Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chci prosím znát váš názor a vy co jste zkušený v tomto oboru, jestli byste poradili, prosím.
Jde o mou švagrovou (manželka manželova bratra).Se švagrem začala chodit před 4 lety, když jsme ji poznali, byli jsme moc rádi, že máme v rodině tak fajn ženskou. Asi rok jsme se dost vídali, ona už má jedno dítě z předchozího vztahu (dceru 11 let).Pak se švagrem otěhotněla a najednou jak když utne, přestala se s námi vídat, dokonce i s manželovo rodičema přestala komunikovat, přitom bydlíme v jednom menším městě, normálně se potkáváme a ona dělá že nevidí. Nic jsme ji nikdo neudělali a když jsme se švagra ptali, proč se s námi ona nebaví, vždy řekl, že je těhotná a asi hormony…pak porodila a přestal se s námi bavit i švagr (kamarádka mi povídala, že když s ním mluvila, řekl jí, že ona si nepřeje aby se bavil se svou rodinou a on jí má rád a bojí se jí neposlechnout).Jejich malému budou 2 a ještě jsme ho nikdo neviděli, jen já čirou náhodou - Jednou jsem jí potkala a ona se na mně smála, najednou zas kámoška, že prý musíme někdy přijít a pokecat a jakoby nic.Pak jsem ji potkala za 2 týdny a zas mi neodpověděla na pozdrav, přešla i na druhý chodník, aby mě nepotkala.Ted jsem se dozvěděla, že její dcera je u táty, protože ve škole si všimli, že má modřiny, tak se přiznala, že jí máma mlátí, že prý z ničeho nic jí najednou začne fackovat a nadávat a pak je zas v pohodě. A včera jsem se dozvěděla, že takhle podobně se prý chová i k tomu jejich malému prckovi. Prý najednou na něj řve doma a pak s ním jde ven a ňuňu, vzorná matka. Já se ptám: myslíte, že by mohla mít schizofrenii? Když jsme se ještě hodně bavily spolu, tak povídala, že její matka se léčí, že bere léky na schizofrenii. nemůže to být dědičný? Že se jí to třeba v těhotenství rozjelo.Nebo jinak teda nevím, neumím si vysvětlit její chování a jsme z toho všichni dost smutný, hlavně tchánovci a můj manžel, že se k nám takhle chová a ovlivnila i švagra
Tchýně si s ním chtěla promluvit, volala mu a on na ní řval at jim dá pokoj a že ona si nepřeje aby malého vídali tak at si nemyslí, že ho kdy uvidí atd. Nikdy takový nebyl, byl vždy klidný, milý a ted toto.
Nevím co dělat ![]()
Díky všem za vyslechnutí a rady.
@SarkaNovo může a nemusí, pravděpodobně jí má, ale bohužel vy s tím nic nenaděláte. Leda její manžel
Nemusí, může mít jiné problémy. Manžel by jí měl donutit k psychologovi/psychiatrovi na léčbu. Proč nikdo nezavolá policii nebo sociálku na to, jak se chová k dětem?
A nepsala si tu už nějaké problémy se švagrovou? Mám pocit, že ano
Pokud máš takové podezření, tak by mi spíš bylo líto jí, těch dětí a tvého bratra než vás samotných, protože to je hodně ošklivá nemoc. Bohužel, pokud s tím něco neudělá tvůj bratr, tak vy určitě ne, nehledě na to, že to jsou jen vaše domněnky.
Pokud má schizofrenii její matka, je bohužel pravděpodobné, že ji může mít i ona. Jenže počáteční příznaky bývají různé a diagnostika patří do rukou zkušeného psychiatra. Jedním z projevů je i velká náladovost. To by ovšem nevysvětlovalo chování švagra. Pokud ovšem švagrová trpí paranoidními bludy, může partnerovi tvrdit, že ji jeho rodina napadá, pomlouvá apod. Sama jsem to ve své rodině zažila. Jediné, co můžu radit je kontaktovat nějakého člověka, který ji zná dlouho a všimnul si změn v chování a poté si promluvit mezi čtyřma očima se švagrem. Stále je zde však možnost, že se jedná „pouze“ o semetriku…
To, že vás ignoruje a nestýká se s vámi není tak závažné, ale jestli je zlá na děti a ubližuje jim, tak to by jste měli v rodině nějak pořešit. ![]()
V určitém procentu se schizofrenie dědí, ale podle popisu mi to spíš připadá, že má jiné potíže. A švagra stahuje s sebou, bude to tam asi hodně divoké, bohužel toho moc dělat nemůžete, jen nabízet pomo kdykoliv to bude možné. I když oni ji zřejmě nevyužijí.
Pokud ji ma svagr opravdu tak rad, tak by pro nej melo byt na prvnim miste jeji zdravi a bezpeci deti.
Pokud se naopak izoluje, dela ji medvedi sluzbu. Je i mozne, ze se za vse, co se u nich deje stydi a nechce to vynaset na svetlo, ale i to je moc spatne.
Hadam, tvuj manzel je jeho bratr-nemohl by pomoc on? Vytahnout nebo ho nekde odchytit a jit na pivo? Vysvetlit, ze se neni za co stydet a ze mu bude napomocny?
@nostress píše:
To, že vás ignoruje a nestýká se s vámi není tak závažné, ale jestli je zlá na děti a ubližuje jim, tak to by jste měli v rodině nějak pořešit.
No jasně, my se právě bojíme o malého. Sociálka u nich prý byla už 2×.
@Halamka píše:
Pokud ji ma svagr opravdu tak rad, tak by pro nej melo byt na prvnim miste jeji zdravi a bezpeci deti.
