Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Tak jsem koukala na recept a jedná se opravdu o sedativa, jmenují se risperidon a neuleptin. Lékařka označila syna za hyperaktivního tak možná proto. Stejně se mi to nezdá, tyhle léky mu pomužou mluvit? Jak sem psala syn není nezvladatelný nebo agresivní, je prostě jen pořád v pohybu, ale třeba jeho zdravá sestra také pořád lítá a také se v noci budí…Jestli něco rozumí opravdu nevím, nereaguje na žádný pokyn. Zdá se mi že reaguje, když třeba řeknu mlíčko nebo papat, ale většinou přiběhne až když mu ukážu na misku s jídlem.
No, na mluvení je u autíka docela brzo. Většinou se rozmluví (ti, co se rozmluví) mezi 3 a 5 rokem.
Jak je na tom s hrubou motorikou? Jezdí na odrážedle, klouže se, vyleze na schody? Jak reaguje na ostatní děti? A co nočník, nějaké náznaky?
@Bábrdl na odrážedle jezdí normálně, umí vylézt schody, nají se i lžičkou. Jen se při chůzi občas divně klátí, ale připadá mi, že to dělá schválně. Nočník jsem zkoušela neúspěšně, tak jsem to zatím nechala být, stále nosí plenky.
@Anonymní píše:
@Bábrdl na odrážedle jezdí normálně, umí vylézt schody, nají se i lžičkou. Jen se při chůzi občas divně klátí, ale připadá mi, že to dělá schválně. Nočník jsem zkoušela neúspěšně, tak jsem to zatím nechala být, stále nosí plenky.
A ty ostatní děti? Třeba na hřišti? Zajímají ho, nebo na ně totál peče?
Děti ho zajímají, pozoruje je, ale nezapojí se do hry. On je hodně vnímavý, vím, že všechno sleduje. Připadá mi přecitlivělý, nemůžu na něj ani zvýšit hlas reaguje neutišitelným pláčem.
Je dobře, že ho zajímají děti a že má dobrý motorický vývoj. Teď ti napíšu něco, co bude znít hnusně, ale vůbec to nemyslím zle. Zkus na něj mluvit jako na psa. Tím myslím jednoduché pokyny, stále stejné. „Stop“, „pojď“, „bude ham“. Můžeš k tomu klidně říkat prosím, ale ty pokyny by měly být stále stejné. Neměla bys na něj mluvit v moc složitých souvětích, neměla bys mu někdy říkat „to nesmíš!“ jindy „nedělej to! stop! zaraž!“ atd. Prostě si vybrat jedno z toho. On nevnímá řeč jako zdravé dítě, je to pro něj jen nesrozumitelný proud zvuků. Třeba zdravé dítě vnímá mezery mezi slovy, autík vůbec. On si potřebuje spojit zvuk s významem opakováním, furt, jako ten hafan. Myslím takhle malý autík.
Risperidon má moje dcerka medikovaný, ale ne na rozmluvení, ale právě na uklidnění, a to ještě malou dávku večer.
Popisuješ chování dítka s „lehčí“ formou PAS, což by bylo pro Vás jako rodiče malinko pozitivnější, už k vůli možnostem do budoucna.
@Bábrdl to napsala naprosto přesně. Je potřeba synovi pomoct s pochopením našeho světa. Moc mu pomůžeš tím, když na něj budeš mluvit v co njkratších slovech, které budou znamenat pořád stejnou věc. ( Sednout, Jít, Pít, Jíst- nebo Papat, Nesmíš, Nekřičet, Nebouchat)
V tomhle ohledu je naprosto jedno, zda to bude dávat gramaticky smysl.
Možná by nebylo od věci mu trochu pomoci s náhradní komunikací - jak píšeš, že se orientuje až, když vidí co se bude dít.
Zkus mu vytvořit pár „kartiček“ s denním režimem. Nemusí to být černobílé piktogramy, můžeš buď zalepit do malých sáčků minipředměty, které budou představovat některou z činností dne (např. panenkovská lžička = jídlo, minibotička = jít ven, obal od zubní pasty = umýt zuby, malé mýdlo = umýt), nebo mu můžeš namalovat barevné piktogramy na papír ( nechat je zalaminovat ).
Je to možnost, jak mu pomoci se jednou rozmluvit, pokud k tomu má potenciál.
Dám ti sem fotku, jak to bylo u nás ze začátku. Tímro denním režimem, jsem udělala nesrozumitelnost dne srozumitelnou, malá věděla, co bude následovat. Pokaždé, když činnost skončila, tak jsem příslušnou kartu za pomoci dcery dala pryč a ona věděla, co bude následovat.
Teď už dcerku učíme na černobílé piktogramy, které mají jeden formát a navíc je na nic ještě ve spodu obrázku napsáno co znamená - klasický VOKS systém, kterým s nimi pracují i ve specce školce.
Díky za rady, zkusím se synem sama něco dělat, když od odborníků se pomoci asi nedočkáme. Je tu nějaké centrum pro autisty, kde s nimi pracují je to zdarma, ale chtějí po nás diagnozu od psychiatra a vyšetření sluchu, na které stále čekáme. @nonina opravdu tě obdivuji co všechno pro svoji dcerku děláš, musí to být náročné. Já mám ještě zdravou holčičku, která vyžaduje hodně pozornosti a do toho pracuji (z domova), tak si moc neumím představit jak se stát do toho všeho ještě učitelkou.
Zdravim damy, chtela sem se zeptat, byli sme na kontrole na psychiatrii a dostali sme poprve leky.syn ma 5.jsou to kapky risperidon. uzivame teprv treti den, od vcerejsi dne sem si vsimla ze syn je ponekud jiny, po obede najednou lezi, vecer misto bordelu lezi v posteli a zavira oci, zkratka je ponekud klidnejsi coz je pro me nezvyk
a tak sem se chtela zeptat jestli to tak ma byt je to v poradku nebo sou to nake vedlejsi ucinky? uziva trikrat denne pouze tri kapky, jak ste byli spokojeni vy vyhovovali vam? dekuji
@martina82
Celkem rychlý útlum máte. U nás trvalo skoro 6 týdnů než lék ho dostal do většího klidu. Ale bere jine léky. U nás psychiatr začal s menší dávkami teda a pozvolna. Pak jsem sama začala regulovat s třech tablet denně dostává dvě. Plus léky na spaní a snížení agrese. Takže 3 různé léky bere. Jen v období úplňku je drsný víc. Ale zvedat léky nechci. Po prvním léků co užíval 6 týdnů přibral 16 kg účinek byl rychlý i sklidneni. Ale ta váha šílená…
@martina82
to učinkuje na něj rychle
. U našeho doktorka vystřídala nějaké 3 léky a i ten co má ted sice funguje ale usínat by měl do půl h a usíná cca do 2-3h po podání léků ![]()
@Markéta80 píše:
@martina82to učinkuje na něj rychle
. U našeho doktorka vystřídala nějaké 3 léky a i ten co má ted sice funguje ale usínat by měl do půl h a usíná cca do 2-3h po podání léků
no mozna asi tim ze uziva teprv poprve nebo nevim, akorat je teda bere tri krat denne tak snad to neni moc, jako cely den nelezi samozrejme ze bordel dela nadale
to bych si myslela ze je divnej kdyby ne
ale chvilama najednou i lezi a vecer misto skakani v posteli roztahovani perin delani kotrmelcu atd najednou lezi je prikrytej a zavira oci..nakej nezvyk
sem mela obyvy jestli je to v poradku a muze to tak byt nerada bych aby natom byl hur
@Zujabuja píše:
@martina82
Celkem rychlý útlum máte. U nás trvalo skoro 6 týdnů než lék ho dostal do většího klidu. Ale bere jine léky. U nás psychiatr začal s menší dávkami teda a pozvolna. Pak jsem sama začala regulovat s třech tablet denně dostává dvě. Plus léky na spaní a snížení agrese. Takže 3 různé léky bere. Jen v období úplňku je drsný víc. Ale zvedat léky nechci. Po prvním léků co užíval 6 týdnů přibral 16 kg účinek byl rychlý i sklidneni. Ale ta váha šílená…
a neni to tim ze je bere poprve jeste nikdy zadne leky nebral.no bere je tri krat denne. a pouze tri kapky rekla ze chce prave zacit taky slabe.jako bordel dela nadale ale uz chvilama najednou lezi a vecer misto hopsani v posteli a kotrmelcu atd najednou lezi a usina celkem nezvyk tak sem mela obavy jestli to tak muze byt nerada bych aby se mu pritizilo
@martina82 píše:
a neni to tim ze je bere poprve jeste nikdy zadne leky nebral.no bere je tri krat denne. a pouze tri kapky rekla ze chce prave zacit taky slabe.jako bordel dela nadale ale uz chvilama najednou lezi a vecer misto hopsani v posteli a kotrmelcu atd najednou lezi a usina celkem nezvyk tak sem mela obavy jestli to tak muze byt nerada bych aby se mu pritizilo
Tak takovej úžasný byl prcek po rorendu, jen ty léky zabrali až po týdnu takhle jak popisujete, ale u nas syn mel začít jen s půlkou ráno a večer. Až po týdnu měl brát celou 2 x denně. Je možné, že to prcek snáší dobře. Jen hledejte váhu. Jak jsem psala výše. Teď bere 2× denně tiapru, 1× sertralin a 1 na večer chlorprothixen, aby usnul a spal. Dříve spal jen tak max 4 hodiny denně… Užívejte klidu
taky to byla neuvěřitelná změna.
@Zujabuja píše:
Tak takovej úžasný byl prcek po rorendu, jen ty léky zabrali až po týdnu takhle jak popisujete, ale u nas syn mel začít jen s půlkou ráno a večer. Až po týdnu měl brát celou 2 x denně. Je možné, že to prcek snáší dobře. Jen hledejte váhu. Jak jsem psala výše. Teď bere 2× denně tiapru, 1× sertralin a 1 na večer chlorprothixen, aby usnul a spal. Dříve spal jen tak max 4 hodiny denně… Užívejte klidutaky to byla neuvěřitelná změna.
klidu sme si bohuzel moc neuzily, odp se synovi pritizilo, zacal chodit na krivo, mel hlavu na sikmo a ktomu tres hlavy, hodne slintal, zacal mit divne pohyby, byl unaven a dokonce nam aji usnul.bylo to hrozny.ted uz je v poradku je vyspany najezeny prohlidnuty byl predavkovany. lekarnice zrejme spletla davkovani takze tak.ted uz brat nebudem a musim e pockat do pondelka co nam reknou na psychiatrii.tak aspon ze u vas je to fajn a v klidu ![]()