Může se učitelka veřejně ptát na mou viru?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@hanka.br. píše: Více
Ano, každé téma může být potenciálně citlivé. Učitel/lektor by měl na studentovi poznat, že je mu téma nepříjemné. A rozhodně na něj netlačit a nevyžadovat odpověď. To je normální EQ. Zajímalo by mě, jak by učitelka reagovala, kdyby jí zakladatelka řekla něco ve smyslu "none of your business, sod off. Za mě normální odpověď na pitomou otázku od člověka, kterému po věci nic není. Učitelce by se to ale moc nelíbilo, asi. Ta studentka by se ale bála něco takového říct. Je to přece učitelka a autorita.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kousavysvetr píše: Více
Pokud se studentka vymezí slušně, učitelka bude spokojená. Jí nezajímá její postoj k víře, ona učí studenty komunikaci. No je vidět, že by se to měli učit hlavně i v rodném jazyce, aby nebyli ze všechno hned roztřesení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše: Více
Komunikace v rodném jazyce by byla skvělá též. Ale pokud mám učit komunikační situace, tak je musím učit realisticky. To znamená i takt a citlivost v komunikačním aktu. Učitelka zakladatelky to asi neumí. I v rodném jazyce by asi studenti docela zírali, kdyby na ně učitelka vybalila v rámci warm-upu na téma „Rodina“ otázky typu: Jsou tvoji rodiče rozvedení? Proč se rozvedli? Má tvůj otec milenku? Myslíš, že rodiče mají sex? Ano, já jsem taky dělala se studenty téma " taboo conversation topics", ale byla jsem si 100% jistá, že studenti budou s tématem v pohodě, že spolu mají dobrý vztah a jdou to otevření lidé. To ale často na střední škole není. Jinak bych do toho nikdy nešla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kousavysvetr píše: Více
Jenze sexualni sny je vec soukroma, a pouze daneho paru. To ze je nekdo verici se vetsinou vi tak nejak verejne, ze treba chodi do kostela nebo dodrzuje urcite zvyky. I kdyz to treba ve skole nevyklada, kdyby ji nekdo videl jak jde do kostela tak se asi nepobezi schovat.
A na otazku proc veri bych neocekavala zadne filosoficke odpovedi, staci rict ze v tom vyrostla nebo zkratka ze to nechce probirat. Klidne i mohla odpovedet na otazku jestli veri, ze radeji nebude odpovidat.
Kdyby ji i pak ucitelka nutila odpovidat, pak by to bylo nevhodne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hani28 píše: Více
No počkej, to chceš jako říct, že učitelka se mohla třeba zeptat, co dělali o víkendu, a zakladatelka tak byla touto „necitlivou otázkou“ přinucena prozradit, že v neděli šla do kostela?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže podle některých je to nevhodný, aby se učitelka zeptala…Ale to, že pravidelně pořádající náboženské akce, kde vybrané ovečky odchytávají veřejně na ulici lidi, ptají se na víru a přesvědčují je, ať věří v boha je zato naprosto v pořádku, že…
Stokrát raději, ať se zeptá učitelka a myslí to nevinně než zažívat takové náboženské akce fanatiků… ![]()
- Citovat
- Upravit
@Michelle_M píše: Více
No, já rozhodně nejsem generace sněhových vloček, ale mluvit o víře v kolektivu ateistické většiny je mi taky nepříjemné. Je to niterné téma, pro ostatní kolikrát nepochopitelné a fakt ani pro dospělého vyrovnaného člověka není příjemné čelit až útočným prohlášením, jak je víra berlička pro hlupáky a usnadňuje život. Klasická zkratka bývá, že něco ukradnu, vyzpovídám se, dostanu za úkol pomodlit se tři otčenáše a jsem v pohodě. Minulý týden jedna kolegyně prohlásila, že chodit do kostela je úchylné, a to fakt nejde o osobu hloupou a nevzdělanou, jen netolerantní. Teenager, který je na jedné straně tak nějak z definice plný nejistot a pochyb, a na druhé chce většinou spíš zapadnout, než vyčnívat, to má ještě horší. Pro účely konverzace na angličtině ale úplně stačí nějaký ten úkrok stranou, co navrhuješ. Je to pro mě niterné téma, prostě věřím, detaily a důvody rozebírat nechci, nemám s tím dobré zkušenosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lu66 píše: Více
Učitelka nemá být co zvědavá. Má sledovat výukové cíle a nabízet následováníhodný příklad/vzor v komunikační situaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hani28 píše: Více
V co clovek veri je take vec soukroma. Me treba prijde, ze k sexu a sexualnim touham je nase spolecnost otevrenejsi, nez k vire.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
NAOPAK - zakladatelko.. pro hodinu konverzace perfektní..
zaskočilo tě to právě proto, že neumíš/nechceš argumentovat, o to těžší, že v cizím jazyce, ale učitelce jistě nešlo o hluboké teologické rozbory, stačily tři věty typu : Moje víra mi v životě pomáhá, cítím, že je to tak správné, věřím ve vyšší princip…
tečka, hotový
ale jak se řekne princip jsem sama musela vygooglit
a o tom to taky bylo, přimět použít i méně obvyklá slova
za mne fakt fajn téma.
aby se dnes všichni z té přílišné „politické korektnosti“ nepos-rali…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vlastne nemam co dodat k @Lucy75 a k @hanka.br. iba som nechcel aby boli mensina ![]()
Komunikacia je o komunikovani, ucit sa rozpravat, zvladat konfrontaciu, argumentaciu, pocuvat druheho, porozumiet hovorenemu slovu… Bohuzial ked to niekto nevie ani v rodnom jazyku tak v cudzom jazyku je to asi zbytocne vobec skusat.
Kto hlada konflikt vzdy najde, ked niekto povie ze ma rad teplo ja mozem povedat ze je deb.. pretoze ja mam rad zimu, alebo ze sa identifikujem ako oblacik a teda ma uraza jeho rozpravanie o dazdi… (ako vidis ani obvykla nekonfliktna tema ‚o pocasi‘ ta nezachrani). Na hodinach komunikacie by sa potom preberalo co? V akademickej rovine by sa ucili ze komunikacia je dobra ale z dovodov politickej korektnosti sa nesme praktikovat
to by sa tie deti vela naucili.
Naopak chvalim ucitelku.
Autorke by som chcel povedat ze na jej viere nieje vobec nic zle a takisto nieje nic zle ak niekto neveri, alebo very inak (ak tym nikomu neublizuje). Zaroven by vsak mala pracovat na svojej komunikacii, sebavedomi a zvladani konfliktov. Z jej prispevku mi prislo ze je pomerne utiahnuta a tym sa z nej stava lahky terc pre ine ‚suverennejsie‘ vystupujuce povahy a pritom uplne zbytocne.
Nieje ziadna hamba si takyto dialog vyskusat zo surodencom, rodicom, dobrou kamaratkou a trosku sa zlepsit v zvladani takychto situacii. Nechcem byt za pesimistu, ale kludne podobna ‚hadka‘ moze vzniknut mimo kontrolu ucitelky/skoly a byt omnoho agresivnejsia a osobnejsia. Potom bude za takuto ‚pripravu‘ rada.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aspon ted vim, ze ucitelka to pravo ma a priste proste v podobny situaci staci, kdyz reknu, ze nechci odpovidat, protoze to je pro me osobni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit