Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, PCO syndrom mám. Zjistila jsem to až u svého posledního a nynějšího gynekologa, když jsem chtěla otěhotnět. Nechal mě snažit se přirozeně pouze 4 měsíce a když se nepovedlo, nasadil mi Metformin. Ten jsem brala pouze 14 dní a ani nedobrala, protože jsem otěhotněla…bůh ví jestli díky němu nebo ne… Přeju Ti aby se také brzo zadařilo
jo a jestli bez léčení zmizí, netuším, ale prý se lepší po těhotenství…
Anonymní: PCO samo o sobě nezmizí, mohou se měnit jeho projevy, ale prostě si to sebou už poneseš. Otěhotnět se při něm sice dá i přirozeně, jenže ta pravděpodobnost je o hodně menší než u zdravých holek a málokdo má nervy na to, aby to vytrvale zkoušel třeba 10-15 let s nejistým výsledkem. Čili já bych doporučila nenechávat to na náhodě, navštívit CAR a nechat si pomoct. Mnohdy pomůže jen kouzelná pilulka na vyvolání ovulace, ale je to případ od případu jiné. Z vyšetření nemusíš mít vůbec strach, není tam nic, z čeho bys musela mít obavy. Jako první vám ale zcela jistě udělají spermiogram, aby nelovili problémy na nesprávném místě. Takže psychicky připrav svého drahého na to, aby spolupracoval. Mnoho užitečných informací o nemoci se dovíš zde:
https://www.emimino.cz/…ecniku-7953/
@Anonymní píše:
Ahoj děvčata,jiahojky, muzu se optat jak jsi dopadla? nějakou dobu jsem pokukovala po těchto stránkách, zejména tedy v diskuzích, kde jsem hledala odpovědi na mé otázky. Až nyní jsem se ale rozhoupala k registraci a především k tomu, abych napsala svůj příspěvek
Nevím, kde přesně začít, ale začala bych asi takto. Když mi bylo 15 let, diagnostikovali mi PCOS, hyperandrogenní syndrom a taktéž inzulínovou rezistenci. V té době jsem měla výrazné problémy s menstruací, akné a ochlupením. Byla jsem podrobena řadě vyšetření, kde se tyto diagnózy zjistily. Gynekolog mě proto poslal na endrokrinologii a doporučoval lék metformin. Na endokrinologii mi však bylo řečeno, že mě nechtějí rvát hormony, aby můj stav ještě více nezhoršili a pak jsem se z určitých důvodů nedostavila na další vyšetření a nějak to vše vyšumělo. V té době jsem předala zprávu s diagnózami svému gynekologovi (u tamtoho jsem pouze byla za účelem k tomu vyšetření). Ten víc neřešil a řekl mi, že pokud do 18 let neotěhotním - což se nestalo, bude pozdě
. Později jsem od něj kvůli jeho hrubému jednání odešla a našla jsem si jiného gynekologa.
Na žádné kontroly s těmi nemocemi jsem nechodila a nějak tak vše vyšumělo. Ovšem pak jsem poznala svého současného přítele, s kterým si moc miminko přeji. Jsme spolu poměrně dlouho a je mi zvláštní, že za celou dobu našeho vztahu, kdy nepoužíváme žádnou ochranu, kromě občasného přerušovaní, jsem neotěhotněla. Několikrát jsme se na tohle téma bavili a bylo nám to zvláštní. Pak jsem vyhrabala zprávy s těmi diagnózami a našla jsem si o nich na internetu podrobnosti a zjistila jsem, že vyhlídky s PCOS a s inzulínovou rezistencí moc příznivé nejsou. Proto se chystám vyhledat endrokrinologa a probrat to se svým současným gynekologem, ale mohu říct, že mám dost strach, jak vše bude. Proto jsem nejdříve chtěla napsat sem a zeptat se vás, zda si mylsíte, že PCOS a inzulínová rezistence mohou samy bez léčení vymizet? Nebo je to spíše vyloučené a léčba je nezbytná?
Menstruace se celkem ustálila, tedy až na pár „výpadků“, akné už také moc nemám a chloupky na několika partiích zesvětlaly, někde se ale potvory stále držíMate mě to, že jsem četla, že i když různé symptomy nejsou, ten syndrom tam může být stále. Jsem z toho vystrašená a celkem zmatená.
Proto bych vás chtěla poprosit o vaše rady a odpověď, pokud jí znáte? Je mi jasné, že na 100% vše sdělí lékař, ale chtěla bych znát vaše zkušenosti, abych i věděla, co mě čeká. Na závěr bych se ještě chtěla zeptat, jaká všechna vyšetření mě čekají, až se vydám k lékaři?
Předem bych vám moc chtěla poděkovat za odpovědi i za to, že si přečtete můj román
Mějte se moc hezky a přeji hezký zbytek večera..
a
Když budeš cvičit asi 4 měsíce denně hormonální jogu, tak pry se tato porucha vyléčí. Můj případ to naštěstí není, ale slyšela jsem to.
@Germina hmmm zajimave tvrzeni. Kez by to bylo tak jednoduche;)
Ahojky, na FB byla zalozena uzavrena skupina tykajici se PCOS, kde je mozne diskutovat o teto nemoci a vzajemne si radit a podporovat se. Bylo by skvele, kdyby ses mohla pridat i ty a prispet svymi radami a zkusenostmi. Diky moc
A krasny den. Zde je link https://www.facebook.com/…85164997744/
Tak teoreticky se to může „vyléčit“ těhotenstvím. Samozřejmě záleží na formě PCO. Já měla asi tu slabší formu, protože horm, profil ok, jen jsem neovulovala a měla mnoho drobných folikulů a dlouhé menstruační cykly. Otěhotněla jsem po IVF a po porodu už doktor PCO na vaječnících neviděl, MS se srovnala. Bohužel problém je také u manžela, takže bez IVF to stejně nejde
Dívala jsem se na diskusi HJ a po měsíčním cvičení HJ tvrdíte, že jsi/jste otěhotněla, takže to docela jednoduché bylo ![]()
Tenhle příspěvek přidávám kvůli ostatním, aby viděly, že to funguje.
Reaguji na odpověď Vrk z 22.03.14 21:41
Ahoj děvčata,
již nějakou dobu jsem pokukovala po těchto stránkách, zejména tedy v diskuzích, kde jsem hledala odpovědi na mé otázky. Až nyní jsem se ale rozhoupala k registraci a především k tomu, abych napsala svůj příspěvek
Nevím, kde přesně začít, ale začala bych asi takto. Když mi bylo 15 let, diagnostikovali mi PCOS, hyperandrogenní syndrom a taktéž inzulínovou rezistenci. V té době jsem měla výrazné problémy s menstruací, akné a ochlupením. Byla jsem podrobena řadě vyšetření, kde se tyto diagnózy zjistily. Gynekolog mě proto poslal na endrokrinologii a doporučoval lék metformin. Na endokrinologii mi však bylo řečeno, že mě nechtějí rvát hormony, aby můj stav ještě více nezhoršili a pak jsem se z určitých důvodů nedostavila na další vyšetření a nějak to vše vyšumělo. V té době jsem předala zprávu s diagnózami svému gynekologovi (u tamtoho jsem pouze byla za účelem k tomu vyšetření). Ten víc neřešil a řekl mi, že pokud do 18 let neotěhotním - což se nestalo, bude pozdě
. Později jsem od něj kvůli jeho hrubému jednání odešla a našla jsem si jiného gynekologa.
Na žádné kontroly s těmi nemocemi jsem nechodila a nějak tak vše vyšumělo. Ovšem pak jsem poznala svého současného přítele, s kterým si moc miminko přeji. Jsme spolu poměrně dlouho a je mi zvláštní, že za celou dobu našeho vztahu, kdy nepoužíváme žádnou ochranu, kromě občasného přerušovaní, jsem neotěhotněla. Několikrát jsme se na tohle téma bavili a bylo nám to zvláštní. Pak jsem vyhrabala zprávy s těmi diagnózami a našla jsem si o nich na internetu podrobnosti a zjistila jsem, že vyhlídky s PCOS a s inzulínovou rezistencí moc příznivé nejsou. Proto se chystám vyhledat endrokrinologa a probrat to se svým současným gynekologem, ale mohu říct, že mám dost strach, jak vše bude. Proto jsem nejdříve chtěla napsat sem a zeptat se vás, zda si mylsíte, že PCOS a inzulínová rezistence mohou samy bez léčení vymizet? Nebo je to spíše vyloučené a léčba je nezbytná?
Mate mě to, že jsem četla, že i když různé symptomy nejsou, ten syndrom tam může být stále. Jsem z toho vystrašená a celkem zmatená.
Menstruace se celkem ustálila, tedy až na pár „výpadků“, akné už také moc nemám a chloupky na několika partiích zesvětlaly, někde se ale potvory stále drží
Proto bych vás chtěla poprosit o vaše rady a odpověď, pokud jí znáte? Je mi jasné, že na 100% vše sdělí lékař, ale chtěla bych znát vaše zkušenosti, abych i věděla, co mě čeká. Na závěr bych se ještě chtěla zeptat, jaká všechna vyšetření mě čekají, až se vydám k lékaři?
Předem bych vám moc chtěla poděkovat za odpovědi i za to, že si přečtete můj román
.
Mějte se moc hezky a přeji hezký zbytek večera.