Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu, může se jíst kyselé při braní antibiotik? Děti včera dostaly atb a dnes máme k večeři krom masa i dost kyselý mrkvový salát, můžu jim ho dát? V příbalovým letáku se nic nepíše, tak nevím… atb máme poprvé a nějak si vybavuju, že by se kyselé nemělo. Máte zkušenosti? Dáváte dětem při braní atb jíst všechno?
Díky
Co já vím, tak jsem kyselé mohla na všechny atb kromě Biseptolu. A jestli to není napsáno v příbalovém letáku a lékař na to neupozornil, není se čeho bát
To je jak u kterých, u některých se nemůže, u jiných se zas nemají jíst mléčné výrobky atd. Pokud to v příbalovém letáku není napsáno a ani dr. ani lékárník nic neříkali, nebála bych se toho. My měli atb te´d a kyselé ovoce normálně jedli a nestalo se nic.
Bylo by to v pribalovem letaku…kazdy atb jsou jiny…nejde to brat komplexne ze se u vsech nesmi..ale u nekterych muze byt nezadouci mliko..jinde kysele…slunicko apod. chce to precist co se pise v prib. letaku.
Záleží na antibiotikách, co mají?
POkud nemají účinnou látku „trimethoprim“ tak kyselé můžou a pokud nemají „doxycyclin“ mohou i mléko a mléčné výrobky ![]()
Přečti si příbalák, ale myslím, že mrkvový salát neva..tím kyselým se většinou myslí citrusy ![]()
Ahoj holky nevite nahodou proc se pri ATB nesmi kysele? Dcera bere dlouhodobe biseptol kvuli refluxu ledvin. V lekarne jsem se zeptala proc stim nesmi na slunce ale proc nesmi kysele to mi uplne vypadlo. Predem diky za odpovedi
Pokud to není v příbalovém letáku napsaný, tak to nevadí, ale mě to nikdy dobře nedělalo, tak jsem to nekombinovala raději, asi mám citlivější žaludek.
No prave ze na tyhle atb se kysele nesmi. Mala obcas treba kysele jablicko nebo kousek pomerance snedla. A nikdy to nic neudelalo proto se ptam.
@Anonymní píše:
No prave ze na tyhle atb se kysele nesmi. Mala obcas treba kysele jablicko nebo kousek pomerance snedla. A nikdy to nic neudelalo proto se ptam.
Tak pokud se vyloženě nesmí a ona snědla jenom kousíček, tak by to snad vadit nemělo, ale pokud si nejsi jistá a máš obavy, tak raději zavolej doktorovi a poptej se ![]()
Spíš si myslim, že tam jde o ten žaludek, případně, že by mohla zvracet nebo jí být těžko od žaludku, jinak nevím, nejsem lékař.
@Anonymní píše:
Ahoj holky nevite nahodou proc se pri ATB nesmi kysele? Dcera bere dlouhodobe biseptol kvuli refluxu ledvin. V lekarne jsem se zeptala proc stim nesmi na slunce ale proc nesmi kysele to mi uplne vypadlo. Predem diky za odpovedi
Ahojky, na Biseptol se nesmí kyselé, protože je riziko vytváření ledvinových a močových kamenů…myslím si ale, že třeba kyselejší jablko nevadí, tam je myšleno nejíst spíše citrusy
Dekuji ja doufam protoze to by jinak krome bananu nesmela snad zadne ovoce ![]()
@Anonymní píše:
Dekuji ja doufam protoze to by jinak krome bananu nesmela snad zadne ovoce
Napadlo mě ještě zkusit se zeptat jejího lékaře, jak to s tím je, nás na škole učili, že vyloženě jen citrusy…a nebo ještě líp zkusit vyměnit ATB, dlouhodobě se může brát třeba Nitrofurantoin a tomu kyselý nevadí a těch ATB, co se berou jako profylaxe je více, tam potom spíše záleí na věku dítěte…já brala a zase beru ten Nitrofurantoin