Pokud se naopak izoluje, dela ji medvedi sluzbu. Je i mozne, ze se za vse, co se u nich deje stydi a nechce to vynaset na svetlo, ale i to je moc spatne.
Hadam, tvuj manzel je jeho bratr-nemohl by pomoc on? Vytahnout nebo ho nekde odchytit a jit na pivo? Vysvetlit, ze se neni za co stydet a ze mu bude napomocny?
Ano, je jeho bratr a zkoušel mu několikrát volat - nebere mu telefon a na SMS taky neodpovídá. A prý nepřeřízli kontakty jen s námi, ale i s jeho kamarády se on musel přestat stýkat
Ahoj, jsem z oboru a z tohoto mnozstvi informaci nelze nic rici. Schizofrenie ci jine onemocneni z psychotickych poruch se chova plizive, neni obvykle, aby bylo z niceho nic. Je ale dedicne a pokud tuto nemoc ma jeji maminka, je u ni predispozicni zatez. Co je ale dulezite: pokud vite, ze ublizije detem, je vase povinnost to ohlasit. Ospod pak na zaklade vasi vypovedi muze zajistit vysetreni, ktere povede k adekvatni lecbe. Zanedbane onemocneni tohoto charakzeru je velmi nebezpecne i pro dotycneho, poskozuje mozek, casem velmi poskozuje socialni vztahy, clovek muze byt nebezpecny sobe i okoli, neb jsou bohuzel často pridruzeny veci jako deprese. Problem u takoveho cloveka je jeho nevypocitatelnost, protoze reaguje na veci, ktere okoli nevnima, se stoupajicim poskozenim kognitivnich funkci navic klesa schopnost resit problemy, clovek se dostava do uzkych a to znovu vede k neadekvatni reakci.
@Janli píše:
Pokud má schizofrenii její matka, je bohužel pravděpodobné, že ji může mít i ona. Jenže počáteční příznaky bývají různé a diagnostika patří do rukou zkušeného psychiatra. Jedním z projevů je i velká náladovost. To by ovšem nevysvětlovalo chování švagra. Pokud ovšem švagrová trpí paranoidními bludy, může partnerovi tvrdit, že ji jeho rodina napadá, pomlouvá apod. Sama jsem to ve své rodině zažila. Jediné, co můžu radit je kontaktovat nějakého člověka, který ji zná dlouho a všimnul si změn v chování a poté si promluvit mezi čtyřma očima se švagrem. Stále je zde však možnost, že se jedná „pouze“ o semetriku…
Někde jsem četla, ze existuje něco jako sdílené šílenství. Prostě partner muze v určitých případech přebírat chování toho druhého ![]()
@Lakejja píše:
Ahoj, jsem z oboru a z tohoto mnozstvi informaci nelze nic rici. Schizofrenie ci jine onemocneni z psychotickych poruch se chova plizive, neni obvykle, aby bylo z niceho nic. Je ale dedicne a pokud tuto nemoc ma jeji maminka, je u ni predispozicni zatez. Co je ale dulezite: pokud vite, ze ublizije detem, je vase povinnost to ohlasit. Ospod pak na zaklade vasi vypovedi muze zajistit vysetreni, ktere povede k adekvatni lecbe. Zanedbane onemocneni tohoto charakzeru je velmi nebezpecne i pro dotycneho, poskozuje mozek, casem velmi poskozuje socialni vztahy, clovek muze byt nebezpecny sobe i okoli, neb jsou bohuzel často pridruzeny veci jako deprese. Problem u takoveho cloveka je jeho nevypocitatelnost, protoze reaguje na veci, ktere okoli nevnima, se stoupajicim poskozenim kognitivnich funkci navic klesa schopnost resit problemy, clovek se dostava do uzkych a to znovu vede k neadekvatni reakci.
Děkuju. No nikdo nevěděl, že ubližuje dceři, až ve škole na to přišli, takže je u otce. Tím pádem u nich byla i sociálka a pak sousedi ohlásili, že často slyší křik a že vědí o tom, že malého také bije. Sociálka u nich byla nedávno. Ale jak to teď je, to netuším. A mám čerstvé zprávy, že švagr jí přemlouval, ať jde k doktorovi a ona na něj křičela, že se zbláznil, že nikam nepůjde, že není žádný blázen, aby musela k psychiatrovi.
@brisco píše:
Někde jsem četla, ze existuje něco jako sdílené šílenství. Prostě partner muze v určitých případech přebírat chování toho druhého
Jo, to on opravdu převzal. Je to obrat strašný. On byl vždy pohodář, nikdy neuměl zvýšit hlas a teď na rodiče i křičel, prostě úplně jiný člověk.
@SarkaNovo píše:
Jo, to on opravdu převzal. Je to obrat strašný. On byl vždy pohodář, nikdy neuměl zvýšit hlas a teď na rodiče i křičel, prostě úplně jiný člověk.
nebyt toho maleho ditete, tak bych rekla, at to proste neresite, jakkoliv je to smutne a tezke a jedina cesta je nechat svagra si to vyzrat do dna, dokud nepochopi, ze ona ma vazne problem.
jenze je v tom hodne male dite a to je uplne jina situace. asi bych zkusila obejit co nejvic lidi kolem (sousedi atd.) a klidne tu socialku zavolala taky.
jeste me napadlo zavolat detske doktorce, ona ti sice nic nerekne, to nesmi, ale spis se sverit s obavou a zeptat se jak mas postupovat. minimalne to bude mit za vysledek, ze doktorka zbystri, kdyz tam ona prijde.
jo a co jeji rodice, znate se?