Může se učitelka veřejně ptát na mou viru?

6
19.4.24 22:48

Muze se ucitelka verejne ptat na mou viru?

Ahoj holky, prosim Vas, chodim na stredni skolu a na hodine anglictiny se nas ucitelka casto pta (abychom umeli anglicky hlavne dobre komunikovat) na nase nazory ohledne ruznych temat, zkusenosti, plany atp.
Jenze nedavno se nas ptala na otazky ohledne viry vseho typu - jestli verime v Boha nebo v neco jineho, v nejaky povery, osud, karmu atd.
Ja jsem jedina ve tride odpovedela, ze v Boha verim. Ucitelka se ostatnich zacala ptat proc v nej neveri - odpovedeli bud, ze v nej neveri, protoze nechtej, nebo nekteri na nej vylozene zacali nadavat, jaky je nabozenstvi, Bible a vse s tim spojene uplna p**ovina… a me se po tom vsem zeptala proc ja v Boha verim.
Byla jsem v tu chvili strasne zaskocena a nedokazala jsem ucitelce rict, ze nechci odpovidat, tak jsem sesmolila svoji odpoved, aby byla tak nejak “prijatelna” pro moje ateisticke spoluzaky i ucitelku (o sve vire se s ostatnimi nebavim, protoze to ti, co neveri vetsinou proste nepochopili a zacali se mnou hadat - tomu se chci vyhybat).
Bylo mi v te situaci kvuli te otazce fakt uzko. Svoji viru bych nikdy neutajovala, jenze po tech odpovedich nekterych spoluzaku jsem se citila, jak kdyz jsem odpovedela “spatne”.

No kazdopadne moje otazka zni: Myslite si, ze ucitelka ma/mela pravo se me v te situaci ptat na tak citlivou otazku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5261
19.4.24 22:57

Ostatni rekli, ze v Boha neveri, tak se jich ptala proc, tys rekla, ze veris, tak se te zeptala proc. Mne na tom nic divneho neprijde. Aspon te primela se nad tim zamyslet a treba priste, az se te nekdo zepta, tak svou odpoved budes diky tomu umet lip formulovat.

Uprimne receno vest konverzacni hodiny tak, aby se vsemi clovek zachazel jako s karlovarskym porcelanem nejde. Snad kazde tema si nekdo muze vzit osobne. Spis nez uvazovat ve stylu, jestli si ucitelka mela vubec dotaz dovolovat, bych se na tvem miste ponimrala ve svem nitru a sama se sebou si probrala, proc mi vlastne vadilo odpovidat, proc si myslis, zes odpovedela “spatne” a vubec to vzala jako sebereflektivni cviceni vlastnich nazoru a pocitu a jak si za nimi stat a obhajit si je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
840
19.4.24 23:02

Učitelka se vás jenom snaží rozmluvit, abyste byli schopni vyjádřit svůj názor na nějaké téma. Na 99% jí vůbec nezajímá, kdo co říká, a spolužákům je to také obvykle jedno. Můžeš si vymyslet libovolnou odpověď, validní reakce je i ta, že je ti téma nepříjemné a nechceš se o něm bavit. Bylo by lepší, kdyby ti v diskuzi nedala žádný prostor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16639
19.4.24 23:06

Jak píšou holky, šlo prostě o diskuzi. Jaký má kdo na co názor a proč zrovna takový :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
19.4.24 23:13

Mně to připadá jako velice zajímavě vedená diskusní hodina, na tuto otázku by asi studentka střední školy měla být schopna v několika větách odpovědět, tolik citlivé téma to není. I kdybys měla říct, že je to pro tebe niterné, soukromé téma, které nechceš v kolektivu rozebírat a přidat třeba pár obecných vyjádření o tvé víře. Něco na té generaci sněhových vloček asi bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5179
19.4.24 23:33

Otazka mi az tak citliva neprijde, ale stacilo prece odpovedet, ze jsi v tom treba vyrostla, ze veri i tvi rodice, nebo tak neco. Je to prece o konverzaci, procvicovani jazyka, ne ze musis vse rict 100% pravdive. A spoluzaci to pak jeste po hodine nejak resili, smali se ti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6699
19.4.24 23:39

Zeptat se takto může, pak je to na etice a jejím jemnocitu.

Pro tebe mám jedinou radu, nauč se lhát, v konverzaci nemusíš odpovídat pravdivě ;) zvlášť zde jde o znalost angličtiny, nikoliv odkrývání tvého nitra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16500
19.4.24 23:43

No a proč by nemohla, však natom není vůbec nic špatného. :nevim:
Ať si každý věří čemu a komu chce. :think:
Něco podobného je ve filmu Dědictví aneb… :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
19.4.24 23:51
@Černá Madonna píše: Více

Ano :mrgreen: Věř, a víra tvá… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16500
19.4.24 23:53
@Michelle_M píše: Více

No přesně tak. :palec: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
19.4.24 23:57

Docela zajímavé téma pro procvičení konverzace. :nevim: předci se středoškoláků nebude ptát kolik je hodin. Si myslím, že je to hodně podobné, jako když máš odpovídat na adresu nebo popisovat spolužáka či odpovídat na své plány do budoucna. Taky je to dost osobní si myslím. Nás se třeba nikdo nikdo, na žádné takové téma, v cizím jazyce neptal. :nevim: taky by to mohla být otázka z maturity :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4671
19.4.24 23:57

Stačilo jenom říct něco obecného, že jsi z věřící rodiny nebo že ti to pomáhá v životě, určitě po tobě nikdo nechtěl teologické rozbory. Ale chápu, že to může člověka zaskočit nepřipraveného, pokud o tom ještě nikdy nevedl žádnou diskuzi. To jsou prostě konverzační hodiny - jde o to, aby lidé mluvili a používali jazyk. A součástí konverzace je i možnost říct - nevím, nechci se teď o tom bavit, můžeme změnit téma?
Zase nezkoumej do puntíku, jestli učitelka může, nebo nemůže tohle a támhleto - v tomto případě stačilo říct, že o tomto nechceš hovořit, nikdo tě asi nenutil, že MUSÍŠ teď před všemi odpovědět. Ono taky jak to má ta učitelka vědět, co je pro koho citlivé téma, v dnešní době slepovaných rodin už je citlivá i obyčejná otázka na to, kolik má člověk sourozenců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.24 01:11

Učitelka angličtiny musí být zvědavá, jinak byste si toho moc nerekli. 🙂 Konverzace prostě je o kladení otázek a pro jiného může být citlivým tématem třeba rodina nebo životní styl. Představ si, že jsi obézní a máš z toho mindraky, ale v konverzaci je na řadě téma výživa a sport.
Ucila jsem AJ ve třídě s klukem, kterému zemřel chvilku předtím otec. Také jsme museli zvládnout téma rodina, bylo v maturitních otázkách.
Je potřeba být citlivý, ale nejde brát ohledy na všechny. Navíc vždy říkám, že vůbec nejde o pravdu, ale o mluvení. Takže klidně lhát, ale hlavně anglicky. :)

• Citovat
  • Upravit
44228
20.4.24 01:41

@mon100 Nějak tomu nevěřím, promiň.
Víra je jedno z mála témat, kterému by se měl učitel pokud možno vyhnout, stejně jako názory na politiku a přesvědčení v tomto směru.

A i kdyby se tohoto tématu učitelka chtěně nebo nechtěně dotkla, určitě nevznikne situace, že skupinka žáků bude nadávat na aspekty spojené s konkrétním náboženstvím tak, že se student z věřící rodiny bude cítit špatně.
Myslím si, že v této oblasti je dobrá vzájemná tolerance a jsou kraje a oblasti, kde je víc věřících.
Na hodně školách(ZŠ i SŠ) je pořád možnost mít náboženství jako nepovinný předmět/kroužek. Pro ateisty není víra úplně španělská vesnice. Stejně tak povědomí o různých vírách. Stejně tak pro věřící není novinkou, že někteří žijí bez víry.

Takže za mě příště vymyslet jinou pohádku, i trollení má své meze :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
20.4.24 02:00
:palec:

Příspěvek upraven 05.05.26 v 01:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek