Musím pouze do spádové nemocnice?

Ariadne
11.6.15 21:12

Musím pouze do spádové nemocnice?

Pěkný večer,

takové téma pro mě zatím snad hypotetické, ale došlo na něj v okolí, tak mě to zajímá.

Kamarádka leží v cca 30tt v jedné okresní nemocnici kvůli povolenému čípku. Odeslali ji tam z naší nemocnice a mají tam jednotku pro předčasně narozená miminka. Nicméně obecně má tato porodnice v kraji snad nejhorší pověst :,(

Řešila jsem to s jednou PA a prý nemám možnost si vybrat nemocnici, kde budu ležet, ptž patřím pod nějakou spádovou a nemůžu např. jen tak odmítnout a jet do Prahy. Uvedla mi několik případů, kdy je prostě nevzali, ptž nepatří do jejich spádovosti ani v rámci kraje.

Snad se mě to týkat nebude, ale měla jsem takovou představu, že prostě můžu odmítnout jednu nemocnici a říct, že chci tam. Kdyby se nedejbože něco stalo, tak jak budu žít s pocitem, že jsem tomu nemohla alespoň trochu zabránit výběrem pracoviště? Navíc, kde to jsme, že si nemůžu vybrat lékaře?

Je ale fakt, že např MŠ a ZŠ dítě přijmout můžou a nemusí podle místa obsazení, ale většinou dítě vezmou, i když patří ulicově jinam.

Tak jsem taková lehce rozčarovaná a doufám, že to nebudu muset řešit. Jen mě napadlo, jestli s tím má někdo zkušenosti a jestli se tomu lze nějak bránit.

Díky všem :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
682
11.6.15 21:17

U prvního jsem měla vybranou porodnici, nicméně vzhledem k riziku, že malý bude malinký, mi doktor řekl, že klidně můžu do té kterou jsem si vybrala, ale pokud bude prcek moc malý, tak jeho stejně pošlou do té nemocnice kde maji neonatologii a k tomu potřebné vybavení. Já bych ale zůstala v té původní. Takže jsem si vybrala radši tu na doporučení vzhledem k tomu že jsem chtěla být u něj a nedokázala si představit, že bude někde jinde. Co se týče spádovosti nevím jak to je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
11.6.15 21:19

JJ tohle docela chápu, u nás by to taky bylo tak, že bych zůstala v naší městské a dítě mi odvezli, ale určitě právě do téhle hrozné :,(

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
11.6.15 21:19

@Ariadne Tak zrovna do Prahy bych být tebou nejezdila :mrgreen: Ale já jsem u Kuby měla podle okresu spádovou nemocnici v Třebíči a jela jsem do krajský v Jihlavě. Si můžeš jet, kam chceš, když to stihneš :mrgreen: No :think: Ty to stihneš :jazyk: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
682
11.6.15 21:20

Ale mslím že si můžeš vybrat kterou chceš, pokud nejsou žádné komplikace. Leda že by měli plno… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
682
11.6.15 21:21

@Ariadne Tak zkusit nějakou která má vybavení ale je dál? ale zase risk že se to nestihne, že :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.6.15 21:22

@RadkaCh Je jasné, že pokud sihne dorazit na druhý konec republiky, tak by ji překládat neměli. Nicméně pokud ji hospitalizují někde a pak se ukáže, že potřebují „vyšší“ zařízení, tak je otázka, zda si může vydupat jinou nemocnici s požadovaným vybavením, nebo třeba podepsat reverz a dopravit se jinam (museli by jí tam přijmout?).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
682
11.6.15 21:23

ALe každopádně já bych šla tam, kde by malý stejně skončil, nehledě na pověst, ať tam není bobek ještě sám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
11.6.15 21:24

Ale já chci rodit v našem městě :-D Ale napadlo mě to, kdybych třeba musela být hospitalizovaná dřív kvůli hrozícímu předčasnému porodu a musela bych být na oddělení, kde mají vybavení pro mini mimi :P

@RadkaCh Hele můžu buď Prahu nebo UL, oboje je stejně daleko, to si moc nevyberu. K vám na Vysočinu nejedu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
11.6.15 21:25

@Svistice No to s s reverzem mě taky napadlo. Že bych prostě řekla, že tam nejedu a budu radši tady nebo doma a pak zkusila obvolat pražské nemocnice? To nevím, co bych jim řekla. Prý mě můžou odmítnout a vlastně se vymluvit, že mají plno, i když nebudou mít. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
11.6.15 21:26

@Dadulina V týhle porodnici by se bohužel mohlo stát, že se vůbec nenarodí živý nebo že to nepřežiju já :-( nedávno zas měli průůůůs… a miminko umřelo

• Citovat
  • Upravit
8112
11.6.15 21:27

@Ariadne : tak samozřejmě mas právo volby. Ale zrovna porodnice v Praze ( bez registrace a doporučení jiného dr tak to nepůjde ). Dam hypotetický příklad. Budeš v porodnici v nějakém městě a ty budeš chtít do Podoli, tak to nefunguje tak, že tam dojdes a reknes, já jsem riziková a chci rodit u Vás. Bez doporučení jiného lékaře té v Podoli nevezmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
11.6.15 21:28

@Svistice U překladu by už šlo asi vyloženě o kapacity.

Jinak teda musím říct, že pověst porodnice je jedna věc, ale ty JIP pro nedonošeňátka jsou na úplně jiných úrovních. To se samotnou porodnicí skoro nemá nic společnýho. @Ariadne Jinaj nevím, jak u vás, ale to bude možná stejný, ale už nás je do 32. týdne spádové Podolí. V případě porodu převáží tam.

• Citovat
  • Upravit
33005
11.6.15 21:29

@Ariadne Já bych na to asi „koule“ neměla, ale pokud by jsi podepsala reverz a dojela na pohotovost jiné vybrané porodnice (s tím, že máš problém a jsi na návštěvě u příbuzných), tak vyhodit by tě nemohli. Nicméně asi by se na tebe moc netvářili, pokud by vyšlo najevo (např. podle těhu průkazky), že jsi byla hospitalizovaná jinde a šla dom na reverz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.6.15 21:31

@RadkaCh Ono těch pracovišť, která zvládnou mimča pod 30. týden nebo 32. týden v republice moc nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková