Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná blbé přirovnání, ale třeba u zvířat funguje výchova ,,cukr a bič" (tím bičem myslím jen plácnutí novinami i když to psa nebolí, ví že udělal něco špatně,) a taky mě pes nikdy nenapadl, nevím proč by to mělo udělat moje dítě.
Tím myslím, že pokud už opravdu neplatí nic jiného, tak plácnu, neplatí to ale na každého.
no ono zalezi na celkove situaci, treba vcera to byl fakt horor a dneska pohoda, dal si rict, parkrat se mi sprajcnul ale vzdy to slo bez kriku a place. On kazdy den nemlati, tyran to neni, ale tak obden utoci.
Zkusim to s tim placem a boli boli. Jak me placne, udelam jakoze placu a boli to. On by na tohle mohl reagovat, parkrat me odchytl brecici - romantickej film nebo partnerska hadkka - a konejsil me, hladil, rikal -maminko neplac.
ODTAJNENA ZAKLADATELKA
Luciska001 píše:
no ono zalezi na celkove situaci, treba vcera to byl fakt horor a dneska pohoda, dal si rict, parkrat se mi sprajcnul ale vzdy to slo bez kriku a place. On kazdy den nemlati, tyran to neni, ale tak obden utoci.
Zkusim to s tim placem a boli boli. Jak me placne, udelam jakoze placu a boli to. On by na tohle mohl reagovat, parkrat me odchytl brecici - romantickej film nebo partnerska hadkka - a konejsil me, hladil, rikal -maminko neplac.ODTAJNENA ZAKLADATELKA
tak to snad půjde i bez plácnutí
![]()
hodně štěstí ![]()
Luciska001 píše:
Zkusim to s tim placem a boli boli. Jak me placne, udelam jakoze placu a boli to. On by na tohle mohl reagovat, parkrat me odchytl brecici - romantickej film nebo partnerska hadkka - a konejsil me, hladil, rikal -maminko neplac.ODTAJNENA ZAKLADATELKA
U nás to tak vždy pomohlo.Viděl že mě to bolí a že neudělal správně.To byl teda ještě hodně maličkej.Myslim si že bít muže dítě pochopit i tak maminka muže já taky.
navic v dome s nami bydli 7letak kterej malyho furt odstrkuje, bere mu hracky ktery si simca pujcil, rika mu - ses zlej kluk - a strka do nej protoze mu stoji pred televizi. Od ty doby co jsou spolu treba hodku denne, simca taky nejak zlobi. Bydlime totiz v dvougener.dome a mame spol.obyvak. Nastesti jen do leta, huraa
ODTAJNENA ZAKLADATELKA
Pipet píše:
Jak tu Angua psala o rozházených plínách, to by nebyl důvod k plácnutí, tady nejde o zdraví nebo hodně peněz (ten mobil třeba, nebo zkoušela tlouct kostkou do televize…)
Nesouhlasím, o mě se už pokoušel infarkt, když jsem je jednu dobu sbírala 10× denně
![]()
Ale vážně… on to dělá jako naschvál, vyloženě ho tam ty plenky drážd, že jsou uskládané a když jde občas kolem a má na to chuť, tak si je vyhází. To už by podle ěm důvod k plácnutí být mohl
Jak jsem psala, zkoušeli jsme, ale bylo to k ničemu - ruka červená, plenky všecky venku
![]()
Psala jsem to taky v reakci na Lentilku - ta popisovala vyházené knížky, což mi přijde skoro totéž.
K těm neuctivým puberťákům… Já myslím, že se to trošku dramatizuje… I v Bylo nás pět vidíte, jak na nebohého starce pokřikují „pan Fajst, buřta zblajz“ a dostávají výprask od rodičů s tím, že tohle by si ONI, jako děti nikdy nedovolili
Ale dovolili, akorát člověk má tendence tak trošku zapomínat, jaký byl, protože z něho nakonec ten šibeničník přece jenom nevyrostl ![]()
Jasně, nikdy neexistovalo, že by se u vás ve třídě natáčeli učitelé na mobil atd. Ale nebylo to třeba jenom tím, že jste ho neměli na co natočit? ![]()
Že nemají děti respekt k autoritám? A kdo je vlastně autorita? Má jí být každý blbeček, kterého ani nemáme důvod respektovat, protože si to svým chováním nezaslouží? Není náhodou nerespektování takových „autorit“ známkou toho, že děti přestávají trpět „stádovou nemocí“ a chtějí např. kvalitního učitele nebo si nechtějí nechat všechno líbit? Já DOUFÁM, že moje děti nebudou slepě poslouchat někoho jenom proto, že je dospělý nebo konec konců i třeba učitel jenom proto, že by prý měly, ale budou VŽDYCKY zvažovat, co se po nich chce, jestli je to rozumné a opodstatněné. Neříkám nerespektovat, to je něco jiného, jistě neschvaluju, když se kope do lidské důstojnosti, ale pokud bude chtít učitel po mém dítěti opravdovou neopodstatněnou hloupost, vůbec mi nebude vadit, když mu to moje dítě řekne.
Určitě neobhajuju žádné nepravosti, ale podle mě není nutné, aby děti šlapaly jak hodinky, aniž by se dívaly napravo nebo nalevo a mohly projevit vlastní názor, protože jenom tak z nich může vyrůst slušný člověk.
Jenom se podívejme na sebe. Vyrostli z nás slušní lidi, to jo, ale většina lidí se bojí říct jakýkoli vlastní názor (třeba v práci). Sami od sebe vůbec ne, když jsou konfrontováni, tak šoupou nohama. Proč? Bojí se. Proč? Nevím… Mají asi strach, že v okamžiku, kdy budou nesouhlasit, tak přijde nějaký krutý trest. Ale ono nesouhlasit může být i přínosné. Většina lidí se bojí ozvat za nějaké svoje právo, přihlásit se o něco, na co mají nárok. Možná, že díky téhle výchově, kdy jsme si nedovolili si něco dovolit jsme byli poslušné dětičky a šlapali jsme jako hodinky, ale kdybysme dostali trochu možnosti projevit svá přání a myšlenky, mohli třeba i neposlechnout, je možné, že by z nás vyrostli mnohem asertivnější a úspěšnější lidé.
Čímž už se nevyjadřuju k dotazu zakladatelky,al ek debatě na téma „ach ta dnešní mládež, nás řezali jak žito a jak jsme skvělí“
Jak víte, že oni nebudou ještě skvělejší? ![]()
Mám to trochu zmntené, už je pozdě, ale snad to bude pochopeno
![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Maty nikdy nedostal,ale kdyby byl takovej spratek tak ho klidně seřežu![]()
![]()
Nějak se mi to ale nezdá že by dvouletý dítě bylo takle mluvné a takle se chovalo.Hned mě napadlo že to bude spíš nějaká provokace?
my máme dvouletou holčinu a ta mluví až moc… věty, básničky, písničky… ta řekne všechno i složitý slova, takže s tím mluvením je to individuální, pokud to bylo myšleno takhle.
jadviga píše:IvelinkaIv píše:ty nemáš děti, nebo jsi ta šťastná, která má hodné dítě, které nezlobí, nebo ta, která byla bita jako dítě, nebo ta, který to zakazuje náboženství a nebo stará matka(nemusí být věkem!!!) která má vymodlené dítě po x letech a nechá sebou orat… jinak neznám nikoho s takovým názorem, ty vole!
Ty vole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jeden jediný příspěvek, kdy by máma to dítě neplácla. To si děláte legraci??? Bít takhle malé dítě? Aby si myslelo, že bití je normální? Flákněte raději jednu sobě.
a nemysli si ,že my jsme z toho šťastné, když „musíme“ takhle zakročit, ale co máme dělat?????
Nejsem ani jedno z toho, co jsi napsala.
Jen neznám jediný důvod, který by omlouval fakt, že uhodím takhle malé dítě.
Bijou se zvířata, jim těžko vysvětlím, že tohle se nedělá, a že mě to bolí, a že lidi na ulici můžou divně koukat a nevím, co za názory tu ještě padlo.
Když dítě taky uhodím, bude se mě bát, proto to pak už neudělá (a nebo udělá, že). Vy chcete dítě vychovávat strachem?
lulushka píše:
Možná blbé přirovnání, ale třeba u zvířat funguje výchova ,,cukr a bič" (tím bičem myslím jen plácnutí novinami i když to psa nebolí, ví že udělal něco špatně,) a taky mě pes nikdy nenapadl, nevím proč by to mělo udělat moje dítě.
Tím myslím, že pokud už opravdu neplatí nic jiného, tak plácnu, neplatí to ale na každého.
A ty sis ještě nevšimla, že tvé dítě není zvíře??? I když patříme do živočišné říše, přeci jen, něco nás od zvířat odlišuje.......
IvelinkaIv píše:lulushka píše:A ty sis ještě nevšimla, že tvé dítě není zvíře??? I když patříme do živočišné říše, přeci jen, něco nás od zvířat odlišuje.......
Já přece nepsala, že moje dítě je zvíře, byl to jen příklad jak to funguje u zvířat. A plácnutí teda rozhodně za bití nepovažuju. A zvířata taky nebiju, plácnutí novinami snad není bití.
IvelinkaIv píše:lulushka píše:A ty sis ještě nevšimla, že tvé dítě není zvíře??? I když patříme do živočišné říše, přeci jen, něco nás od zvířat odlišuje.......
Tak v tom s tebou souhlasím. Když se podívám, jak se k sobě občas lidé k sobě chovají, tak se zvířatům omlouvám, že si o nich myslíme, že jsou snad primitivnější než my. Ať se podívám kam se podívám, všude ve výchově vyšších savců funguje výchova i pomocí trestů a nepřijde mi na tom nic divného postupovat podobně. A neber mě prosím doslova. Neznamená to, že budu dítě za každý přečin ohrožovat na životě. Jen případné jednání silně přes čáru utnu dřív, než vlastně začne. Nemám pocit, že by se mě syn bál ![]()
podle me se bit nema, at uz deti nebo zvirata.
Ja svoji dceru bez vycitek plesknu po prdeli - kdyz zlobi, nebo pres pusu - kdyz odmlouva. NEBIJI JI. Nenecham si sr*t na hlavu, tak jak to vidim ve svem okoli, deti klidne poslou rodice kamsi. A oni : „ale to se prece nerika“ a omlouvaji to tim, ze to jsou jeste deti, a ze je nutne podporit jejich individualitu.
Kakika píše:IvelinkaIv píše:Tak v tom s tebou souhlasím. Když se podívám, jak se k sobě občas lidé k sobě chovají, tak se zvířatům omlouvám, že si o nich myslíme, že jsou snad primitivnější než my.lulushka píše:A ty sis ještě nevšimla, že tvé dítě není zvíře??? I když patříme do živočišné říše, přeci jen, něco nás od zvířat odlišuje.......
![]()
Ke zbytku, co jsi napsala -
.