis si kapnout na okraj, nesmis si osahat vysterilizovane sklenice ani vicka… fakt si nedovedu predstavit delat tohle s detmi. Ucila jsem to letos kamaradku a taky to bylo trochu o nervy ![]()
jinak jedna prace se jiste odlozit da, ale pak se neudela vubec, nebo na tebe nekde pocka. nemuzes kazdy den odlozit nejakou dvouhodinovou praci. ostatne si myslim, ze deti by mely videt, ze rodice pracuji, ze nemaji volno na hrani.
Hledala bych rezervy v rozdeleni prace a hrani mezi ni a manzelem, coz v okamziku „rozvod na spadnuti“ uz asi nepujde. A nebo proste flinkat domacnost, najet na konzum a venovat se detem. Ono to asi zrejme lepsi pro deti bude. Ale chapu, ze to proste neni lehke, pro nekoho, kdo je zvykly starat se o hospodarstvi. I z dobrych navyku se tezko slevuje. Zeny casto delaji veci zbytecne slozite v domeni, ze to proste jinak nejde a bez toho se svet zhrouti.
Příspěvek upraven 02.10.16 v 21:03
@Pudloslava Asi na to mátě nějaký spešl postup, marmelády doma dělám a nikdy se mi nestalo, že by to vařící cákalo, bublalo a dělalo to, co popisujete… To samé nalévání. O nervy to taky není, ještě horké to pomocí trychtýře nalévám do sklenic, zašroubuju, otočím…
Tady je ale problém v něčem jiném, než že zakladatelka dělá domácí marmelády. Problém je v tom, že si nechává diktovat od školkovýho dítěte. Chlapeček si pískně, že zrovna na zejtra chce tuhle a žádnou jinou marmeládu - a ona poslušně jde, místo rodinného opékání u ohně vaří marmeládu, která klidně mohla počkat na jiný den, a pak se diví, že její děti jsou raději s tátou, který s nima ten čas tráví u ohně a blbne.
Chtělo by to trošku srovnat priority. Chlapečkovi by se prd stalo, kdyby druhý den dostal na palačinky tu marmeládu jinou.
@Padme93 ted uz mi to taky necaka, po desetilete praxi
tuto ziskanou obratnost ale u svych batolat nepredpokladam ![]()
kdyz na sebe dite zvrhne hrnek kafe, tak se nasazuje matce psi hlava za nezodpovednost. Co takova matka, ktera by nechala dite michat bublající marmeládu v petilitrovem hrnce?
@Pudloslava A tak nikdo neříká míchat horkou marmeládu, ale dát třeba příborovej nůž a nechat ty jablka krájet, ne? Aspoň pár z nich. Nebo nechat děcka, ať namalujou nálepky na sklenice, zatímco máma tu marmeládu míchá (já teda zas tak extra často nemíchám, klidně můžu během vaření odběhnout na toaletu, pověsit prádlo a tak…). Taky společná činnost.
Ale vačit marmeládu během doby, kdy je naplánovaný táborák s dětma je blbý. Tam je i vidět, že s manželem je komunikace na bodu mrazu, protože jinak by se dohodli, že.
@Padme93 Já si myslím, že zakladatelka šla ráda vařit marmeládu, aby nemusela být u ohýnku společně s manželem. Prostě se mu vyhýbá.