Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kriss Tina vím, že za to nemůže, ale jsem z toho nějak vedle. Teď se nám to vůbec nehodí, ale nemoci si bohužel nevybiraji. Hlaveň, aby vše proběhlo hladce, když už..
Vůbec je dostat nemusí, nase děti byly s nestovicema v kontaktu už dvakrát a zatím je ani jeden neměl. Muj bratr je měl v 5 mesicich a průběh měl o dost lepší než druhej o 5 let starší bratr. A já jsem je jako dítě prodělala skrytě, nikdo to nevěděl, zjistila jsem to až v dospělosti. Neplas předem, čekej a uvidíš. Určitě to není 100 %, to fakt ne…
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem teď opravdu vykolejena. Byla u nás na návštěvě o víkendu známá s holčičkou a v pondělí mi psala, že má neštovice. Mám devitimesicniho prcka, se kterým byla malá cca hodinu v místnosti, jen ho pohladila a venku se chvíli držela kočáru, takže na něj viděla, ale nekaslala, nekejchala na něj. Jak veliká pravděpodobnost je, že budeme mít neštovice taky? Asi 100%, ževím, že inkubační doba je pomalu plus mínus tři týdny a infekční je cca dva dny před výsevem.. Máte některá zkušenosti s neštovicemi u tak malých dětí? Případně jaky byl průběh? Díky.
Samozřejmě, že za to nemůže, jak by to mohla tušit. Vůbec se nestresuj. Některý dítě má pár dní teploty nebo horečky a pak výsev pupínků. Přežijí to s dětmi všichni. Buď ráda, že není vedro. já jsem to prožila se syny v létě a to ještě tak blbě, že ten druhý to dostal dva dny po tom, co to skončilo prvnímu. Horor. Dcera to zas měla úplně boží, asi deset pupínků, který zmizely za tři dny a jeden den vyšší teplota. Neboj se, zvládnete to v pohodě.
Jisté to není. Dcera nosila domu kdejaký sajrajt ze školky, neštovice za celé tři roky ne, neohrozila jí jediná vlna neštovic a že jich bylo. Stejně tak ani návštěva u nakažených a nákaza neproběhla. Byl už jí delan test na protilátky, zda je ne prodělala skrytě. Neprodělala, má 10 let. Stejně úspěšně se vyhýbá i mladší dcera.
Příspěvek upraven 03.11.21 v 16:04
Chytnout to nemusi.
A jestli kojis, mel by byt ten prubeh snesitelnejsi.
Dcera byla v blízkém kontaktu s neštovicemi celý víkend a nechytla to.
Syn je prodělal jako půlroční, kojený a průběh slabounký (oproti tehdy 4 leté dceři, ta to měla ošklivý).
Dítě č.3 chodí do školky, neštovice se tam motaly několikrát a on je ještě nechytl ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem teď opravdu vykolejena. Byla u nás na návštěvě o víkendu známá s holčičkou a v pondělí mi psala, že má neštovice. Mám devitimesicniho prcka, se kterým byla malá cca hodinu v místnosti, jen ho pohladila a venku se chvíli držela kočáru, takže na něj viděla, ale nekaslala, nekejchala na něj. Jak veliká pravděpodobnost je, že budeme mít neštovice taky? Asi 100%, ževím, že inkubační doba je pomalu plus mínus tři týdny a infekční je cca dva dny před výsevem.. Máte některá zkušenosti s neštovicemi u tak malých dětí? Případně jaky byl průběh? Díky.
Nemusí to Chytnout.. kluk přestal 3 velké Vlny ve školce, kdy padla i jeho láska, se kterou byl až moc v kontaktu, nikdy se nic nestalo
pak to chytil ani nevím kde, ve školce byl jediný ![]()
Neteř je chytla, když jí bylo půl roku. Průběh úplně v pohodě. Aspoň si to neškrabala ![]()
Starší dcera je měla v 8,5 měsících. Chytla to asi na preventivní prohlídce u doktorky, protože s nikým kdo by měl neštovice v kontaktu nebyla. Průběh v pohodě. Neštovic měla pár, ještě se neuměla moc drbat, tak to ani neškrábala, prvních pár dní byla trochu protivná. Teplotu neměla vůbec. Mladší dcera je měla ve 4 letech a měla průběh o něco horší, ale také žádné drama.
Většinou se projeví po 14 dnech od kontaktu, ale myslím, že nebyl rizikový. I mladší kojenci případně odstonaji jako jinou virózu.
@Takco píše:
Většinou se projeví po 14 dnech od kontaktu, ale myslím, že nebyl rizikový. I mladší kojenci případně odstonaji jako jinou virózu.
To sice ano, za cenu toho, že je mohou prodělat i 2×. V mém okolí velmi častá záležitost. Sourozenec obyčejne donesl ze školky, miminko pár pupinku, nicméně v čase školky a nové nákazy je prodělají znovu.
@Trojlístek píše:
To sice ano, za cenu toho, že je mohou prodělat i 2×. V mém okolí velmi častá záležitost. Sourozenec obyčejne donesl ze školky, miminko pár pupinku, nicméně v čase školky a nové nákazy je prodělají znovu.
u nás ne, starší je měla v 8 měsících a mladší je měla když bylo starší dceři 6 let a znova je neměla.
@Lucka1111 píše:
u nás ne, starší je měla v 8 měsících a mladší je měla když bylo starší dceři 6 let a znova je neměla.
Já nikde nepsala, že to tak bude. Jen jsem to napsala jako eventuální situaci, která může nastat.
Hodně lidí tím bývá zaskoceno, protože to neví.
A stále nemá vyhráno ani tvá dcera. Manžel kamarádky dostal neštovice od vlastních dcer, prodělal je v půl roce s pár pupínky, když je dostal podruhé, poněvadž to byla opravdu velká nálož, tak mu bylo 40 let.
Ahoj holky, jsem teď opravdu vykolejena. Byla u nás na návštěvě o víkendu známá s holčičkou a v pondělí mi psala, že má neštovice. Mám devitimesicniho prcka, se kterým byla malá cca hodinu v místnosti, jen ho pohladila a venku se chvíli držela kočáru, takže na něj viděla, ale nekaslala, nekejchala na něj. Jak veliká pravděpodobnost je, že budeme mít neštovice taky? Asi 100%, že
vím, že inkubační doba je pomalu plus mínus tři týdny a infekční je cca dva dny před výsevem.. Máte některá zkušenosti s neštovicemi u tak malých dětí? Případně jaky byl průběh? Díky.