Montessori x klasická školka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20155
27.3.15 08:33

@hanka.br. S tvým názorem nesouhlasím.
1. Každý systém závisí na lidech, čili v konkrétních případech vykazuje i výjimky směrem dolů i nahoru. Nicméně každý systém lze zprůměrovat a hlavně zobecnit. Proto, abychom jej mohli porovnat s jiným systémem, je dokonce zobecnění nutné - vyhledáváme nejcharakterističtější prvky, které mezi sebou porovnáváme a hodnotíme, co se kde osvědčilo lépe. Pokud to takové diskuze vstoupíme s upozorňováním na výjimky a systému spíše nestandardní prvky, debata ztrácí smysl a zvrhává se v paskvil na úrovni politických duelů.
2. Všeho moc škodí je sice oblíbená fráze, argumentačně často používaná, ale v kontextu, v jakém jsi ji použila, s tímto tvrzením nesouhlasím. Dítě vstřebává informace, dojmy, situace. Prozatím ještě nevybírá, co jemu vyhovuje, jen nasává jako houba a začíná některé vjemy porovnávat a hodnotit. V tomto vývojovém stádiu je dle mě naopak nutné a nezbytné dítě seznamovat s těmi pro nás zdravými a „dobrými“ polohami, aby si je v sobě upevnilo jako standard, který má požadovat.
Pokud dětem nastavím laťku na stres, skloněnou hlavu a splynutí s průměrem, pak nemohu nikdy vychovat generaci, která na tom dokáže něco výrazně změnit.
Je to stejné jako s výchovou v rodině. Pokud jako standard zavedu aroganci, nadávky a vulgární slovník, nemohu očekávat, že dítě v dospělosti tuto laťku přeroste, že si uvědomí, že se lze chovat i lépe a hodnoty jemu nastavené v dětství v dospělosti překročí. To je dle mého názoru utopie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
27.3.15 11:27

Já tedy nevím, kde jsi vyčetla, že je správné nastavovat dětem laťku na stres, splývání s průměrem a skloněnou hlavu- ale ve zdejších diskuzích je běžné, že se komentáře překrucují. Psala jsem o tom, že přiměřená dávka stresu a přiměřený nátlak na výkon je zdravý a na tom trvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
27.3.15 13:50

@hanka.br. Tvá reakce mě překvapila. Ani ve snu mě nenapadlo, že se bude někdo mým příspěvkem, kterým jsem mimo jiné chtěla zakladatelce přiblížit odpovědi na její obavy, cítit dotčen. Tvůj nick jsem v úvodu zmínila vlastně jen v souvislosti tvého tvrzení o potřebnosti drilu, a nastínila jsem pohled z druhé strany, viz zde cituji tebe: „Z mé zkušenosti spíše problémy vyplývají jen z toho, že děti nemusí a tudíž neumí pracovat podle pokynů, protože jsou zvyklé, že co dělat nechtějí dělat nemusí. Což ve škole jaksi nejde. Ono trochu toho zvykání si na to, že si nemůžu dělat co chci a kdy chci, úplně neškodí“

A že jsem se chopila propagace? Já měla za to, že zdejší lidi zajímá jak funguje montessori syst. v praxi. Mým úmyslem bylo představit rozdíl mezi dvěma přístupy k vytváření osobnosti, a nabídnout tím příležitost k poopravení mylných představ o montessori přístupu a strachu z takovéto alternativy.

Pokud jsi přesvědčená, že pro tvé děti je lepší klasická ZŠ, mě to neuráží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
27.3.15 15:05
@hanka.br. píše:
Já tedy nevím, kde jsi vyčetla, že je správné nastavovat dětem laťku na stres, splývání s průměrem a skloněnou hlavu- ale ve zdejších diskuzích je běžné, že se komentáře překrucují. Psala jsem o tom, že přiměřená dávka stresu a přiměřený nátlak na výkon je zdravý a na tom trvám.

A já ti oponovala ve smyslu předchozího příspěvku, zde zkráceně, že si toto nemyslím. Také na tom trvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
27.3.15 23:05

Nedávno jsem poslouchala rozhovor s neuropsychologem (i) na téma Montessori, přišlo mi to zajímavé: http://www.ceskatelevize.cz/…ce/7.3.2015/
Jsem přesvědčena, že tenhle přístup je v dnešním světě mnohem užitečnější než „tradiční“ škola. Ne náhodou jsou např. zakladatelé Googlu odchovanci montessorské pedagogiky (a také jejími propagátory).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin