Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky
Mám skoro dvouletého syna a zhruba posledních 14 dnů začal mamánkovatět víc než jsme byli zvyklý
Neustále mě musí mít za zadkem, kam se hnu, tam hned musí taky a když je na písku, už si většinou nesednu na lavičku abych ho pozorovala, ale vezme mě za ruku a vede mě na písek, kde muím sedět vedle něj. Večer mě zaujme něco ve zprávách, na 10 min.si sednu abych se podívala, hned leze na gauč a sedí vedle mě. Občas mě v noci volá, nebo řekne „mamííí“ale nebrečí a spí dál. Přes den několikrát řekne „táta“,ale když s ním má jít sám ven beze mě, hned na mě volá a roní krokodýlý slzy, ukazuje že musím jít s nima. U babičky na halupě je vše v pořádku, dokud mě nevidí, to jde s babičkou krmit králíčky, na trávu, k sousedům pro vajíčka…Pak se mihnu na zahradě a je zle, jakoby si uvědomil že mě třeba hodinu neviděl a musím býtzase všude s ním, dokonce vyžaduje, abych si s ním sedla do malýho bazénku, kam se vejde sotva on
Koupat musím jenom já, jinak řev a večerní uspávání to samý. Teˇˇd si vzal chlap malýho na procházku do lesa na zvířátka a krmit kačenky, jak malej zjistilže nejdu s nima, hned spustil. Mylela jsem že po chvíli přestane, jako vždycky, ale chlap mivolal že celou dobu volá mámu a roní slzy, tak jedou zpátky. Je to normální? Co s tím? Plánujeme druhý mimčo a už ted se bojím, jak by zvládnul těch pár dnů co bychbyla v porodnici
Do kdy vaše děti byly takový mamánci? ![]()
@mahdalka je to normální, neboj, přejde to.. ale je jen otázkou, za jak dlouho.. u nás to trvalo cca půl roku ![]()
Přijde mi to poměrně normální… Starší (bude mu 6 let) je takový expert.
Ale hlavně se s jím tatínek neměl vracet, kačenky a on ho měli zabavit! To jedině pomáhá. Mít zkušenost, že je s tátou sranda a byt s nim co nejvíc. Bych ti nepřála slyšet včera ten rachot když starší zjistil, že s nimi nejdu spát. Ale manžel se nedal, od lekl je řvoucí a tak za 10 minut už se chechtali. Já Teda vždy zapinam nahlas TV, abych ten srdceryvny brekot neslyšela. Jak je s nimi víc, je to vždy mnohem lepší.
No já nevím jestli už to není extrém - jsem si ještě vzpomněla jak na chalupě sedíme u snídaně, já si chci dojít pro něco do lednice, ale sotva malej zmerčí žechci vstát ze židle, začne hysterčit a volá„mamííí, mamííí“ jako by se bál že chci odejít. Nedej bože odejít z místnosti třeba na záchod, to už na mě volá, natahuje, brečí a jde za mnou. Chlapovi bylo malýho líto, tak mi volal že jdou domů, ale ještě tu nejsou, tak ho možná zabavil na hřišti ![]()
Dite to zacne delat celkem kdykoliv (teda v puberte snad uz ne). nas zacal nekdy kolem 2,5r a v enkterych fazich brecel i ze tatinek jde do patra a on ma zustat dole. u nej jde teda vylozene o „shaneni smecky“ chce nas mit pohromade, takze jakmile zmerci, ze ma jit ven jen se mnou nebo jen s tatou, tak je problem. i do vytahu by chtel, abychom nastoupili vsichni najednou…
@Ali-Ali
Tak to náš dělá jen s náma doma, že chce abychom šli ven všichni společně, ale třeba na chalupě, kde jsme jen my s babičkou se spokojí buˇˇd jen s ní, nebo a to většinou hlavně se mnou. Já jen doufám že to bude jen lepší. Ještě jsem si uvědomila, že malej byl zhruba před těma 14 dny poprvé na jednu noc sám s babičkou na chalupě, ale snášel to dobře, vůbec nebrečel, nehledalmě…nic.Pak jsem za nima přijela, ani mě moc nevítal, usmíval se, ale už jsem se od něj nesměla hnout, jakoby se bál, že tam zase zůstane beze mě - tak nevím jestli tohle nebyl ten spouštěč ![]()
Jo jo může, nejstarší jí měl fest cca od dvou do dvou a půl a dneska jako tříleták úplně vyměněné díte školka naproto v pohodě mluví s cizíma lidma což před rokem bylo naprosté sci-fi vydrž, dopřej mu co nejvíc maminky a uvidíš že pak bude hodně samostatný
Ta noc o samotě mohla být opravdu ten spouštěč. U nás to byl nástup do školky, kde byl sice v pohodě, ale na mně od té doby extrémně visel asi 3/4 roku a od té doby až do teď se to ve vlnách vrací. Je to tedy děs…
@Levandule121 To znamená, už ho nikde na noc nenechávat. Jak poznám, že je ta správná doba?
S tou školkou mám taky strach, ale my máme ještě čas, tak snad ho to do tý doby přejde.
Jinak víkendy kdy je doma tatínek probíhají takto - chlap mi řekne ať se ráno vyspím, že bude s klukem, jenže…Ten co 5 min. chodí do ložnice, fňuká a tahá mě z postele, ukazuje, že musím jít do obýváku
Chlap ho odvede, slyším jak si hrajou a za 5 min.zase mamííí, mamííí a opět letí do ložnice, vleze do postele, pomazlí se a tahá mě ven.Asi bude nejlepší, když by šli ven, ale obávám se hysterie ![]()
Upřímně si myslím, že co nejvíc dítě „otužovat“. Myslím si to, co ty - ať vezme manžel prcka ven, ale kam ho to bude hodně bavit. Jinak sama moc nevím, bojujeme s tím také… ![]()